Sparen voor een reis of vakantie kan soms best lastig zijn. Met een beetje geluk krijg je in de maand mei of juni vakantiegeld uitbetaald en met nog meer mazzel krijg je zelfs een dertiende maand uitgekeerd. Maar dit is natuurlijk niet altijd voldoende om jouw droomreis te kunnen maken! Vooral voor een verre of langere reis, heb je een aanzienlijk budget nodig. En dat is nu eenmaal niet altijd even makkelijk bij elkaar te sparen. Toch zijn er veel dingen die je kunt doen. Alle kleine beetjes helpen immers! Het belangrijkste is bewustwording door na te denken waar jij je geld aan uitgeeft.  Met deze tien handige tips lukt het je daarom zeker om ongemerkt te sparen voor een reis of vakantie. Misschien zelfs wel een paar duizend euro!

Stel een doel om voor te sparen

Door je plannen concreet te maken, zal je deze onbewust ook gaan manifesteren. Je zult jezelf er namelijk steeds meer mee bezig gaan houden en hebt iets om naartoe te werken. Bedenk dus alvast waar je naartoe wilt, hoe je daar naartoe gaat en welke kosten dit minimaal met zich mee brengt. Op deze manier krijg je voor jezelf al in beeld wat voor bedrag je ongeveer nodig hebt. Dit maakt het eenvoudiger om te sparen! Je zult immers veel gemotiveerder zijn als je een doel voor ogen hebt. 

Motiveer jezelf met een spaarpot

We reserveren iedere maand een deel van ons salaris voor de vaste lasten zoals huur, internet en telefoon. Ook besteden we iedere maand een gedeelte aan boodschappen, kleding en bijvoorbeeld sporten of uitjes buiten de deur. Het is een kleine moeite om ook iedere maand een bedrag in je spaarpot te doen voor een reis of vakantie. Misschien lijkt dit financieel niet mogelijk, maar alle kleine beetjes helpen. Bovendien zal je merken dat je regelmatig iets extra kunt wegzetten als je een spaarpot in het zicht hebt staan. Je wordt zo namelijk telkens herinnert aan je doel en daarnaast werkt het ook motiverend. Zeker als je een doorzichtige spaarpot hebt en je jouw droomreis steeds een beetje dichterbij ziet komen.

Zet je spaargeld opzij

Nog beter is het natuurlijk om ook een apart spaarpotje via de bank aan te maken. Zo kun je niet alleen automatisch geld opzijzetten, maar ook rente ontvangen. Ongemerkt kun je zo nog meer sparen voor een mooie reis of vakantie. Het loont trouwens de moeite om te vergelijken waar je precies de hoogste spaarrente ontvangt. Dit kan namelijk nog wel eens van aanbieder verschillen. Meestal ontvang je de hoogste rente spaarrekening bij een deposito, maar is afhankelijk van jouw persoonlijke informatie. Het is dus verstandig om je goed te laten informeren alvorens ergens een contract af te sluiten.

Sparen voor een reis of vakantie

Kijk kritisch naar je vaste uitgaven

Je vaste lasten zijn iedere maand de hoogste kostenpost. Logisch, maar ook vervelend. Het loont dus zeker de moeite om in kaart te brengen wat je maandelijks uitgeeft en zou kunnen besparen. Bekijk waar je kunt besparen door bijvoorbeeld over te stappen naar een andere aanbieder van energie, zorgverzekering of internetprovider. Of kijk of er verzekeringen en abonnementen zijn die je helemaal kunt opzeggen of misschien kunt delen, zoals bijvoorbeeld YouTube, Spotify en Netflix. December is natuurlijk bij uitstek het moment om dit te doen, maar nog beter is om het niet uit te stellen. Noteer daarom tijdig in je agenda wanneer je abonnement/abonnementen aflopen zodat je tijdig kunt oriënteren op een overstap of niet te laat bent met opzeggen. 

Pak wat vaker de fiets!

Het spreekt voor zich dat het openbaar vervoer of de auto veel geld kosten. Je kunt waarschijnlijk ook niet zonder, maar kleine afstanden kun je tevens prima op de fiets. Het is misschien even wennen, maar de moeite waard om jezelf aan te leren. Ongemerkt bespaar je zo namelijk heel wat geld. En omdat het goed voor ons algemene welzijn is om twintig minuten per dag buiten te zijn en te bewegen ben je nog gezond bezig ook! Heb je geen fiets, moet je fiets naar de APK of hou je gewoon niet van fietsen? Pak dan gerust de benenwagen!

