Alles dat je moet weten over een watertank in de caravan of camper

Op reis met een camper of caravan brengt het gevoel van ultieme vrijheid met zich mee. Immers, biedt het de mogelijkheid om te gaan en staan waar en wanneer je wilt. Zo kun je optimaal genieten van de natuur met het gemak van thuis. Zeker als het interieur van de mobiele woning compact en praktisch is ingericht, met de nodige comfort en luxe. Er gaat immers niets boven voldoende bergruimte, een ruime keuken, een zacht bed en een warme douche. Maar ook een wasje kunnen draaien of genieten van een heerlijke kop koffie of thee dragen bij aan autonomie. Voldoende water is dus essentieel. Met het water kun je namelijk afwassen, douchen, koken en het toilet doorspoelen. Maar hoe werkt een watertank in de caravan of camper nu precies? 

Wat is het belang van een watertank?

Tegenwoordig zijn de meeste caravans en campers standaard uitgerust met een watertank. Met het water uit deze tank kun je vrijwel alles doen, zoals afwassen, douchen en het toilet doorspoelen. Er zijn echter ook watertanks die gecertificeerd zijn voor voedselveiligheid en/of schoon drinkwater, zodat je er ook mee kunt koken of een kopje thee of koffie mee zetten. Op deze manier is er altijd direct schoon water beschikbaar en is het niet langer nodig om water te halen bij een lokaal tappunt. Maar niet alleen comfort en gemak zijn belangrijke redenen om een watertank te gebruiken. Ook waterveiligheid en hygiëne zijn van betekenis. Vooral tijdens langere tours of op plaatsen waar geen of nauwelijks water beschikbaar is, kan dit doorslaggevend zijn.

Alles dat je moet weten over een watertank in de caravan of camper - Bohalista.com

Is het water uit een watertank drinkbaar?

Ja en nee. Watertanks zijn niet vanzelfsprekend geschikt voor drinkwater. Dat komt omdat het water meestal een tijdje stilstaat waardoor micro-organismen al snel kunnen uitbreiden tot schadelijke bacteriën. Het wordt daarom uit voorzorg afgeraden om uit een tank te drinken en aanbevolen om het water regelmatig te verversen. Tevens zijn er tanks gecertificeerd volgens WRAS (Water Regulations Advisory Scheme – UK) of als voedselveilig volgens Verordening (EG) 1935/2004.

Hoeveel water heb je nodig in de camper of caravan?

Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden. Er zijn per slot van rekening verschillende uitvoeringen van watertanks en bovendien heb je er twee nodig: een schoonwatertank en een vuilwatertank. Ook belangrijk om op te letten zijn het formaat en het materiaal waar de watertank van is gemaakt. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een schoonwatertank is het daarom belangrijk om je verwachte watergebruik en wensen inzichtelijk te maken. Doorgaans is een kleine watertank van 100 liter voldoende voor twee dagen en twee personen, mits je slechts een korte douche neemt. Maar er zijn ook grotere watertanks verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat deze zwaarder zijn en meer ruimte innemen.

Heb je een vaste staanplaats voor je mobiele woning? Dan kun je ook een watertank 1000 liter of zelfs 2000 liter overwegen. Vaak zijn watertanks van dit formaat ondergronds te plaatsen. Bijvoorbeeld voor opslag van regenwater, irrigatie en voor drinkwater.

Welke watersystemen zijn er?

Er zijn twee watersystemen geschikt voor een mobiele woning. Het meest eenvoudig en voordelig is het koudwatersysteem. Hiervoor is namelijk geen elektriciteit of gas nodig. Wil je daarnaast ook stromend en warm water? Dan heb je een geiser of boiler nodig en een dompel- of drukpomp. Voor de aanschaf van een pomp dien je rekening te houden met het aantal druk (de sterkte van de waterstraal) en de capaciteit (het aantal liters).

Hoe lang kun je water bewaren in een tank?

Gemiddeld dien je het water om de drie à vier dagen te verversen. Het water in een watertank is namelijk stilstaand water en kan daardoor snel een bron van bacteriën worden.

Bijpassende benodigdheden en onderdelen

Voor het installeren van een watersysteem heb je in ieder geval een schoonwatertank, afvaltank, waterpomp, boiler of geiser (en gasfles), expansievat, kraan en spoelbak nodig. Maar er zijn nog meer onderdelen nodig voor een watersysteem, zoals waterleidingen, slangen voor watertoevoer – en afvoer, ontluchtingsslangen (voor beide tanks), koppelstukken en slangtule, bevestigingsclips/klembeugels, siliconen kit en eventueel een waterfiltersysteem. Daarnaast is er natuurlijk de keuze voor een douche, jerrycans en een watervuldop. Let goed op dat je de juiste formaten aanschaft.

Watertank vullen en reinigen

Het waterdepot vullen kan bij een watervoorziening, zoals de camping of het benzinestation. Houd er rekening mee dat de aansluitingen niet overal hetzelfde zijn en ook dat de watervulslang niet bij ieder tappunt kan komen. Het kan daarom handig zijn om verschillende koppelingen en een jerrycan aan te schaffen. Het waterdepot reinigen kan met bleekwater, schoonmaakazijn of een speciale reiniger. Tevens is het belangrijk om ook de waterleiding regelmatig schoon te maken. Het wordt aanbevolen om dit minimaal twee keer per jaar te doen, bijvoorbeeld aan het begin en aan het einde van het seizoen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.