Minder plastic gebruiken als je op vakantie bent doe je zo!

In een artikel uit 2015, waarin ik ook uitgebreid mijn huwelijksproblemen met betrekking tot het gebruik van plastic bespreek, was mijn frustratie naar Turkije nog groot. Ik leek in een van de weinigen te zijn die zich zorgen maakte over de plastic soep en regelmatig vroeg ik me af of hier verandering in zou komen. Want weet je, als het geregeld gebeurt dat als je op straat loopt en vanuit een raam, bijna een leeg colablikje, de inhoud van een asbak, of gewoon een hele vuilniszak op je hoofd geworpen krijgt, dan is de hoop op een gegeven moment gewoon weg. Maar vier jaar later is er veel veranderd en kon ik het haast niet geloven toen ik een geweldige reclame op de Turkse televisie zag. In deze reclame probeert de overheid te stimuleren tot betere zorg voor het milieu en zet mensen aan om minder plastic te gebruiken. Het maakt de bevolking erop attent dat we samen voor de aarde moeten zorgen en roept op hier bewust mee aan de slag te gaan. Ik vind het een geweldig initiatief, want het is gewoon echt nodig.

We consumeren namelijk massaal plastic, produceren plastic soep en hebben geen idee wat de gevolgen hiervan zijn. Gelukkig worden we onszelf steeds meer bewust en gaat het steeds beter. Maar ik vraag me af hoe dat zit als we op vakantie zijn. Want heel eerlijk, als ik op vakantie ben dan lijk ik om de een of andere reden ineens een stuk minder bezig te zijn met het milieu. Denk maar eens aan al die plastic flessen die dagelijks worden geconsumeerd omdat we niet overal water uit de kraan kunnen drinken. Of aan al die cosmeticaproducten die we tijdens hotelovernachtingen krijgen… Op reis is het vaak net iets lastiger om bewust te zijn en minder plastic te gebruiken. Daarom deel ik hieronder een aantal tips om die je zonder moeite kunt toepassen. Zo help je ook op je vakantiebestemming mee in strijd tegen de plastic soep!

Minder plastic gebruiken als je op vakantie bent.
[infobox bg=”blue” color=”black” opacity=”on” subtitle=” Afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen produceren we jaarlijks miljoenen tonnen nieuw plastic . Al deze verschillende soorten plastic komen voornamelijk samen in de zeeën en oceanen terecht en vormen zo de plastic soep. “]Wat is plastic soep?[/infobox]

Neem zelf ‘vaste’ cosmeticaproducten mee

Net zoals een stuk zeep, bestaan er tegenwoordig ook andere producten, zoals shampoo, in vaste vorm. Met een klein stukje kun je heel lang doen. Bovendien hoef je geen plastic (verpakkingen uit het hotel, inclusief de nodige chemische toevoegingen) meer te gebruiken en bespaar je heel wat ruimte in je bagage! Bovendien zijn je eigen producten gewoon het fijnst.

Tip: Lush heeft een fijn aanbod aan dit soort producten.

Doe je inkopen lokaal op de markt

In supermarkten zijn veel producten, zoals voornamelijk groente en fruit, vaak voorverpakt in plastic. Door je inkopen lokaal te doen, zorg je er vaak voor dat je veel minder plastic gebruikt. Bovendien steun je zo ook de lokale boeren, handelaren en economie, en zijn deze producten veelal op een milieuvriendelijke, duurzame manier geproduceerd waardoor de smaak en kwaliteit meestal beter is. En nee, het hoeft niet duurder te zijn dan je boodschappen in de supermarkt. Let er alleen wel even op dat je niet alsnog alles in plastic zakjes meekrijgt, iets wat vaak nog in landen, voornamelijk, buiten Europa gebeurt.

Neem altijd een katoenen tas mee

Je kent ze wel; van die shoppers waarvan je er wel een stuk of vijf in huis hebt rondslingeren, maar waarmee je nooit iets doet. Persoonlijk vind ik deze tassen ideaal voor op reis; ze fungeren als boodschappentas, strandtas of waszak (ideaal om je vuile was in mee terug te nemen bijvoorbeeld) gebruiken. Hierdoor hoef je nooit meer een plastic tasje aan te nemen in een winkel of op de markt.

