Het is de droom van veel mensen om ultieme vrijheid te ervaren tijdens een motorvakantie; toeren over binnenwegen, langs pittoreske dorpjes en verborgen stukjes natuur. Zonder in de file te hoeven staan, maar juist door drukke wegen te vermijden. Deze voordelen geven behoorlijk veel mogelijkheden om bijzondere plekjes aan te doen en te genieten van flexibiliteit en ongebondenheid. Toch maken helaas maar weinig mensen deze droom ook echt waar. Dat is jammer want het is eigenlijk een heel realistische droom, die ook prima waar te maken is. Het is natuurlijk begrijpelijk als er weerstand opspeelt want het brengt veel kosten en misschien ook wel wat angsten of twijfels met zich mee. Maar als de eerste stappen zijn genomen ontmoet je wellicht veel nieuwe vrienden en bezoek je plekken en wegen waarvan je niet wist dat ze bestonden.

Zeven tips voor je eerste motorvakantie - Bohalista.com

Haal je motorrijbewijs

Als je met de motor op vakantie wilt is het natuurlijk wel zo praktisch om een motorrijbewijs te hebben. Uiteraard is het fijn om achterop te genieten want zo heb je immers de meeste tijd om naar de horizon te staren. Maar onafhankelijk kunnen zijn is natuurlijk wel een belangrijk aspect van ultieme vrijheid ervaren. Als het halen van een motorrijbewijs het meest in de weg staat voor het maken van een motorvakantie, is de eerste stap om te nemen deze drempel overkomen. Wist je dat motorrijden goedkoper is als autorijden? Uiteindelijk bespaart het dus geld. Behalve sparen, kun je wellicht ook een stappenplan maken. Begin bijvoorbeeld met het boeken van een proefles. Bij de meeste rijscholen is dat gratis en zo kun je het motorrijden eerst uitproberen. Ook worden er regelmatig speciale dagen georganiseerd om met het motorrijden kennis te maken. Vervolgens kun je wellicht aan de theorie beginnen.

Schaf de juiste motorkleding aan

Het is waarschijnlijk niet de meest verstandige keuze als je nog geen motorrijbewijs hebt, maar het kan wel degelijk aanmoedigend werken om eerst materiële voorbereidingen te treffen. Zoals het motiverend kan zijn om eerst een leuke outfit aan te schaffen voordat je daadwerkelijk gaat sporten, kan dit ook bij motorrijden zo zijn. En hetzelfde principe werkt ook voor je eerste motorvakantie. Bezoek bijvoorbeeld eens de website Voordeelhelmen.nl om te bekijken wat voor keuze er is op het gebied van motorrijkleding. Je treft hier namelijk motorlaarzen en kleding, maar ook een groot assortiment helmen; van integraalhelmen en systeemhelmen tot de speed pedelec helm. Besteed hier trouwens gerust aandacht aan want een helm is een van de belangrijkste onderdelen van een veilige motoruitrusting.

Zorg voor een veilige motoruitrusting

Niet alleen beschermende motorkleding is belangrijk, ook de betrouwbaarheid en veiligheid van de motor zelf. Het is daarom verstandig om deze goed na te laten kijken in een garage voordat je op reis gaat. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de motor goed is onderhouden, voldoende olie heeft en een juiste bandenspanning. Maar controleer ook zeker de ketting, remmen en verlichting. Als je nog geen motor bezit, kun je ook een motor huren. Dit kost tussen de vijftig en tweehonderd euro per dag. Tevens is het belangrijk dat je over een goede verzekering beschikt. Er kan immers altijd iets gebeuren onderweg. Het is dan fijn als je kunt terugvallen op een organisatie die je verder kan helpen. Bijvoorbeeld bij diefstal, pech of een ongeval.

