Hoe creëer je een duurzaam interieur in vijf stappen

Op het gebied van klimaatbescherming is nog veel winst te behalen in de woon- en bouwsector. Gelukkig vinden er steeds meer positieve ontwikkelingen plaats. Zo is er natuurlijk de Tiny House Movement en komen er steeds meer eco-dorpen en andere woonvormen bij. En voor de traditionele bouw worden steeds meer duurzame materialen gebruikt. Maar ook woningen zelf worden steeds milieuvriendelijker. Bijvoorbeeld door goede isolatie, een warmtepomp, zonnepanelen of een groen dak. Maar duurzaam wonen gaat natuurlijk niet alleen maar over de woning zelf. Het betreft ook je tuin of balkon en natuurlijk het interieur. Want niet alleen met grote, maar ook kleine stapjes kun je impact maken. Bovendien hoeven groene investeringen niet altijd duur te zijn. Er zijn namelijk genoeg manieren om je steentje bij te dragen door kleine aanpassingen en bewuste keuzes. 

Tips voor een duurzame woning

een duurzame basis in je interieur

Er komen steeds betere materialen en vriendelijkere oplossingen op de markt. Kies bijvoorbeeld voor een verantwoorde vloer gemaakt van marmoleum. Marmoleum wordt CO2 neutraal geproduceerd en draagt niet bij aan klimaatverandering. Daarnaast gaat het tientallen jaren mee. Stijl de vloer af met een vloerkleed gemaakt van bijvoorbeeld Hennep voor meer warmte en comfort. De muren schilder je met verf op waterbasis zonder oplosmiddelen of schadelijke stoffen. Duurzame verf wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen die niet of nauwelijks fossiel zijn. Ook zien ze hierdoor minder schadelijk en giftig en minder belastend voor het milieu. Wil je liever behangen? Kies dan voor vliesbehang. Dit bevat namelijk nauwelijks milieuschadelijke stoffen, waardoor het duurzaam en biologisch afbreekbaar is. En gebruik natuurlijk ook duurzame behanglijm! Ook voor gordijnen, kussens, plaidjes en andere woonaccessoires is het mogelijk om gebruik te maken van duurzame materialen zoals katoen, bamboe, diervriendelijke wol, vegan leer etc. 

Maak gebruik van tweedehands meubelen

Tweedehands meubelen aanschaffen heeft veel voordelen. Zo hoeft er geen nieuw meubelstuk gemaakt te worden. Hierdoor worden natuurlijk bronnen minder aangetast. Het scheelt namelijk in het gebruik van grondstoffen, energie, water en afval. Ook kun je veel meer persoonlijkheid aan je interieur toevoegen waardoor je inrichting uniek wordt en meer karakter krijgt. Daarnaast is de impact van de CO2-uitstoot in het transport veel kleiner. Als je toch liever voor nieuwe meubels gaat, let dan op het materiaal en het onderhoud. Laat je niet teveel leiden door trends, maar kies voor duurzame items gemaakt van bijvoorbeeld massief hout. Deze zijn namelijk niet giftig zoals de meeste meubels van spaanplaat en plastic. Bovendien zijn ze gemakkelijk te repareren of op te fleuren door ze in een ander kleurtje te verven. Tip: Natuurlijk is tweedehands kopen niet altijd het beste. De meeste elektronica bijvoorbeeld kun je beter nieuw aanschaffen. Nieuwe modellen zijn namelijk (meestal) zuiniger in gebruik dan oudere apparaten. 

Monstera in een duurzaam huis
Inspiratie voor een duurzaam interieur

Vervang je verlichting door led lampen

LED lampen zijn duurder in aanschaf, maar hebben een veel langere levensduur. Gemiddeld gaat ledverlichting tussen de tussen de 20.000 en 60.000 branduren mee. Ook zijn de lampen minder brandgevaarlijk dan een gloeilamp of een halogeenlamp. Ze stoten minder kwik uit en hebben veel minder energie nodig. Het is dus absoluut de moeite waard om je verlichting door LED lampen te vervangen. Voor een duurzaam interieur kun je in een keer overstappen of stap voor stap je verlichting vervangen. Let er wel op dat je de juiste lampen koopt. Led lampen zijn verkrijgbaar in alle denkbare lichtkleuren en stralen verschillende hoeveelheden licht uit. Er kan dus veel verschil in kwaliteit zijn en het is belangrijk dat je Lumen (eenheid van de lichtstroom) vergelijkt met Wattage (hoeveelheid energieverbruik), zodat je de juiste lamp koopt. 

urban jungle met biologische planten

Planten en bloemen in huis zorgen voor een ontspannen leefomgeving. Het vermindert stress en verhoogt het gevoel van welzijn. Ook stimuleert de natuur creativiteit, concentratie en geheugen. Daarnaast zorgen planten voor de afbraak van CO2 en verbetert het de luchtkwaliteit. Maar, hoewel de meeste planten en bloemen groen zijn wilt dit nog niet zeggen dat ze ook duurzaam zijn. Het meeste groen wordt gekweekt in kassen waarbij er op wordt gelet dat iedere plant en bloem er perfect uit komt te zien. Net zoals onze groente en fruit in de supermarkt, maar dit is helemaal niet natuurlijk en de chemische middelen dit tijdens dit proces worden gebruikt komen ook in ons huis terecht (en ademen we zo bijvoorbeeld in). Probeer er dus, voor een duurzaam interieur en een urban jungle, ook op te letten dat de planten energiezuinig zijn gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Deze planten hebben een biologisch of EKO keurmerk. Op de website van Skal kun je hier meer over lezen en ook bio-bedrijven bij jouw in de buurt vinden.

Tips voor een groen interieur

Maak schoon met natuurlijke middelen

Een duurzaam interieur wil je natuurlijk ook fris en schoon hebben. De meeste schoonmaakproducten zijn echter chemisch en schadelijk. Zowel voor het milieu, als voor onszelf en onze huisdieren. Het is dus een logische stap om je duurzame interieur ook op een milieubewuste manier schoon te houden. Vermijdt daarom producten met chemische en giftige stoffen. Vooral chloor, bleek en desinfecteer middel zijn schadelijk. Kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen op een plantaardige basis. En maak het vooral niet te moeilijk. Je hebt namelijk echt niet tientallen schoonmaakartikelen nodig. Bovendien zijn er veel natuurlijke oplossingen die vaak ook nog eens goedkoper zijn. Bijvoorbeeld soda, natuurazijn en citroensap. Let er ook op dat je zuinig bent in gebruik. Je hebt geen emmers vol water nodig en ook geen halve liters aan schoonmaakmiddel. Een drupje is al vaak genoeg. En als je klaar bent gooi je het schoonmaakwater in de gootsteen. Dan komt het in het riool terecht en kan het gezuiverd worden.  

Heb jij nog meer tips voor een duurzaam interieur?

One thought on “Hoe creëer je een duurzaam interieur in vijf stappen

  1. Pingback: Vier simpele manieren om de natuur in huis te halen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.