Tien tips om duurzaam te reizen: beperk de negatieve gevolgen van toerisme

Duurzaam reizen, kan dat eigenlijk wel? Ecotoerisme is steeds meer in opkomst, maar toch zijn duurzaamheid en reizen twee dingen die niet goed samen lijken te gaan. Vooral het effect op klimaatverandering is groot, maar toerisme heeft ook een negatieve uitwerking op bijvoorbeeld natuur en cultuur. Duurzaam reizen betekent daarom niets anders dan bewuste keuzes maken. Het is belangrijk om rekening houden met het milieu en de leefomstandigheden van de lokale bevolking. Alleen dan kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen en de negatieve gevolgen van toerisme beperken om ook in de toekomst te blijven genieten van al het moois dat de wereld ons te bieden heeft. Deze handige tips om duurzaam te reizen helpen je daarbij. 

Tips om duurzaam te reizen beperk de negatieve gevolgen van toerisme

Blijf dicht bij huis

Dit klinkt natuurlijk hartstikke tegenstrijdig, maar transport (en dan vooral vliegen) veroorzaakt het grootste deel van de CO2-uitstoot. Als je dichter bij huis blijft, maak je minder gebruik van vervoer en is je CO2-uitstoot dus aanzienlijk kleiner. Het is vanzelfsprekend bijzonder om naar een ander continent te gaan, maar ook Europa heeft veel mooie bestemmingen die nog onontdekt zijn. Ga je wel verder weg op reis? Neem dan waar mogelijk een vlucht zonder overstap want vooral het opstijgen en landen is vervuilend. Kies ook voor ‘slow travel‘ in plaats van zo veel mogelijk bezienswaardigheden te bezichtigen. Op deze manier leer je een bestemming echt kennen, zul je veel meer genieten en ben je duurzamer bezig. Je wijkt namelijk van de gebaande paden af waardoor je het massatoerisme ontloopt en de lokale bevolking als vanzelf zult steunen.

Kies voor een duurzame bestemming

Door je van tevoren goed in een bestemming te verdiepen kun je het milieu aanzienlijk ontlasten. Er zijn namelijk veel bestemmingen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en waar bijvoorbeeld zuinig wordt omgegaan met energie en water, vervuiling wordt beperkt en de natuur en cultuur worden beschermd. Een eco-vriendelijke bestemming is bijvoorbeeld Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië die in 2016 zelfs is uitgeroepen tot groenste stad van Europa. Maar ook de Bretagne in Frankrijk, de Azoren in Portugal en Sigtuna in Zweden zijn fijne, groene bestemmingen. En gelukkig komen er constant duurzame opties bij want bijvoorbeeld ook Griekenland en de Maltese eilanden richten zich steeds meer op verantwoord en bewust toerisme. 

Boek een ecologische accommodatie

Ecologische accommodaties zijn een belangrijk onderdeel van duurzame reizen en maken een groot verschil. Ze maken meestal gebruik van duurzame energiebronnen, doen aan afvalreductie, besparen water en zorgen voor eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden. Er zijn redelijk veel ecologische hotels, vakantiehuizen en campings, maar het kan vrij lastig zijn deze te vinden. Enkele websites waar je kunt kijken zijn bookdifferent (onderdeel van booking.com), EcoB&B, Veggie Hotels en Natuurhuisje.nl

Tips voor duurzaam reizen

Tien tips om duurzaam te reizen

Tip voor een duurzame vakantie

Help de plaatselijke economie

Door de lokale bevolking te steunen draag je bij aan hun welvaart, werkgelegenheid en leefomstandigheden. Zorg dus dat je geld zoveel mogelijk bij hen terecht komt! Dit doe je onder andere door het lokaal kopen van boodschappen en souvenirs, maar ook door bij lokale restaurants uit eten te gaan en excursies te doen met lokale gidsen. Let er ook op welk vervoer je kiest en waar je verblijft. De lokale bevolking heeft er nauwelijks iets aan als je bij grote ketens afneemt en bovendien is het voor jou veel leuker om een authentieke ervaring te hebben.

Respecteer normen en waarden

Bovendien is het belangrijk om te lokale bevolking te respecteren. Met jouw aanwezigheid zul je (onbewust) invloed hebben en hiermee zullen op lange termijn tradities en gewoontes worden aangetast. Pas je gewoontes daarom aan. Neem bedekkende kleding mee als dit nodig is, vraag toestemming om een foto te maken en leer enkele woorden van de lokale taal. Met kleine gebaren kom je al een heel eind en zo maak je jouw bezoek voor zowel jezelf als de lokale bevolking een stuk prettiger. 

