Vorige maand was ik eindelijk weer eens in mijn geliefde Italië! Man, wat had ik het gemist. En hoewel ik dus nog geen vier weken terug ben, heb ik nu alweer heimwee! Heimwee naar het land dat bekend staat om ‘la bella vita’. Het land waar je onbeperkt kunt genieten van pizza, pasta en wijn. Oh, en natuurlijk koffie! De Italiaanse keuken is mijn favoriet en voor mij staat een bezoek aan Italië dan ook gelijk aan heel veel eten, haha. Maar het is natuurlijk niet alleen de keuken waarom ik zoveel van het land houd. Er zijn nog veel meer redenen om verliefd op Italië te zijn. Vandaag deel ik mijn favoriete vijf!

Pizza in Italië

Verliefd op Italië

De Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken

Zoals ik al zei staat de Italiaanse keuken voor mij met stipt op nummer een. Het land bestaat volgens mij uit heerlijke eten waarvan ik maar geen genoeg van kan krijgen! Maar wie houdt er nou niet van Italiaans eten? Er is werkelijk voor iedereen wat wils en het smaakt allemaal even lekker. Afgelopen maand heb ik een aantal gerechten voor het eerst geprobeerd. Ik at onder andere ‘fiori di zucca’ oftwel ‘bloemen van courgette’ en ‘cacio e pepe’, een pastagerecht met een saus bestaande uit niets anders dan pecorino en zwarte peper. Allebei de gerechten waren even lekker en behoren nu absoluut tot mijn favorieten!

De Italiaanse keuken is vooral heel simpel, vers en smaakvol. Met weinig ingrediënten weten Italianen de lekkerste gerechten op tafel te zetten. En wie denkt dat Italiaans eten alleen uit pizza bestaat heeft het goed mis. De keuken bevat namelijk ook heerlijke pasta’s, salades, vlees-, en visgerechten, koekjes, taarten en ijsjes.. En over ijs gesproken.. heb jij wel eens een brioche con gelato, oftewel broodje ijs (een typisch Siciliaanse specialiteit) geprobeerd? Dat staat al een tijdje bovenaan mijn lijstje om uit te proberen en tijdens deze vakantie kwam ik het eindelijk tegen! Helaas heb ik het niet geprobeerd, want ik zat zo ontzettend vol van de lunch, dat ik er onmogelijk nog iets bij kon eten. Echt een bummer, haha!

Gevoel voor stijl en design

Italië is natuurlijk bij uitstek het land om goed te kunnen winkelen. In ieder dorpje kom je wel een winkeltje met designermerken tegen en vaak voor niet al te dure prijzen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van de Italiaanse bevolking er altijd tip top uitziet. `s Avonds flaneren over de boulevard of een wandeling door de stad maken in je mooiste outfit is dan ook een favoriete bezigheid van velen. Heerlijk vind ik het om te zien hoe mooi en verzorgd iedereen is, ik kan daar echt van genieten. Gewoon lekker het beste in jezelf naar boven halen en niet bang zijn om dat te laten zien. Shine baby, shine! En behalve in de mode, hebben Italianen natuurlijk ook een geweldig goede smaak wat betreft interieur. En in exterieur. En in eten, en beauty, en.. eigenlijk gewoon alles!

Verliefd op Italië

Italiaanse raamluiken

Haha, dit klinkt misschien gek, maar dit is voor mij het ultieme Italië-gevoel: gekleurde, klapperende raamluiken. Misschien wel meer nog dan eten. Het is een van de bekendste kenmerken van een Italiaans huis en ik vind ze geweldig leuk! Ze geven echt iets aan de uitstraling en zijn vaak ontzettend mooi. En omdat vrijwel ieder huis ze heeft, zie je ze dus ook echt overal (vandaar dat ultieme Italië-gevoel). Maar ze zijn er niet alleen voor de leuk hoor. Welnee, ze hebben ook een handige functie. De luiken blijven de hele zomer gesloten zodat de warmte wordt buiten gehouden. De luiken worden in principe alleen `s ochtends vroeg geopend om wat frisse lucht naar binnen te laten, maar zijn de rest van de dag en nacht gesloten.

De ramen kunnen wel gewoon open en je hebt dus gewoon frisse lucht, maar de warmte blijft buiten. Een nadeel is wel dat de vele muggen (een van de dingen die ik niet zo leuk aan Italië vind) gewoon naar binnen kunnen komen. Dus mocht ik ooit de gelukkige eigenaar van mooie Italiaanse raamluiken worden, dan wil ik ook zeker wel insectenhorren voor de ramen. Gelukkig zijn deze niet zo moeilijk verkrijgbaar, je kunt bij Velux bijvoorbeeld zelfs horren voor je dakraam kopen. Ik bedoel, wat wil je nog meer? Maar waar ik die prachtige houten luiken zelf kan kopen, zou ik echt niet weten. Bovendien zou het maar raar staan, wij hebben namelijk heel grote ramen, haha! Toch lijkt het me wel wat hoor. Misschien moet ik maar gewoon naar Italië verhuizen..

Kunst en architectuur

Heel Italië is net een groot openluchtmuseum. Overal tref je prachtige steden, historische dorpjes, oude gebouwen, schilderijen, beeldhouwwerken, kerken, bekende meesterwerken, monumenten, fresco’s en nog veel meer. Werkelijk op elke hoek van de straat vind je prachtige kunst of architectuur. En ieder stukje bevat een net zo mooi verhaal of mythe. Er zijn natuurlijk de welbekende gebouwen, kerken en musea die je moet bezoeken, maar Italië biedt daarnaast nog zoveel meer kunst en cultuur. Houdt bijvoorbeeld de plaatselijke festivals in de gaten, stap een onbekende kerk of galerie binnen of bezoek een concert. En houdt vooral je ogen open en kijk regelmatig naar boven!

De natuur in Italië

In Italië zijn talloze beschermende natuurgebieden, aangelegde parken en tuinen, groene bossen, boomgaarden, vulkanen, grotten, prachtige velden, meren en rivieren te bezoeken. Om over de kust met haar baaien en azuurblauwe zee nog maar niet te spreken! De natuur is divers en verschilt van regio tot regio. Overal groeien andere bomen en planten en komen andere diersoorten voor. Maar (leuk weetje) onder andere eiken, olijfbomen, cipressen en de vijgenboom komen voor in heel Italië.

Dus last but not least staat de natuur op nummer vijf. De prachtige en afwisselende natuur is namelijk zeker wel een reden om veel van dit land te houden! De landschappen zijn adembenemend mooi en ik mag dan ook graag een stukje door de binnenlanden rijden. Mijn favoriete regio’s zijn Toscane, Ligurië en Piëmont, maar ook Calabrië en Sicilië zijn prachtig!

Waarom ben jij verliefd op Italië?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.