The Lobster (2015) is absoluut de grappigste film van dit jaar!

The Lobster

The Lobster is een Grieks-Britse romantische sciencefictionfilm uit 2015. De film is geregisseerd door Giorgos Lanthimos en hoofdrollen worden onder andere vertolkt door Colin Farrell en Rachel Weisz. Op 15 mei ging de film op het 68e filmfestival van Cannes in première.

Samenvatting van The Lobster

David is een pas gescheiden man van middelbare leeftijd. Het is verboden om als man of vrouw alleen te leven en dus wordt hij thuis opgehaald en overgebracht naar een hotel in de afgelegen bossen. De mensen die in dit hotel verblijven zijn allemaal single en dienen binnen 45 dagen een geschikte partner te vinden, en als er binnen de verblijfsduur geen geschikte partner wordt gevonden, dan wordt je getransformeerd in een dier naar keuze.

David kiest ervoor om een kreeft te worden, want deze hebben blauw bloed, worden oud en blijven hun hele leven vruchtbaar. Oh, en hij houdt ook veel van de zee en kan goed zwemmen. De broer van David heeft het niet gehaald en is veranderd in een hond. En David sleept deze dan ook trouw met zich mee. Bij aankomst in het hotel worden er nog meer absurde regels duidelijk.

Zo kan David bijvoorbeeld niet aangeven dat hij biseksueel is en moet hij kiezen om homo of hetero te zijn. Masturbatie is verboden en wordt bestraft met het branden van de hand in een broodrooster. Ook kan hij zijn verblijf van 45 dagen verlengen, maar dan moet hij wel jagen op `loners` oftewel ontsnapte singels. Deze singels leven in de bossen en houden er hun eigen regels op na. Zo zijn relaties strikt verboden onder de loners en wordt intimiteit bestraft met onder andere het afsnijden van de tong.

Mening over The Lobster

Een goede samenvatting is moeilijk te schrijven. The Lobster is absurd en surrealistisch. Het verhaal lijkt belachelijk, maar The Lobster is zonder twijfel de origineelste film van 2015. Deze film lijkt een protest tegen de stelletjesmaatschappij, maar wordt er ook een spiegel voor gehouden. Wij zijn namelijk helemaal niet zo anders. Hopeloos op zoek naar een partner, datingsites blijven nog altijd als paddenstoelen de grond uitschieten en hoeveel procenten van de getrouwde stellen heeft eigenlijk werkelijk een gelukkig huwelijk?

Allemaal vragen om over na te denken en ook je eigen liefdesleven eens onder de loep te nemen. En toch brengen deze serieuze onderwerpen zoals eenzaamheid heerlijke humor met zich mee. Zwarte komedie, dat dan weer wel. Het is iets waar je van moet houden, maar ik kan me haast niet voorstellen dat je de film niet ontzettend grappig zult vinden. En dat ondanks dat de acteurs allemaal menselijke robots lijken te zijn. Ze acteren stuk voor stuk allemaal geweldig, en ook de voice-over verdiend complimenten. De film is heerlijk, uniek, grappig en serieus. Absoluut een van de betere films van afgelopen jaar en daarom zeker waard om te kijken.

Happy New Year

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.