Long way to freedom: Mandela (2013): de heftige levensreis van Nelson

long way to freedom mandela

Long way to freedom: Mandela is een autobiografische film, geïnspireerd op het gelijknamige boek uit 1995 van Nelson Mandela zelf. De wereldpremière vond plaats op het filmfestival in Toronto, op 7 september 2013. Een week voordat Nelson Mandela overleed, werd de film uitgebracht in Zuid-Afrika.

Samenvatting van Long way to freedom

In Long way to freedom: Mandela zien we de jonge Mandela als jurist. Hij is de enige ‘zwarte’ advocaat in die tijd en heeft veel ‘zwarte’ cliënten. In deze periode trouwde Mandela en samen met zijn vrouw brengt hij een zoon ter wereld. Ondertussen ziet hij steeds meer hoe corrupt Zuid-Afrika is. De politie slaat bijvoorbeeld een zwarte man dood omdat hij geen pasje bij zich had. Mandela begint zich steeds meer de interesseren voor politiek en hij neemt regelmatig mee aan geweldloze protesten.

Ondertussen loopt zijn huwelijk op de klippen en wordt hij lid van het African National Congress (ANC). Hij leert zijn tweede vrouw kennen en zet samen met haar twee dochters op de wereld. Samen voeren ze strijd voor een democratisch Zuid-Afrika. Hij leidt verschillende verzetsacties tegen het racistische regime. Maar als hij de ‘Umkhonto we Sizwe’ (een tak van de ANC opricht) maakt hij ook regelmatig gebruik van geweld.

In 1964 wordt hij opgepakt en veroordeeld tot levenslang, in plaats van tot dood veroordeeld. Mandela en zijn vrienden worden verbannen naar Robbeneiland. En terwijl hij een eenzaam en moeilijk leven in de gevangenis heeft, gaat zijn vrouw door met de strijd. Dit wordt echter steeds gewelddadiger en radicaler.En dat terwijl Mandela zijn visie tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland duidelijk veranderd is.

Hij wilt vrede en verzoening. Een democratie voor iedereen, ongeacht huidskleur. Daarnaast is hij ook nog eens uitgegroeid tot nationaal symbool van verzet. En oefent de nationale gemeenschap druk uit op vrijlating van Mandela. Als hij na onderhandelingen in 1990 wordt vrijgelaten is het dan ook niet heel gek dat zijn huwelijk niet meer werkt.

Mening over Long way to freedom

Long way to freedom: Mandela duurt maar liefst 2,5 uur. En dat is lang voor een film. Maar natuurlijk veel te kort om een heel leven in samen te proppen. Want dat is namelijk wat deze film is; het hele leven van Mandela, samengepropt in 2,5 uur. Zo zonde want zowel zijn leven als de gebeurtenissen in Zuid-Afrika op zich zijn natuurlijk heel interessant en fascinerend.

Het is soms moeilijk om de film te volgen omdat scenes zich in rap tempo afwisselen. Hierdoor ontbreekt soms belangrijke achtergrond informatie. Het maakt de film slordig. Mijn inziens hadden ze er beter een tweedelige film van kunnen maken. Maar op verzoek van Mandela is er gekozen voor een totaalbeeld.

Mandela wordt natuurlijk gezien als goed mens en internationale held. Ik vond het goed dat hij in de film niet alleen als deze persoon werd geportretteerd, maar we ook zien dat hij vreemdging en zijn eerste vrouw heeft geslagen. Toch werden zijn daden mooier geschetst dan ze in werkelijkheid waren. Al het geweld, de burgerslachtoffers en de radicale keuze`s die Mandela maken zijn zwaar genuanceerd. Sommige komen zelfs helemaal niet aan bod.

Politiek gezien is de film vrij zwak. Desondanks is het een goede film die indruk weet te maken. De acteurs zijn goed, het filmwerk is mooi, de muziek is prachtig en de film bevat evengoed veel belangrijke en historische informatie. Al het negatieve komt voornamelijk door de aan elkaar geplakte scene`s. Er is gewoonweg te weinig tijd om alles in 2,5 uur weer te geven. Het is dan ook fijn als je de gehele geschiedenis goed kunt voordat je deze film kijkt, anders mis je teveel achtergrond informatie.

“No one is born hating another person because of the colour of his skin, or his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite.”

Deze prachtige quote van Nelson Mandela is misschien iets om over na te denken gezien alles wat zich er nu in de wereld afspeelt. Laten we Nelson Mandela niet vergeten. Want after all heeft hij niet voor niet de Nobelprijs voor Vrede gewonnen.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.