“Reverse culture shock, omgekeerde cultuurschok, ik had er nog nooit van gehoord totdat het beestje een naam kreeg en toen bleek dat ik er middenin zat.’ ‘Afscheid nemen, loslaten en weer verder gaan. Ik was er inmiddels een expert in geworden: meer dan twintig keer verhuisd in binnen en buitenland en de helft zoveel keer op zoek naar een nieuwe baan. Een omgekeerde cultuurschok treft mij zowel voor als na mijn wereldreis. Mijn laatste liefde verlaat me voor een ander, mijn eerste grote liefde verongelukt en mijn beste vriendin overlijdt aan kanker. Een weg vol met hindernissen, maar ik ben weer thuis…’ Weer Thuis: reverse culture shock  is een boek over weggaan en thuiskomen, scheiden en verbinden van wereldreiziger Natasja Beumers.

Weer thuis: reverse culture shock, het boek van Natasja Beumers

Het boek Weer thuis: reverse culture shock

De reis van Natasja

Het boek gaat voornamelijk over de reis die Natasja maakt. Zij woonde acht jaar in verschillende plaatsen in Frankrijk, samen met haar eerste (Franse) liefde. Als haar relatie stukloopt komt ze terug naar Nederland. In haar boek ‘Weer Thuis’ schrijft zij over de omgekeerde cultuurshock die ze bij thuiskomst ervoer. Ze kan hier haar draai niet vinden en voelt zichzelf wereldvreemd. Al snel vertrekt ze daarom voor bijna een jaar op wereldreis. Ze bezoekt onder andere Thailand, Indonesië, Vietnam, Australië en Nieuw-Zeeland tijdens haar solo-reis.

Weer thuis: reverse culture shock,

Slechte tijden en moeilijke momenten

Op een, althans voor mij, zeer herkenbare manier beschrijft ze hoe mooi en leerzaam het is om te reizen. Het verrijkt je leven en leert je belangrijke lessen, want ook op reis zijn er slechte tijden en moeilijke momenten. Je ontmoet nieuwe mensen met andere normen en waarden, maakt deel uit van een andere cultuur, overkomt onzekerheden en wordt een met de natuur. Natasja maakt duidelijk dat iedereen op wereldreis zou kunnen en zou moeten gaan. Ze geeft een goed beeld van haar ervaringen en beschrijft alles zeer persoonlijk. Doordat alles zo herkenbaar is vond ik het heerlijk om mezelf even een paar uurtjes te verliezen in dit boek. Persoonlijk heb ik veel aan het verhaal van Natasja gehad en kan ik dit boek echt aanraden voor als je heimwee hebt, je jezelf een buitenstaander  of alleen voelt.

Weer thuis: reverse culture shock van Natasja Beumers

Een boek over een reverse culture shock van Natasja Beumers

Ik heb zo lang naar deze reis uitgekeken en ben de laatste tijd meer bezig met thuis en wat te doen na deze reis terwijl ik hier nu ben. Ik moet er alles uithalen wat erin zit want zodra ik weer terug ben in Nederland is alles nog hetzelfde en is er thuis niets veranderd.

Een boek vol herkenning

Natasja is geen professioneel schrijfster. Verwacht van het boek dan ook geen hoogstaand literatuur. Ze schrijft op een fijne, toegankelijke wijze en weet je echt mee te slepen in haar verhalen. Grappige, moeilijke en vooral herkenbare situaties die te maken hebben met reizen worden beschreven. Vooral voor remigranten, maar ook voor emigranten, reizigers en eigenlijk ook ieder ander is ‘Weer Thuis’ een heerlijk boek. Het leest lekker weg en is puur reisvermaak.

En voorzien van mooie quotes en motiverende boodschappen is dit boek ook echt een bron van inspiratie en werkt het af en toe misschien zelfs wel een beetje therapeutisch. Ervaringen, herinneringen en emoties uit het buitenland zijn nu eenmaal moeilijk te delen met het thuisfront. En dankzij Natasja wordt het duidelijk dat je niet de enige met dit ‘probleem’ bent. Voor remigranten is dit dan ook een zeer fijn boek vol herkenning, waardoor je jezelf minder snel alleen of ‘raar’ zult voelen.

Je kunt het boek Weer Thuis van Natasje Reumers hier bestellen (affl).

1 thoughts on “Weer thuis: reverse culture shock, het boek van Natasja Beumers

  1. Pingback: Kerst in Istanbul - Over decoratie, shoppen, heimwee, en zo | Bohalista %

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.