Er  zijn genoeg manieren om je creativiteit te uiten. Bijvoorbeeld met fotografie, schrijven of je kledingstijl. Door je buitenkant laat je namelijk zien wie je van binnen bent. Ook een interieur zegt veel over iemands persoonlijkheid. Het weerspiegelt bijvoorbeeld je karakter, puur omdat je het innerlijk projecteert op de omgeving. Niet alleen persoonlijke items, maar ook de kleuren en de materialen die je gebruikt zeggen veel. Als je een universeel mens bent en niet echt een bepaalde stijl hebt, kan het moeilijk zijn om dit in je huis te uiten zonder dat het al snel rommelig wordt. Met onderstaande inspiratie en tips voor een Bohemian interieur help ik je daarom graag op weg om je inrichting te voorzien van wereldse invloeden. Door een beetje orde in de creativiteit van je interieur aan te brengen, kun je namelijk het beste uit jezelf naar buiten te halen. Niet alleen thuis, maar ook buiten de deur!

Tips voor een Bohemian interieur

Wat is Bohemian?

Het woord Bohemian is Engels voor het Franse woord Bohémien. Hiermee werden oorspronkelijk de zigeuners in Frankrijk bedoeld, waarbij men dacht dat ze afkomstig waren uit de Bohemen in Tsjechië. Tegenwoordig wordt het woord vooral gebruikt voor mensen die een ongebonden leven leiden. Artistieke types die zich niet aan de heersende normen en waarden van een cultuur conformeren. Meestal zetten zij zich af tegen het materialisme en staat vrijheid hoog in het vaandel. Het is een levensstijl zonder grenzen en regels. En hoewel een Bohemian het liefst geen vaste verblijfsplaats heeft, maar graag een nomaden bestaan leeft, is deze luxe helaas niet voor iedereen weggelegd.

Kies voor een rustige basis

Drukke prints, bijzondere patronen, veel kleuren en ‘mixen en matchen’ zijn kernwoorden die bij een Bohemian interieur passen. Maar de basis houd je het liefst rustig. Kies het liefst voor wit. Of voor grijs-, of bijvoorbeeld zandtinten. De ruimte lijkt groter door gebruik van lichte tinten en bovendien is het zo makkelijker om van inrichting en/of accessoires te wisselen. Als Bohemian raak je nu eenmaal snel uitgekeken op iets en houd je van afwisseling. Het is natuurlijk wel leuk om een muur een accentkleur te geven. Bijvoorbeeld oudroze, donkergrijs, kobaltblauw of okergeel.

Mosgroen is ook een prachtige kleur. Vooral in combinatie met een houten vloer en meubels gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe, teak, eiken en riet. Maak het geheel af met verduisterende gordijnen in een lichte en bijpassende kleur of juist met een mooie bloemenprint. In combinatie met doorschijnende vitrage of houten jaloezieën creëer je zo een intieme en natuurlijke sfeer. Met verduisterende gordijnen kun je gemakkelijk met lichtinval spelen. Kies ervoor om te genieten van het uitzicht of om jezelf juist even terug te trekken in privacy. Handig als je bijvoorbeeld in alle rust wilt mediteren. 

Tips voor een Bohemian huis

Inspiratie voor een duurzaam interieur

Balans in je huis

Maak gebruik van natuurlijke materialen

Vanuit de rustige basis kun je beginnen met het toepassen van meubels. Omdat we tegenwoordig gehaast leven is ons huis ook een belangrijke rustplaats. Bohemians zijn veel in de natuur te vinden en het is dus niet meer dan logisch om deze liefde ook thuis te uiten. Kies daarom voor natuurlijke materialen in je interieur. Let er ook op dat ze duurzaam en milieubewust zijn, dan ben je helemaal goed bezig. Evenals met vintagemeubels. Kies voor verschillende soorten hout die je met elkaar kunt combineren. Bijvoorbeeld eiken, teak, mahonie, beuken en mangohout.

