Ga je binnenkort op vakantie naar Turkije en heb je nog geen visum? Heb je geen idee waar te beginnen? Loop je tegen moeilijkheden aan tijdens de aanvraag? Of heerst er al echte paniek in de confetti fabriek en zie je door de bomen het bos niet meer? Dat kan ik mezelf heel goed voorstellen! Over mijn avonturen tijdens het aanvragen van een Turkse verblijfsvergunning bijvoorbeeld, heb ik al heel wat geschreven. En dat is niet zo heel verwonderlijk want het was me nogal wat! Ieder jaar stond me weer een andere verrassing te wachten in de vorm van een of andere vreemde eis waaraan ik moest, maar meestal onmogelijk kon, voldoen. Deze eisen kwamen voor mij net zo plotseling uit de lucht vallen als voor de bevolking en een groot deel van de overheid zelf. Hierdoor was het soms even stressen, maar gelukkig is altijd alles goedgekomen. Want de Turkse bureaucratie lijkt misschien vreselijk, het valt uiteindelijk echt mee!

Zo kun je in het Nederlands een e-visum Turkije aanvragen

Turkse bureaucratie

Eerlijk gezegd verkies ik deze zelfs boven die van Nederland! Hoewel ik dit nu met een brede glimlach op mijn gezicht schrijf, heeft best een tijdje geduurd voordat ik dit begreep. Dat komt omdat ik er, toen ik in Turkije woonde, helemaal niet zo over dacht. Maar nu ik in Nederland woon, loop ik echt constant tegen een muur aan en ervaar ik het als onmogelijk om ‘normaal’ te functioneren binnen een ‘normaal’ functionerende maatschappij. De afgelopen jaren heb ik dan ook gewoond in het land waar alles mogelijk is en de overheid zelf je helpt om onder de omslachtige regels van de overheid uit te komen. Snap je?

Waarschijnlijk niet. Het is dus begrijpelijk dat je datzelfde gevoel ervaart als je een visum voor Turkije, via bijvoorbeeld de website van de Turkse overheid zelf, wilt aanvragen. Het is veilig en bovendien ook prettig dat je rechtstreeks een visum kunt aanvragen. Maar het is ook zeker heel omslachtig, verwarrend en bovendien niet eenvoudig. De regels en procedures van Turkije veranderen van de een op de andere dag en medewerkers zelf zijn hier vaak niet eens van op de hoogte. Als je in Turkije bent en Turks spreekt is dit op zich geen probleem. Uiteindelijk leiden er namelijk meer wegen naar Rome en is er altijd wel iets of iemand bereidt om je te helpen.

Online een visum Turkije aanvragen

Je kunt een visum daarom ook prima bij aankomst op het vliegveld kopen. Mits je de vaak lange wachtrijen geen probleem vindt natuurlijk. En als je het geluk hebt om niet tegen Turkse bureaucratie aan te zullen lopen. Zeker niet met als je voorzien bent van een nuchtere, Nederlandse mentaliteit want dan kan het nog wel eens lang duren voordat je eindelijk een visum weet te bemachtigen. Daarom kan het eenvoudiger zijn om vooraf een visum Turkije aan te vragen bij een onafhankelijke aanbieder. Dit ‘e-visum’ is online aan te vragen en een alternatief voor visa dat wordt afgegeven door bijvoorbeeld het consulaat van Turkije, Turkse ambassades en douanekantoren.

Het voordeel hiervan is dat het vooral snel, eenvoudig en in het Nederlands kan. Bovendien zijn deze aanbieders op de hoogte van nieuwe regels, wetten en protocollen voor het visum Turkije aanvragen, waardoor je niet je zelf geen zorgen hebt. Meestal heb je het visum een paar uur later al in je inbox en als het nodig is kun je zelfs een spoedvisum aanvragen. Daarnaast heb je geen creditcard of andere valuta nodig want je kunt moeiteloos betalen middels Ideal of een overschrijven. Bovendien kun je de visumaanvraag gewoon in je eigen taal doen! Nu ik geen Turkse verblijfsvergunning meer heb, zal mijn voorkeur dus zeker naar deze methode uitgaan!

Wat prefereer jij om te doen? Vraag je liever een visum online aan, of bij aankomst op het vliegveld?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.