Deze heftige documentaire: Jojanneke in de prostitutie (2015)

Jojanneke in de prostitutie (2015)Jojanneke in de prostitutie is een Nederlandse vierdelige documentaire in samenwerking met Jojanneke van den Berge en de EO.

Samenvatting van Jojanneke in de prostitutie

In Jojanneke in de prostitutie doet Jojanneke twee jaar lang onderzoek naar de prostitutie in Nederland. De documentaire bestaat uit vier afleveringen die in januari zijn uitgezonden op de EO. Op de site van de EO zijn ze ook terug te kijken. De afleveringen kaarten verschillende onderwerpen aan.

De eerste aflevering stelt de vraag of prostitutie een normaal beroep is. In de tweede aflevering gaat over de keuze om een prostituee te worden. De derde aflevering laat zien hoe pooiers te werk gaan. En in aflevering vier wordt afgereisd naar Bulgarije.

Er wordt met verschillende mensen gepraat. Zowel met loverboys en lovergirls als met prostituees, advocaten, politie, pooiers, webcam girls en exploitanten. Maar ook met de hulpverlening, rechters en justitie.

Mening over Jojanneke in de prostitutie

Jojanneke in de prostitutie is een schokkende documentaire. Ik was er altijd van overtuigd dat de prostitutie een zelfstandige keuze is en vind het goed dat het legaal is in Nederland. Nu ben ik er nog steeds van overtuigd dat het goed is dat het legaal is, maar deze sector moet echt eens beter onder de loep worden genomen volgens mij.

Hoewel er op internet veel speculaties de ronde gaan waarin wordt beweerd dat de serie onwaarheden vertelt, neem ik aan dat er goed onderzoek is gedaan. Ook vond ik het schokkend om te zien dat er zoveel vrouwen eigenlijk tegen hun wil in de prostitutie werken. En dat pooiers zo weinig regels hebben.

Ik vond het bizar om te zien dat er zoveel buitenlandse vrouwen naar Nederland worden gelokt met de belofte veel geld te kunnen verdienen. waarna ze zowel lichamelijk als geestelijk worden mishandeld. Bovendien wordt al hun geld afgenomen. Ik wist niet dat de problemen zo groot waren. Daarom vind ik het goed dat deze documentaire dit onderwerp aankaart en oproept tot een publiek debat. Maar ik vind wel dat er dieper op bepaalde onderwerpen in had mogen gegaan.

Wel ben ik achtergebleven met een hoop vragen. De documentaire had wat mij betreft echt veel uitgebreider en dieper op de achtergrond informatie in kunnen gaan. Desondanks vond ik het een goede serie. Voornamelijk om de gewone burger even te wijzen op de andere kant van prostitutie. Want ondanks dat het een legaal beroep is vinden er veel illegale dingen in deze sector plaats. Dat is zeker iets om over na te denken vind ik. En het lijkt me dat voor de politiek om er iets mee te doen.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.