Steun geen bedelende kinderen

Deel geen pennen, speelgoed of snoepjes uit en geef ook geen geld aan bedelende kinderen. Het is begrijpbaar dat je iets goeds wilt doen en vaak is het ook moeilijk om geconfronteerd te worden met armoede en leed. Maar zo voorkom je kinderen te leren dat bedelen loont en vaak nog meer. In sommige landen zijn deze kinderen namelijk onderdeel van een organisatie en worden ze gedwongen of gedrogeerd om geld te verzamelen. In dit blog over bedelende kinderen in Istanbul leg ik daar meer over uit. Als je toch iets wilt doen, ga dan op zoek naar een officiële organisatie of project en vraag hoe je van betekenis kunt zijn. 

Tips om duurzaam te reizen

Tien tips voor duurzaam reizen

Leave only footprints

Eigenlijk zou dit geen deel van tips om duurzaam te reizen hoeven uit te maken en lijkt het me vanzelfsprekend. Dit is namelijk waar duurzaam reizen om draait. Hopelijk is het dus al onderdeel van je leefstijl om niets achter te laten; geen afval en geen schade. Wees dus milieubewust, laat geen afval slingeren en ga zuinig om met energie en water. Dit kun je doen door meerdere dagen met een handdoek te doen, geen mini’s te gebruiken en niet urenlang onder de douche te staan. Laat lampen niet onnodig branden, geen apparaten op stand-by staan en gebruik de airconditioning zo min mogelijk. Wees ook respectvol naar de natuur. Raak geen koraal aan (dan gaat het dood), neem geen schelpen, koraal, ivoor en andere souvenirs uit het bos of de zee mee. Kom je afval tegen? Ruim het dan op! En gebruik zo min mogelijk plastic om vervuiling van de oceaan tegen te gaan. 

Neem een eigen drinkfles mee

Dit is een van de simpelste tips om duurzaam te reizen waarmee je ook nog eens meerdere manieren goed bezig bent. Met een eigen drinkfles bespaar je een hoop plastic afval, geld en is het vaak ook nog eens minder milieubelastend. Bovendien is het niet overal vanzelfsprekend om toegang te hebben tot schoon en veilig water. Een eigen drinkfles met geïntegreerd filter is dan een goede oplossing om zelf water te filteren. Tip: er zijn verschillende apps verkrijgbaar waarmee je watertaps in de buurt kunt vinden. 

Tien tips voor een duurzame vakantie

Onderneem verantwoorde activiteiten

Vermijdt massatoerisme en zorg ervoor dat je activiteiten doet die georganiseerd zijn door de lokale bevolking. Een tip hiervoor is de website Homepage” data-wplink-url-error=”true”>With Locals. Deze organisatie werkt samen met lokale gidsen en biedt veel excursies waarmee je de lokale cultuur kunt ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een dansles, kookcursus of wandeltour. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om plaatselijk een reisbureau binnen te stappen. Probeer zoveel mogelijk milieuvriendelijk activiteiten te doen zoals wandelen, hiken, fietsen en kajakken. Vermijdt bovendien alle attracties en activiteiten met dieren zoals olifantenritjes en het zwemmen met dolfijnen.

Compenseer je CO2-uitstoot

Schade aan het milieu en CO2-uitstoot is niet helemaal te vermijden. Gelukkig kun je het wel op een andere manier goedmaken door te compenseren. Dit kan bijvoorbeeld door bomen te laten planten of het steunen van duurzame energieprojecten. Ook kun je bijbetalen als je een vlucht boekt. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Trees for All of Green Seat. CO2-compensatie is natuurlijk geen oplossing en lang niet genoeg om het klimaat te redden, maar alle kleine beetjes helpen. Het blijft echter belangrijk om je ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken!

Heb jij nog meer handige tips om duurzaam te reizen en wat doe jij allemaal al om je steentje bij te dragen? Laat het weten in de comments!

One thought on “Tien tips om duurzaam te reizen: beperk de negatieve gevolgen van toerisme

  1. Pingback: Het coronavirus en reizen: kun je op vakantie gaan?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.