The Railway Man (2013): een bijzondere film over de tweede wereldoorlog

The Railway Man

The Railway Man is een dramafilm, geïnspireerd op de memoires van Eric Lomax. De film is geregisseerd door Jonathan Teplitzky en in de hoofdrol spelen onder andere Colin Firth en Nicole Kidman.

Samenvatting van The Railway Man

The Railway Man verteld het verhaal van Eric Lomax, we zien de nasleep van zijn ervaringen en flashback uit zijn leven tijdens de tweede wereldoorlog. Eric Lomax was een Britse soldaat die in 1942 in Singapore gevangen werd genomen door de Japanners. Hij moest net als vele andere Britse soldaten werken aan de beruchte Death Railway; een spoorlijn van maar liefst 415 kilometer tussen Thailand en Birma. De gevangenen zijn afgesloten van de buitenwereld, ze zijn ondervoed en worden mishandeld.

Het werk is zwaar en het leven is uitzichtloos. Eric Lomax en een aantal van zijn vrienden bouwen een radio om op de hoogte te blijven van wat zich in de buitenwereld afspeelt. Als de Japanners hierachter komen zijn ze woedend. Eric Lomax wordt zwaar mishandeld en verliest daarbij bijna zijn leven.

Na de tweede wereldoorlog heeft Eric Lomax een bijzondere passie voor treinen. Hij kent iedere route, ieder model trein en reist regelmatig het land door. Op een van zijn treinreizen ontmoet hij Patti; zijn toekomstige vrouw. Echter weet zij niets van zijn verleden af, noch dat hij aan een posttraumatische stressstoornis leidt.

Wanneer zijn herinneringen teveel worden en hij steeds meer last van zijn verleden krijgt steunt zij hem om het verleden te verwerken. Eric Lomax reist af naar het Japanse strafkamp waar hij zoveel nare herinneringen heeft. Hij wilt het verleden afsluiten en verder gaan met de toekomst. Maar dan komt hij oog in oog te staan met Nagase; de man die het leven van Eric Lomax heeft verwoest.

Mening over The Railway Man

The Railway Man is een prachtige film over de tweede wereldoorlog. Niet een zoals er al zoveel zijn, maar een die een persoonlijk verhaal verteld. Het is een aangrijpend en emotioneel verhaal en zeer intens. Liefde, verdriet, trauma, vergeving en vriendschap zijn thema`s die centraal staan in de film. De film is mooi geschoten en de locatie`s zijn prachtig.

De martelingen zijn wreed en het einde van de film is ontroerend en mooi. Ik zou willen dat ik zelf zo vergevingsgezind was. Desondanks zitten er een paar slordige foutjes in de film en sommige scene`s lijken ronduit afgeraffeld, maar dat neemt niet weg dat het een prachtige film is. Persoonlijk had ik liever iets meer diepgang of achtergrond informatie van de personage`s gehad en de rol van Nicole Kidman was echt veel te klein, maar Colin Firth weet je echt te raken met zijn goede acteerpresentatie`s. Als je van dergelijke films houdt is The Railway Man zeker een aanrader om te kijken.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.