Bovendien zorgt hout voor meer warmte in je interieur. Let er wel op dat je niet teveel houtsoorten gebruikt. Dat oogt namelijk al snel chaotisch. Kies voor ongeveer drie verschillende houtsoorten die qua tint bij elkaar passen. Combineer met bamboe, kurk, rotan, touw en jute. Denk bijvoorbeeld aan een rotan hangstoel en bamboe fauteuils. Kleed de ruimte ook aan met stoffen van wol, katoen en leer doen het ook goed. Grof gebreide kleden, leren poefs, een arsenaal een kussen en een macramé wandkleed aan de muur maken je Bohemian interieur helemaal af. 

Tips en inspiratie voor een Bohemian Interieur

Ga voor groen, groener, groenst!

Maar dan ben je er natuurlijk nog niet. De natuur is namelijk echt een belangrijk element voor de Bohemian stijl. Dus ga los met planten, bloemen, dieren, stenen en zelfs speciale kamerbomen! De Alocasia, Monstera Deliciosa, Musa en Pilea Peperomiodes zijn perfect voor een exotische vibe. Zet verschillende kamerplanten bij elkaar als groep maar ook verspreid door het huis. Wissel grote en kleine planten met elkaar af en hang ook planten op aan bijvoorbeeld het plafond of een staande ladder.

Kies bijvoorbeeld voor de Aloe vera, Ficus elastica, Kentia, Philodendron Xanadu en de Yucca. En vergeet uiteraard de cactussen en vetplantjes niet. Verdiep je in de potten. Mix en match, maar zorg er ook voor dat je de juiste pot voor de juiste plant gebruikt. Je wilt namelijk niet dat je planten doodgaan! Het is ook leuk om macramé-hangers op te hangen aan bijvoorbeeld het plafond, een kast of een ladder. En als je een echt statement wilt maken, zet je gewoon een kamerboom in je huis voor een echt tropisch gevoel.

Mix en match kleur, textuur en print

Nu kun je makkelijk kleurrijke elementen gaan toevoegen aan je Bohemian interieur. Je kunt alle kleuren van de regenboog gebruiken en felle kleuren zoals roze, blauw, paars, oranje, geel en groen. Houdt je het liever rustig? Kies dan voor aardse tinten. Wees creatief en mix oud met nieuw, maar combineer ook verschillende printen en texturen. Hang een kleed met Aztec print aan de muur en leg plaids en schapenvachten op de bank en/of je bed. Houten schalen, gekleurde vazen en aardewerk potten zijn mooie accessoires.

Ook items met schelpen, pompons en veertjes zijn perfect om het geheel af te stylen. Mix en match kleurrijke schilderijen, vrolijk kussens in alle maten en kleuren, gouden en zilveren lampjes uit de Souk.. Ga er helemaal op los! Alles kan en alles mag! Tweedehandswinkels en rommelmarkten zijn perfect om unieke items te vinden. Maar vergeet ook je souvenirs van gemaakte reizen niet. Meubels en accessoires vanuit de hele wereld verdienen een belangrijke plek in je interieur. Immers staat Bohemian synoniem aan nomaden en wil je dit terug laten komen in je huis. Bovendien uit je zo echt je identiteit. 

Tips voor een Bohemien interieur

Persoonlijkheid in je Bohemian interieur

Elk item in je interieur kies je met veel liefde en gevoel. Het heeft waarschijnlijk een bijzondere geschiedenis of speciale betekenis. Wees niet bang om dit te laten zien. Bij een Bohemian interieur zijn geen regels. Het gaat om vrijheid, individualisme en orginaliteit. Dus leef jezelf uit, durf jezelf te laten zien en volg je hart. Wees creatief! Het is okè om je unieke zelf te zien en dit te uiten in je interieur. Items met een verhaal voegen persoonlijkheid toe. Creëer een gevoel van warmte, gezelligheid en knusheid door middel van handgemaakte, etnische producten, kunst en bijzondere objecten. Het is het juist de bedoeling om invloeden van je reizen en bijzondere vondsten waar je trots op bent te laten zien.

Maak van je huis een thuis! 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.