Koop een herbruikbare fles 

Bijvoorbeeld een dopper (Affl). Vul deze zelf met water in je accommodatie, of bij een openbare watertap, want op veel plaatsen in de wereld kun je natuurlijk niet zomaar uit de kraan drinken. Via de app van dopper vind je gratis watertappunten over de hele wereld; van waterfonteintjes tot restaurantjes en winkels tot privéadressen. Heb je geen toegang tot schoon drinkwater, koop dan bij voorkeur glazen flessen water om je dopper met te vullen.

Maar beter is het om een herbruikbare fles met waterfilter aan te schaffen, zodat je zelf water kunt zuiveren. Zo hoef je jezelf nooit meer zorgen te maken over de toegang tot schoon drinkwater.! Herbruikbare flessen kun je makkelijk afwassen of in de vaatwasser stoppen, zodat je ze eindeloos kunt blijven gebruiken. Dan hoef je niet telkens plastic flesjes aan te schaffen en bespaar je bovendien ook nog eens redelijk wat geld.

Koop een herbruikbare koffiebeker

In aanvulling op de vorige tip, speciaal voor de koffieleuten onder ons.

Neem een ‘spork’ mee

Een wat? Een spork! Oftewel: een vork en een lepel ineen. Handig als je aan het backpacken bent, maar ook tijdens bezoeken aan lokale food markets. Denk maar eens aan het wegwerpbestek dat je krijgt bij een eetkraampje, eigenlijk totaal niet nodig!

Zeg ‘nee’ tegen rietjes

Het gebruik van plastic voorwerpen moet drastisch worden teruggedrongen, voordat ons water in een wereldwijde soep van microplastics veranderd. Grapje, dat is het al! Maar als we zo doorgaan, is er in 2050 meer plastic als vis! Gelukkig zullen vanaf 2021 roer-, en wattenstaafjes, ballonstokjes, drank-, en voedselwarenverpakkingen gemaakt van piepschuim en plastic rietjes worden verboden binnen de EU. Zeg tot die tijd ‘nee’ tegen rietjes, en blijf dit ook doen in landen buiten Europa, waar deze omvorming van gedachten waarschijnlijk pas veel later zal plaatsvinden. Wil je toch perse je cocktail uit een rietje slurpen? Neem ze dan zelf mee! Kies bijvoorbeeld voor de herbruikbare rietjes van Strawies die gemaakt zijn van roestvrij straal. Deze rietjes zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten (zelfs extra dik voor bijvoorbeeld smoothies), maar extra leuk en stimulerend is dat ze vernoemd zijn naar dieren van de zee!

Ruim afval op (van jezelf en een ander)

Het duurt gemiddeld zo`n vijfhonderd jaar voordat plastic wordt afgebroken. Bovendien wordt maar een heel klein deel, van al het plastic dat wij verbruiken, gerecycled en komt het overgrote deel (één volle vrachtwagen per minuut) terecht in het water. De grootste veroorzaker van de plastic soep is het zwerfafval afkomstig van land. De kleine plastic deeltjes, genaamd microplastics, worden opgegeten door zeedieren en plankton en komen zo ook in ons voedingssysteem terecht. Wat daarvan de gevolgen zijn weet nog niemand, maar dat plastic vervuiling een probleem is, mag duidelijk zijn. Ruim daarom je eigen afval op en probeer het te verminderen. Schroom daarnaast vooral niet om ook het afval van een ander op te ruimen, bijvoorbeeld als je op het strand bent. Alle kleine beetjes helpen immers!

Heb jij nog meer tips om minder plastic te gebruiken als je op vakantie bent? Deel ze hieronder, ik ben benieuwd!

2 thoughts on “Minder plastic gebruiken als je op vakantie bent doe je zo!

  1. Pingback: A Plastic Ocean (2016) op Netflix neemt je mee op reis in de plastic soep

  2. Pingback: Dit is waarom we vervuiling van de oceaan en zee tegen moeten gaan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.