De superfood hype: #DoeNormaal

Zaadjes, besjes, blaadjes.. superfood is een hype. We maken massaal smoothies, bezoeken organische markten en kennen de voedingswijzer uit ons hoofd. Daarnaast tellen we calorieën, kopen we dure, hippe outfits om ‘stylish’ in te sporten en vooral om foto’s voor Instagram in te maken. We vermijden e-nummers, krijgen overal kanker of andere nare ziektes van en wegen ons eten op de gram af. Een gezonde levensstijl lijkt belangrijker dan ooit: iets wat we vooral zien zodra we het internet openen en perfecte foto`s van perfecte blaadjes sla te zien krijgen. We maken selfies terwijl we nootjes eten, we maken selfies terwijl we smoothies drinken en we maken selfies terwijl we 10k hardlopen. Maar draaien we niet een klein beetje door?

Een gezonde levensstijl lijkt belangrijker dan ooit: iets wat we vooral zien zodra we het internet openen en perfecte foto`s van perfecte blaadjes sla te zien krijgen.

Ik ben de eerste die zegt dat ik wel een paar kilo minder zou willen hebben. Ik heb een buikje. Voornamelijk te danken aan stress in mijn geval, maar toch. Ook heb ik een onderkin. Die zit er al mijn hele leven en is waarschijnlijk alleen middels een operatie te verwijderen, maar toch. Maar toch, zijn het geen excuses. Want toch zou ik best wat vaker mogen sporten! Ik zou best gezonder kunnen eten, maar eet voor zover ik dat kan ook heel gezond. Ik snoep nauwelijks tot niet, gebruik geen suiker, geen zout. Ik probeer zoveel mogelijk groente en fruit te eten, maar ook vers en seizoensgebonden. Ik eet niet te veel, niet te weinig en volgens een best regelmatige structuur. Het kan allemaal veel beter, maar helaas laten onze persoonlijke omstandigheden dat niet toe. Maar begrijp me niet verkeerd hoor. Zelfs al zou ik zo gezond, biologisch en vers kunnen eten als ik zelf wil, dan nog zit er geen stop op als je me chocolade voorzet! Echt niet gewoon: de hele reep, het hele pak, de hele doos.. wat het ook is, het gaat leeg! Zolang er chocolade in zit dan. En hoewel het misschien een tikkeltje minder mag, geloof ik niet dat daar iets mis mee is! Kom op zeg! Het lijkt wel alsof we de frituurpan moeten verbannen, we nooit meer een stukje slagroomtaart mogen eten en chocolade puur vergif is. Chips? Wat is dat? Amandelen, quinoa, lijnzaad en kokosolie nemen de schappen in de supermarkt in beslag. Blaadjes sla domineren Instagram en zelfs restaurants en andere Horeca gelegenheden doen met de hype mee.

Maar kom op jongens, eet eens een frikandel of zo! Alhoewel ik niet perse geloof dat deze niet meer worden genuttigd hoor. Ik denk eerder dat mensen zich gewoon schamen om er een foto van te plaatsen. Want wat zullen de mensen wel niet denken als je zo je best hebt gedaan en de hele week op besjes en zaadjes en karaffen water met fruit hebt geleefd en dan zomaar ineens een hamburger eet. Of een bord rijsT. RIJST!

#Superfood #Healthy #DoeNormaal

Niet dat ik een gezonde levensstijl niet support. Integendeel zelfs. Ik vind het heel goed dat gezond eten zo wordt gestimuleerd en er op grote schaal steeds meer aandacht aan wordt gegeven. Maar ik denk niet dat het gezond is waar het nu allemaal naar toe lijkt te gaan. Ik denk dat heel veel mensen zelfs heel ongezond leven. Niet omdat zogenaamde superfoods en blaadjes sla nou niet gezond zijn hoor, maar wel omdat de gedachtegangen erachter bizarre vormen beginnen aan te nemen. We moeten maar. We moeten meedoen met de hypes, we moeten meedoen met de trends. Niet alleen moeten we slank zijn, we moeten ook nog eens straks zijn. Vooral Instagram, maar bijna al de media, geeft zo`n vertekent beeld van de werkelijkheid. Zonder te overdrijven lijkt het wel op minimaal 85% van de mensheid een perfect leven, inclusief perfect lichaam en perfect opgemaakt bord eten (ieder avond weer) heeft. Maar waar zijn al deze mensen als ik buiten op straat loop? Als ik naar het strand of naar winkelcentrum ga? Het beeld wat de media creëert en waar vooral jonge meiden een voorbeeld aan nemen is zo onrealistisch!

Is het niet veel belangrijk om gewoon lekker in je vel te zitten? Om gelukkig te zijn? Om te kunnen genieten? Met een buikje en een onderkin? En een reep chocolade? Het lijkt mij belangrijk om een gezonde en gevarieerde voeding na te streven. Dat je een balans vind zodat je voldoende, gezonde voedingstoffen binnenkrijgt en lekker kunt eten. Het lijkt me vanzelfsprekend dat je wegblijft van zoetigheid en jezelf niet volpropt met voorverpakte etenswaren en ongezonde voedingsstoffen. En als je wat strakker in je vel zit, dan moet je gewoon wat meer bewegen. Ga lekker een paar uurtjes per week sporten, zonder bang dat zijn dat je make-up uitloopt en je foto’s niet zullen lukken. Dat lijkt mij allemaal veel verstandiger. Lekker, gezond, met beide benen op de grond. Wees blij met wie je bent. Voel je gelukkig, mooi en zelfverzekerd en kies voor een gezonde levensstijl met voldoende beweging, die bij jou past! Dan komt het allemaal wel goed.

Ik ga chocoladetaart eten, toedeledokie!
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.