The White Princess (2017): een historisch sprookje verpakt in een serie

The White Princess (2017)

The White Princess is een Brits-Amerikaans kostuumdrama uit 2017 en geschreven door Emma Frost. De miniserie is een sequel op de miniserie ‘The white Queen’ uit 2013 en bestaat uit acht afleveringen. Het verhaal is gebaseerd op de roman van Philippa Gregory en speelt zich af in het jaar 1485. Hoofdrollen worden gespeeld door onder andere: Jodie Comer, Jacob Collins-Levy, Essie Davis, Michelle Fairley, Rebecca Benson, Caroline Goodall en Suki Waterhouse.

Promises are always made, and they are always broken. Always.

Samenvatting van The White Princess

De miniserie begint een aantal jaren na ‘The White Queen’. Het huwelijk tussen Elizabeth van York (de dochter van de White Queen) en Lancaster Victor, Henry VII vindt plaats. Het is een politiek huwelijk om de huizen van York en Lancaster met elkaar te verenigen. Maar macht en trots lijken in de weg te staan.

Koning Henry doet er alles aan om niet van de troon te worden gestoten en zijn vrouw, koningin Elizabeth probeert hem zo goed mogelijk bij te staan. Maar dan verschijnt haar broer, de dood gewaande prins Richard van York opeens ter tonele. En dit brengt Elizabeth voor een moeilijke keuze..

Mening over The White Princess

Het is handig om de basisgeschiedenis over de rozenoorlogen te kennen of om de ‘The Cousins’ War’ boeken Philippa Gregory te lezen zodat je de juiste achtergrondinformatie over het verhaal hebt, voordat je deze serie gaat bekijken. En hoewel The White Princess prima op zichzelf te kijken is, en de acteurs zijn vervangen, is het ook nog eens aan te raden om eerst The White Queen te zien.

Deze serie voelt heel donker aan, met de setting zo grauw en duister. De prachtige styling van de kostuums komen hierdoor goed naar voren. Echt heel mooi! De miniserie is dan visueel dan ook absoluut aantrekkelijk en fijn om naar te kijken. Het verhaal zelfs is maar middelmatig uitgewerkt. De dialogen bijvoorbeeld zijn af en toe werkelijk een ramp om naar te luisteren.

En ook de rolverdeling vind ik slecht gedaan. Veel acteurs lijken weinig tot geen acteerervaring hebben. En de acteurs met acteerervaring krijgen niet genoeg podiumruimte en de kans ‘to shine’. Daarnaast zijn er een aantal bijrollen die van mij wel helemaal weggelaten hadden kunnen worden.

Het verhaal is niet moeilijk om te begrijpen en ondanks dat het fictie gebaseerd op geschiedenis is, absoluut interessant. Het is mooi om te zien hoe afstandelijk, bitter en wantrouwend het begin van het huwelijk van Henry en Elizabeth is, en ze later toch naar elkaar toe groeien. Ze leren om elkaar te respecteren, van elkaar te houden en samen een front te zijn. Het was niet makkelijk om in die tijd een vrouw te zijn. En dat is iets wat voor ons in het westen zo vanzelfsprekend is, maar ook tegenwoordig in landen (zoals Turkije bijvoorbeeld) nog steeds aan de orde is.

Natuurlijk in veel mindere mate, maar ik heb het zeker ook wel zelf ervaren. Gelukkig had ik er in mijn directe omgeving weinig last van, maar ik ondervind het soms echt als vervelend om geen penis te hebben. Niet alleen vragen als: “weet je man wel dat je wilt werken” zijn mij regelmatig gesteld. Nevzat is ook regelmatig aangesproken op mijn ‘grote mond’, iets wat we hier zelfstandig zouden noemen. Ik had er heel veel moeite mee dat van mij werd verwacht dat ik de kopjes van tafel zou afruimen, alleen maar omdat ik een vrouw ben. Dit is ook absoluut een van de redenen waarom we uit Turkije weg zijn. Het is namelijk echt niet meer van deze tijd!

Deze miniserie is dan ook absoluut een ode aan vrouwen uit de historie, die anders vergeten zouden zijn. Want de kracht achter deze serie zijn de vrouwen. Allen dragen zij op hun manier hun steentje bij. Veelal onopgemerkt en achter de schermen. In die tijd is dat absoluut niet makkelijk geweest. Op een bijzondere, historische manier geeft The White Princess dan ook een goede dosis girl-power mee. Wat mij betreft is The White Princess een heerlijke serie om deze zomer te kijken, want voorlopig duurt het nog even tot ‘het echte werk’ weer op onze beeldbuis verschijnt!

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.