Stel een budget op en spaar voldoende

Zeker bij een eerste motorvakantie kunnen er veel onvoorziene kosten bijkomen. Bijvoorbeeld voor het halen van een motorrijbewijs, een goede motoruitrustig of misschien wel een motor. Maar ook voor de reis zelf is natuurlijk een budget nodig. Een aanvullende reisverzekering is geen overbodige luxe, maar ook brandstof en overnachtingen tikken snel aan. Probeer daarom ruim van te voren te beginnen met sparen en het opstellen van een goed budget. Je wilt immers immers ook voldoende kunnen besteden aan activiteiten, ervaringen en enkele souvenirs. Wees ook slim met plannen. Door de binnenwegen te pakken zie je bijvoorbeeld meer en bespaar je ook veel tolgeld. De kosten zijn ook afhankelijk van de landen die je aandoet en de eisen die je hebt. Een vijfsterren hotel kost uiteraard meer dan een tent achterop en een slaapzak aan je rugtas.

Reis je alleen of met een gezelschap?

Het is een unieke ervaring om alleen op de motor te stappen en de horizon tegemoet te rijden. Maar voor een eerste motorvakantie wellicht niet de beste keuze. Misschien vind je het wat spannend of simpelweg niet zo prettig om alleen te zijn. Of rijdt jouw partner motor en willen jullie samen op reis, misschien wel met een groepje familie of vrienden? In het bijzonder een eerste motorvakantie kan het fijn zijn om met iemand te reizen die al enige ervaring heeft. Rijdt in jouw directe omgeving niemand motor? Er zijn veel reisbureaus waar je een georganiseerde motorvakantie kunt boeken. Als je liever geen rekening met andere mensen wilt houden en avontuurlijk bent ingesteld, is het misschien een betere keuze om alleen op reis te gaan. Maak je geen zorgen want juist alleen zul je veel aanspraak hebben en nieuwe mensen ontmoeten. Ook als je met de motor reist.

Plan je reis relatief dichtbij huis

Maak het vooral niet moeilijker dan nodig. Zoek op internet een bestaande route, zodat je van te voren weet door wat voor gebieden je zult reizen. Op deze manier is het eenvoudiger om te plannen en is de kans klein dat je onvoorziene situaties tegenkomt. Door dicht bij huis te blijven kun je ook snel terug als het toch niet bevalt. Daarbij geeft het een veilig gevoel. Zo blijft er simpelweg meer tijd over om van je eerste motorvakantie te genieten. Bovendien zul je zo minder snel een belangrijke of bijzondere bezienswaardigheid missen. En je kunt van de voren al inschatten of bijvoorbeeld op een bepaalde bestemming iets langer of korter wilt blijven. Plan trouwens ook regelmatig een korte stop in onderweg, minstens om de twee uur. Het is goed om even de benen te strekken en voor je lichaam te zorgen met gezonde snacks en voldoende hydratatie.

Neem niet teveel bagage mee

Als je teveel bagage meeneemt maak je de reis zeker lastiger dan nodig. Een rugzak wordt al snel zwaar. Heel zwaar. Dat is niet prettig en niet goed voor het lichaam, zeker niet voor rug en schouders. Neem dus zo min mogelijk mee en draag het liefst helemaal geen rugzak. Wil je wel graag een rugzak mee? Gebruik deze dan het liefst alleen voor lichte en kleine spullen. Ideaal is het natuurlijk om bagage in een apart vak op de motor of zijspan mee te kunnen nemen. Mocht jouw motor niet tot deze mogelijkheid beschikken? Dan kun je wellicht eens kijken naar een motortas, motorkoffer of een bagagerek. Deze accessoires zijn namelijk speciaal gemaakt om aan of op een motor te bevestigen en meer bagageruimte te creëren. Is het juist wel nodig om veel bagage mee te kunnen nemen? Dan kun je ook nog kiezen voor een motoraanhanger.

Bereid je goed voor als je een eerste motorvakantie gaat maken. Er komt immers veel bij kijken en het zou zonde zijn als je niet het meeste uit de reis kunt halen. Het is immers de ultieme droom van velen om op deze manier het gevoel van vrijheid en leven te ervaren. Laat je daarom ook vooral niet tegenkomen. Door stap voor stap dingen aan te pakken, kun je meer realiseren dan je denkt! Alvast een heel fijne vakantie toegewenst.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.