Only one creature has carved a life for itself in every habitat on Earth. That creature is us.
Over de film
Human Planet, is een Britse documentaireserie uit 2011. De serie bestaat uit acht delen is geproduceerd door BBC, met co-productie door Discovery en BBC Worldwide. De opnames van zeventig verschillende verhalen hebben drie jaar geduurd en vonden plaats op de meeste exclusieve en bijzondere locaties in ruim veertig verschillende landen. De serie is opgedeeld in acht verschillende thema’s, waaronder: oceanen, woestijnen, jungles, rivieren en bergen. In iedere aflevering staat een van deze thema’s centraal. Human Planet is te bekijken op Netflix.
Samenvatting van Human Planet
De mens is de enige soort die zich in de loop der eeuwen dusdanig heeft aangepast aan de aarde, dat we in iedere biotoop kunnen overleven en nog steeds voorkomen. Zo wonen er mensen op de Noordpool, in droge woestijnen en zijn er nabij Borneo zelfs mensen die wonen in de zee. En ook komen er nog steeds geïsoleerde volkeren voor: inheemse stammen die nauwelijks of nog nooit contact met de buitenwereld hebben gehad. De relatie die de mens met de natuur heeft, is vaak heel bijzonder. Volkeren van over de hele wereld vertellen over hun band met de natuur: soms door samen te werken, maar vaak ook de extreme risico’s die mensen ondergaan om te overleven.
Mening over Human Planet
Human Planet is een indrukwekkende, betoverende en adembenemende serie. De aarde wordt zo ongelofelijk mooi in beeld gebracht dat je serieus niet kunt stoppen met kijken. Wat ‘even een uurtje ontspannen’ moest zijn, werd een seriemarathon van vijf uur. De beeldkwaliteit is prachtig. Met de camera op de rug van een adelaar, wordt bijvoorbeeld vastgelegd hoe een prooi wordt aangevallen en ook een geïsoleerd volk, dat diep in de jungle leeft, is te zien op prachtige beelden geschoten vanuit de lucht. Echt heel mooi, dat kun je vast wel voorstellen.
Maar niet alleen bijzondere beelden van de natuur, ook verhalen die nog nooit eerder op televisie zijn uitgezonden worden verteld. Voor iedere reisliefhebber is deze documentaire dan ook een feestje om te kijken en ik betwijfel of er iemand is die na zien van Human Planet niet op het vliegtuig wilt stappen naar een onbekende bestemming. Tegelijkertijd is het ook heel educatieve serie. De manier waarop de mens zich aan de natuur kan aanpassen is namelijk een voorbeeld voor de huidige maatschappij. Wij zijn een stap te ver gegaan en hebben niet alleen de natuur naar onze hand willen zetten, maar ook hele volksstammen. De controle is ver te zoeken en de aangerichte schade is bijna niet meer te herstellen.
Met onze overconsumptie en materialistische levensstijl zetten we ons eigen leven op het spel. Want hoever kunnen we nog gaan tot de natuur terugslaat en al het leven op aarde verwoest? Wat als we een voorbeeld nemen aan de mensen die vanuit alle uithoeken in de wereld proberen om samen werken met de natuur? Wat als we ons echt aan passen aan de natuur? Zouden we dan niet alleen de duur, maar ook de kwaliteit van onze levens verbeteren? Volgens mij wel! Laten we een stapje terug nemen en proberen om deze uitzonderlijke planeet en het leven daarop te redden.
Pingback: Reisdocumentaires op Netflix: tien inspirerende films om te bingewatchen