Kom tot bezinning in het stenen bos ‘Pobiti Kamani’ van Bulgarije

Stone forest 'Pobiti Kamani' in Bulgaria

Het stenen bos 'Pobiti Kamani' in Bulgarije

Pobiti Kamani in Bulgarije

Een magische sfeer in het stenen bos

Als je veel verwacht kan je vakantie in Bulgarije nog wel eens teleurstellend uitpakken. Vooral als je geen huurauto tot je beschikking hebt is het moeilijk om de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden te bezoeken. Maar dan nog zijn relatief veel acctracties dusdanig klein of verouderd dat het soms moeilijk is om er het mooie van te zien. We verwachtten daarom niet meer dan enkele oude stenen toen we besloten om het stenen bos in Bulgarije te bezoeken. Dit resulteerde in een wijze les waarin we geconfronteerd werden met onszelf. Pobiti Kamani is namelijk een uniek natuurfenomeen dat nergens anders in de wereld te zien is. De sfeer die je hier vind is daarom te omschrijven als bijzonder, spiritueel en bijna magisch.

Het stenen bos 'Pobiti Kamani' in Bulgarije

Pobiti Kamani in Bulgarije

Stone Forest in Varna

Het stenen bos in Varna

Een van de weinige woestijnen in Europa

Pobiti Kamani is Bulgaars en kan waarschijnlijk het best worden vertaald als ‘stenen in de grond geslagen’, of misschien beter nog als ‘geplante stenen’. Het staat beter bekend als het stenen bos en is een van de zeldzaamste natuurfenomenen ter wereld. Het is namelijk, na Tabernas in Spanje, de belangrijkste woestijn in Europa. Tevens is het een van de weinige plaatsen waar woestijnachtige vegetatie groeit. De bijzondere biodiversiteit waaronder een enkele beschermde plantensoorten kunnen hier groeien omdat het veld bestaat uit zandduinen en verschillende groepen rotsformaties, waar ooit zeebodem was. Het gebied is verdeeld in zeven grote en zeven kleine groepen stenen, aan het noorden en zuiden van het Beloslav-meer.

Het stenen woud in Varna

Bijzondere cilinders en fossielen

Deze stenen bestaan voornamelijk uit holle en massieve cilinders waarvan de meeste een hoogte bereiken tussen de vijf en zeven meter. Bijzonder is dat de kalkstenen pilaren zijn geclusterd in groepen. Enkele staan rechtop, terwijl andere languit liggen. Sommige pilaren zijn in stukken gebroken, terwijl andere een aantal zeldzame fossielen bevaten zoals nummuliet, mosselen, kokkels en gigantische slakken. Ze zien er verre van natuurlijk uit en het is bijna alsof je in een oude stad op een andere planeet rondloopt. Dat is niet zo gek, aangezien het stenen bos in Bulgarije waarschijnlijk zo’n vijftig miljoen jaar geleden is ontstaan. Toch is het een vreemde gewaarwording en heel bijzonder om hier te zijn. Leuk weetje: het stenen bos is de enige plek in Bulgarije waar archeologen bewijs van mensenlijk leven in het Mesolithicum hebben gevonden.

Het stenen woud in Bulgarije

Verschillende theorieën over het ontstaan

Er zijn verschillende theorieën en legendes over het ontstaan van dit geologische wonder. Een van het vertelt bijvoorbeeld het verhaal van reuzen die de stenen naar het veld droegen om een nieuwe stad te bouwen. Ook wordt gedacht dat de stenen ooit behoorden tot de nabij gelegen oude Griekse stad Markionopolis. Ook is er een theorie die denkt dat de pilaren zijn ontstaan door het sijpelen van natuurlijk methaangas. Maar wetenschappelijk gezien lijkt mij de theorie dat de stenen zijn ontstaan door erosie en tektonische processen, ​​in de tijd dat Oost-Europa nog steeds zee was, waarschijnlijker. Toch is niet bekend wat de exacte oorsprong is. Daarom doet Varna Institute of Oceanology samen met verschillende universiteiten nog steeds onderzoek naar dit bijzondere natuurfenomeen. 

Het stenen woud nabij Varna in Bulgarije

Stone Forest in Varna

Stone Forest in Bulgaria

Pobiti Kamani in Varna

Een krachtige bron van energie

Terwijl we tussen de stenen lopen, met het witte zand onder onze voeten, vind ik het moeilijk voor te stellen dat we zo dicht bij zee zijn. Toch is de zwarte zee hier maar twaalf kilometer vandaan. Het is bijna magisch en maakt het stenen bos echt een bijzonder plaats om te bezoeken. Ik geloof, net als de lokale bevolking, dat deze plaats een krachtige energiebron is. De magische cirkel is het enige dat door de mens is gemaakt en wordt verondersteld het punt te zijn waar de energie het sterkst is.

Ik weet niet of dit echt zo is. Wel voel ik duidelijk een bijzondere en sterke energie en heb ik het idee dat ik word ‘herladen’. Maar het is makkelijk om jezelf te laten meeslepen in je fantasie tijdens een bezoek. Je zult hier daarom prima enkele uren kunnen doorbrengen. Breng een yogamatje mee om te mediteren of zoek een fijn plekje voor een picknick. Of laat je verbeelding werken en zoek naar de kameel, soldaat of eenzame man. Enkele pilaren hebben namelijk een naam heeft gekregen van de lokale bevolking omdat deze op menselijke vormen lijken.

Bezoekersinformatie

Het stenen bos in Bulgarije is gelegen op ongeveer achttien kilometer ten westen van Varna. Parkeren is gratis en de entree is ongeveer twee euro per persoon. Ik raad je aan om het toeristenwinkeltje van te voren te bezoeken om de feiten (die aan de muur hangen) en geschiedenis kunt leren. Wil je meer informatie? Bekijk dan deze website over Pobiti Kamani. Tip: ook bij het dorp Beloslav, aan de andere kant van de rivier, kun je deze stenen bekijken.

2, 9144, Bulgaria
Phone number: +359 88 742 0654

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

3 thoughts on “Kom tot bezinning in het stenen bos ‘Pobiti Kamani’ van Bulgarije

  1. anna says:

    Did yuo visit this place in april 2017?
    I ‘d like to go there too and i read somewhere that is open only in may-october.

  2. Pingback: Village getaway: relaxen in een dorpje nabij Sjoemen in Bulgarije

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.