Het is iets waar wij Nederlanders niet echt aan gewend zijn, maar afdingen hoort er in andere landen vaak gewoon bij als je iets koopt. In een souk, bij een straatverkoper en een taxi-chauffeur, op de markt, in het hotel en soms zelfs in een winkel is het vaak de normaalste zaak van de wereld om over de prijs te onderhandelen. Vaak is de vraagprijs zelfs veel te hoog omdat er wordt verwacht dat de klant zal afdingen. Het kan misschien spannend lijken om te doen en onnatuurlijk overkomen, maar je hoeft je absoluut niet te schamen. Met deze tips voor afdingen op vakantie betaal je nooit meer teveel. Het loont namelijk zeker de moeite en kan je heel veel geld besparen. Succes!

Kijk eerst verder

Veel producten vind je bij meerdere verkopers, kraampjes of winkels en vaak heeft iets overal een andere prijs. Het is dus verstandig om eerst even verder te kijken en rustig te vergelijken voordat je overgaat op een aankoop. Hierdoor kun je vaak al veel geld besparen. Bovendien kun je, als het bij de eerste aanbieder niet lukt, zeggen dat je het product ergens anders goedkoper hebt gezien. Een slimme troef in je onderhandelingstechnieken!

Wees niet te enthousiast

Als je heel enthousiast over een product bent, dan ziet de verkoper dit en speelt hij of zij hier met een paar handige trucjes op in. Bovendien is de kans groot dat er nog een schepje bovenop de prijs gegooid wordt, het is immers duidelijk hoe graag jij het wilt hebben!

Noem een laag bedrag

Noem een lagere prijs dan je wilt betalen. Afdingen is een spel en het is de bedoeling dat beide partijen zich kunnen vinden in de uiteindelijke prijs. Houd het dus wel een beetje realistisch en noem niet een bedrag belachelijk onder de vraagprijs.

Blijf vriendelijk

Zoals ik hierboven al zei is afdingen een spel. Het is de bedoeling dat zowel de koper als de verkoper tevreden zijn. Blijf respectvol, vriendelijk en wees oprecht geïnteresseerd. Stel vragen en maak grapjes. Humor is sowieso een goede manier om het ijs te breken en het spel leuk te spelen.

Neem je tijd

Afdingen is onderhandelen en neemt tijd in beslag. Maak je dus niet druk en neem dat kopje koffie of thee aan. Er zit echt geen verborgen boodschap achter, dit is gewoon onderdeel van de gastvrijheid van een cultuur. Je bent bovendien op vakantie en zit nergens aan vast. Geniet ervan! Wie weet houdt je er nog een leuk contact aan over, ook als je uiteindelijk niets koopt.

Bedenk van te voren een redelijke prijs

Vooral als je het spannend vind om af te dingen kan dit handig zijn. Zo laat je jezelf niet afleiden en weet je goed waar je ongeveer aan moet vasthouden. In het algemeen geldt meestal zo`n beetje dat je 30% minder dan de vraagprijs betaald, maar 25% is ook zeer netjes. Het ligt maar net aan de omstandigheden. Soms blijft een verkoper stug vast houden aan een vraagprijs en is het niet de moeite waard om hier lang over te onderhandelen. Maar laat je tegelijkertijd ook zeker niet van je stuk afbrengen en betaal zeker niet teveel!

Een deal is een deal

Ben je uiteindelijk tot een deal gekomen? Houd je hier dan ook aan en doe de aankoop. Tenzij je natuurlijk niet overeenkomt met de verkoper. Voel je dan absoluut tot niets verplicht! Maar als er akkoord wordt gegaan met jouw bod, dan is het niet meer dan logisch om je zelf ook aan deze woorden te houden.

Geniet ervan!

Nogmaals: je hoeft je niet te schamen. In veel landen is het onderdeel van de cultuur om af te dingen. Probeer ervan te genieten en afdingen te zien als een ervaring rijker. Het kan natuurlijk best spannend lijken, zeker omdat wij het niet gewend zijn om af te dingen. Maar je zult zien dat het hartstikke leuk en leerzaam is. En onthoud dat je niet te verliezen hebt.

Heb jij ook tips voor afdingen op vakantie?

3 thoughts on “Zo betaal je nooit meer teveel: tips voor afdingen op reis en vakantie

  1. Pingback: Besparen op reis doe je met deze handige tips!

  2. Pingback: Sparen voor een reis of vakantie? Met deze tien tips doe je dat ongemerkt!

  3. Pingback: Besparen op reis of vakantie? Dat doe je ongemerkt met deze tips!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.