Heftig familiedrama in de prachtige film Il Capitale Umano (2013)

Il Capitale Umano

Il Capitale Umano ofterwel Human Capital is een Italiaanse dramafilm en werd geregisseerd door Paolo Virzì. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Amerikaanse auteur Stephen Amidon. De film ging in première op 3 december op het Giornate professionali di cinema Sorrento.

Samenvatting van Il Capitale Umano

In Il Capitale Umano worden twee families in het plaatsje Brianza in Noord Italië gevolgd. Serena is de dochter uit een typisch doorsnee gezien. Haar vader is makelaar Dino die een deel van zijn kantoor heeft moeten sluiten en het hier erg moeilijk mee heeft en haar stiefmoeder Roberta is psychologe die graag een baby wil.

Serena haar vriend Massimiliano komt uit een ander milieu. Zijn vader Giovanni is succesvol en werkt op de beurs terwijl zijn moeder Carla haar lege bestaan een invulling probeert te geven. Massimiliano woont in een gigantische villa en wanneer vader Dino kennis maakt met de schoonfamilie van zijn dochter ziet hij zijn kans schoon om hier een slaatje uit te slaan. De nacht voor kerst vindt er een ongeluk plaats. Dit ongeluk verbindt de twee families meer met elkaar dan zij eigenlijk willen.

Mening over Il Capitale Umano

Il Capitale Umano is opgedeeld in drie hoofdstukken; die van Dino, Carla en Serena. Hierdoor komen een sommige scènes een aantal keer voor, maar telkens vanuit een ander perspectief. Ieder hoofdstuk laat het verhaal van een andere kant zien, met andere emoties en andere dilemmas. Tijdens het hoofdstuk van Dino en Carla leefde ik erg mee, maar tijdens het hoofdstuk van Serena vielen alle puzzelstukjes op hun plaats en was ik echt geraakt.

De verschillen tussen arm en rijk worden niet benadrukt, maar zijn toch duidelijk zichtbaar. Het montagewerk is mooi en hoewel de meeste locatie`s prachtig zijn had er van mij wel iets meer Italië mogen zijn. De gehele film is Italiaans gesproken, dus dat maakte een hoop goed. Er spelen vrij veel personages in de film, maar ze zijn allemaal goed op elkaar ingespeeld en hebben duidelijk een goede klik met elkaar.

De film speelt zich zowel in de zomer als in de winter af en dit draagt goed bij aan de sfeer die de film wil uitstralen. Het is een prachtig verhaal over liefde, lust, macht, geld en de crisis. Het is een menselijk verhaal en herkenbaar. Bitter ook. Het is een indrukwekkend verhaal dat goed in elkaar zit en een duidelijke boodschap heeft. Ik vond het prachtig en de film heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het is dan ook niet voor niets dat Il Capitale Umano zoveel prijzen gewonnen heeft.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.