De keerzijde van het leven als expat in de film Brooklyn (2015)

One day you’ll catch yourself thinking about something or someone who has no connection with the past, and you’ll realize that this is where your life is.

Over de film

Brooklyn is een Brits-Iers-Canadese film, historische dramafilm uit 2015 en is geregisseerd door John Crowley. De film is gebaseerd op het gelijknamig boek van Colm Tóibín. De hoofdrollen worden onder andere vertolkt door Saoirse Ronan, Fiona Glascott, Emory Cohen en Domhnall Gleeson.

Samenvatting van Brooklyn

In 1952 emigreert Eilis vanuit het kleine Enniscorthy in Ierland naar de grote stad New York in de Verenigde Staten. Haar zus Rose wilt dat Eilis kans op een beter leven krijgt en heeft er met behulp van priester Flood voor gezorgd dat Eilis in New York accommodatie en een baan heeft. Eilis heeft het moeilijk als ze vanuit Enniscorthy vertrekt en bij aankomst in New York wordt het alleen maar erger. Ze heeft heimwee en wilt niets liever dan terug naar Ierland. Maar dan ontmoet ze de Italiaanse Tony en veranderd alles.

Brooklyn (2015)

Mening over Brooklyn

Wat een zoetsappige samenvatting van de film Brooklyn heb ik hierboven geschreven zeg. Ik kan er niets anders van maken, haha. Gelukkig is de Brooklyn helemaal niet zo zoet en focust het verhaal zich voornamelijk op eenzaamheid, heimwee en de keerzijde die emigreren met zich meebrengt. Heel veel mensen lijken te denken dat je automatisch een luxe leven vol zon tegemoet gaat als je in een ander land woont, maar juist het tegendeel is waar. Zodra je eenmaal voor langere tijd in het buitenland verblijft verander je zo ontzettend veel. En vooral in het begin heb je af en toe letterlijk het gevoel hebt door een hel te gaan. Alles wat je ooit geleerd hebt is niet meer belangrijk en je moet zoveel dingen opnieuw leren. Dit kan zoiets simpels zijn als spaghetti eten zonder te knoeien, maar ook het dealen met de overheid en papierwerk. Ontzettend frustrerend en moeilijk, maar ondertussen maakt het je krachtig en moedig.

Dit besef je vooral wanneer je op bezoek gaat naar je oude thuis, waar alles nog hetzelfde is gebleven en jij er niet meer bij past. En dan besef je ineens dat de uitdrukking ‘home is where the heart is’ wel heel letterlijk opgaat en je geen thuis, zoals je dacht dat je dat had, meer hebt. Ik zou hier een heel boek over kunnen schrijven en veel scènes waren echt heel herkenbaar. Brooklyn is daarom echt aan te raden voor expats! Het is een prachtige film en vertelt het verhaal van Eilis op een originele, tedere en ingetogen manier. Emoties worden zo mooi en puur weergegeven, hier en daar komt een vleugje humor voorbij en ondanks dat alles is de film toch nog romantisch.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.