Eet minder vaak buiten de deur

Met deze tip kun je waarschijnlijk het meest sparen voor een reis of vakantie. Het scheelt je namelijk zomaar duizend euro per jaar als je minder buiten de deur eet. Bedenk maar eens hoe vaak je onderweg een broodje of andere snacks koopt. Met een koffie erbij ben je zomaar vijf euro lichter.  Zeker mensen die met het openbaar vervoer reizen, geven op jaarbasis meer uit dan ze denken. Dit kun je eenvoudig besparen door zelf iets lekkers en drinken mee te nemen van huis, bijvoorbeeld met een hervulbare drinkfles of koffiebeker. Ga daarnaast iets minder vaak uit eten en probeer creatief te zijn thuis of in de vrije natuur. Met verse producten van de markt of een picknick aan het strand kun je net zo’n leuke tijd hebben en lekker eten!

Bespaar op je boodschappen

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bespaart op voedsel, maar je kunt wel degelijk veel geld besparen tijdens het boodschappen doen. Ten eerste kom je minder vaak in de verleiding om dingen te kopen die je niet nodig hebt als je minder in de supermarkt komt. Minimaliseer je bezoekjes dus tot een keer per week. Wees daarna kritisch op wat je koopt. Drink bijvoorbeeld minder alcohol en haal minder zoetigheid in huis. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid. Daarnaast kan het handig zijn om vooraf een boodschappenlijstje te maken en de aanbiedingen in de gaten te houden. Koop vooral ook wat groter in want uiteindelijk is dit vaak voordeliger.

Koop bewust kleding en schoenen

Zeg eens eerlijk: hoeveel kledingstukken en schoenen koop je per jaar die je naar een paar keer dragen nooit meer draagt? Vooral vrouwen kunnen er wat van! Investeer daarom enkel in mooie items die je echt draagt. Kies vooral voor duurzame stoffen die bijvoorbeeld natuurlijk of recycled zijn. Dit is misschien iets duurder dan ‘fast-fashion‘ bij grote ketens, maar de kwaliteit is beter en gaat dus langer mee. Daarnaast blijven zulke items langer mooi en ben je bewust bezig omdat je onder andere minder koopt. Als je dit lastig vindt kun je jezelf verdiepen in het concept ‘5 Piece French Wardrobe‘ waarbij je per seizoen vijf nieuwe items mag kopen. Of geef jezelf een kledingbudget om impulsaankopen te voorkomen.

Tweedehands spullen verkopen

Je kunt de kleding die je niet meer draagt natuurlijk ook verkopen via bijvoorbeeld de kringloop, social media of een ander kanaal. Datzelfde geldt natuurlijk voor accessoires, huishoudelijke items en elektronica. Ook boeken, media en iets waarvan je denkt dat het geen waarde heeft kan voor een ander wel degelijk van betekenis zijn. We hebben allemaal dingen die we nooit gebruiken (of niet eens het bestaan van weten), maar die wel van waarde kunnen zijn. Als je dit verkoopt voor een klein bedrag en alles opspaart loopt het totaal al snel op!

Geef een maand lang niets uit

Wil je echt flink geld sparen voor je volgende reis of vakantie? Geef dan (regelmatig) eens een maand helemaal geen geld uit. Zet apart wat je nodig hebt voor vaste lasten en de rest opzij. Dat betekent geen bezoek aan de kapper of schoonheidsspecialiste, niet buiten de deur eten, geen uitjes, geen kleding en schoenen kopen en ook geen cadeautjes (zonder reden) voor een ander. Dat klinkt misschien moeilijk, maar als je ziet wat je aan het einde van de maand overhoudt motiveert dit je wellicht wel om dit vaker te doen. En dan komt die ultieme droomreis misschien toch wel heel dichtbij!

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je lief voor jezelf blijft. Wees dus niet te streng voor jezelf, maar probeer vooral nieuwe tools aan te leren om zowel te sparen als bewuster of gezonder bezig te zijn. Uiteindelijk draait het namelijk allemaal om balans en komt het vast wel goed met die mooie reis! 
 

3 thoughts on “Sparen voor een reis of vakantie? Met deze tien tips doe je dat ongemerkt!

  1. Pingback: Online geld verdienen met Reclamemails en sparen voor de vakantie!

  2. Pingback: Online geld verdienen met marktonderzoek en sparen voor vakantie!

  3. Pingback: Besparen op reis doe je met deze handige tips!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.