Hieronder staan tien inspirerende reisdocumentaires op Netflix geselecteerd, speciaal voor iedereen de vakantiekriebels te pakken heeft en vanaf de bank graag de hele wereld over wilt reizen. Bij het zien van deze prachtige bestemmingen zal je vanzelf wegdromen en hoef je bijna niet meer echt op vakantie. Toch dienen ze vooral ter inspiratie want reizen is en blijft natuurlijk gewoon het allerleukste om zelf te doen! Laat je me trouwens ook even weten in de comments wat jouw favoriete producties zijn? Zo help je andere reizigers hopelijk ook weer aan een nieuwe dosis wanderlust voor een eventuele volgende trip! Wees echter wel gewaarschuwd: bereidt jezelf voor op een paar dagen bingewatchen. Als je eenmaal begint, kan het namelijk moeilijk zijn om te stoppen met kijken!
Tales by Light
Tales by Light is een van de mooiste series allertijden. Inmiddels zijn er drie seizoenen van zes afleveringen. Iedere aflevering nemen verschillende natuurfotografen je mee naar een ander gebied op aarde. Hier proberen zij soms in de meest extreme omstandigheden het perfecte plaatje te schieten. Deze documentaire laat zien dat hier echter veel meer bij komt kijken dan je waarschijnlijk denkt. Maak je geen zorgen dat Tales by Light saai is want de technische kant wordt maar weinig belicht. Je krijgt juist de verhalen achter het beeld te zien, waarvan sommige fenomenaal mooi zijn.
The Blue Planet en Planet Earth
The Blue Planet is slechts het eerste deel van een prachtige reeks films en series die is bedacht en geproduceerd door de BBC. Deze serie verscheen in 2001 en bestaat uit acht delen die allemaal een andere thema van het zeeleven behandelen. Het duurde vijf jaar om deze documentaire te filmen. In 2006, vijf jaar later, verscheen de documentaire Planet Earth. Van beide series is inmiddels ook een tweede deel verschenen en in 2022 komt er een nieuwe Planet Earth series. Daarnaast zijn er van beide series ook films verschenen. De complete reeks is adembenemend mooi en aan te raden om te zien als je dat nog niet gedaan hebt!
Human Planet
Een andere adembenemend mooie documentaire die is bedacht en geproduceerd door de BBC is Human Planet. Deze serie bestaat uit acht delen waarin het de relatie van mens en natuur belicht. Ieder deel focust zich op andere leefomstandigheden, zoals bijvoorbeeld de oceaan, de woestijn en de jungle. Dit is niet alleen prachtig, maar ook bijzonder om te zien. Wij zijn namelijk de enige soort leven die zich weet aan te passen om te overleven in iedere leefomgeving. Dat is iets waar wij ons (gelukkig) niet heel bewust van zijn, maar in Human Planet op een confronterende doch een prachtige manier in beeld wordt gebracht.
Our Planet
De prachtige Netflix Originals is gemaakt in samenwerking het WWF en met de makers van bovenstaande reisdocumentaires van BBC. Ook deze serie bestaat uit acht afleveringen en behandeld telkens een ander habitat. Er wordt echter veel dieper ingegaan op de ecologische problematiek en de impact van ons mensen op de natuur dan bij voorgaande series. Wij zijn namelijk de grootste vijand van de aarde en vormen de allergrootste bedreiging voor haar gezondheid. Deze impact is namelijk veel groter (en negatiever) dan de meeste van ons zo op het eerste gezicht bewust zijn. Our Planet herinnert ons er op een mooie manier aan dat de natuur de bron van het leven is.
David Attenborough: A Life On Our Planet
Bovenstaande reisdocumentaires op Netflix zijn allemaal ingesproken door verteller David Attenborough. Deze documentaire is echter zijn eigen verhaal, of zoals hij het zelf noemt: een getuigenverklaring. David Attenborough is inmiddels de negentig jaar gepasseerd en hoewel hij altijd heeft beseft wat voor buitengewoon leven hij heeft gehad, waardeert hij nu pas hoe bevoorrecht hij is geweest. De wereld is overgenomen door de mensheid en de manier waarop we dat hebben gedaan zorgt ervoor ze niet langer gezond is. In deze documentaire vertelt David Attenborough over de geschiedenis van het leven op aarde, maar ook over de toekomst. Daarnaast deelt hij zijn visie op een oplossing om de mens samen te laten werken met de natuur in plaats van tegen haar.
Expedition Happiness
Expedition Happiness is geen hoogstaande cinema, maar wel van de mooiste reisdocumentaires die er op Netflix staan. De documentaire is gemaakt door het jonge, Duitse stel Felix en Mogli dat een oude schoolbus in drie maanden tijd heeft omgebouwd tot camper. Hiermee beginnen zij samen met hun hond Rudi aan een roadtrip vanaf Alaska naar Argentinië. Dit avontuur leggen zij zelfs vast en tot nu toe is er weinig origineels aan het concept. Echter, Felix is filmmaker (hij filmde ook zijn reis ‘Pedal the World’ fietsend door tweeëntwintig landen die tevens op Netflix is te zien) en Mogli is muzikante. Samen zorgen hebben ze de roadtrip omgetoverd tot een luxe, comfortabele en vooral stijlvol, maar puur, ongerept en rauw avontuur van klasse. Expedition Happiness is een en all ‘feelgood’ en neemt je bijna echt mee op deze prachtige reis.
Down to Earth
Down to Earth is een Netflix Original Series die Zac Efron en Darin Olien volgt terwijl zij over de wereld reizen. De serie bestaat uit acht afleveringen die allemaal in een ander land plaatsvinden, waaronder IJsland, Costa Rica, Frankrijk en Italië. Onderweg richten Zac en Darin zich op onderwerpen als ecologisch leven, duurzaamheid, klimaatverandering en nieuwe, verantwoorde manieren om oude problemen op te lossen. De documentaire geeft weinig stof tot nadenken en claimt soms dingen die niet onderbouwd zijn, maar vertelt wel een belangrijk verhaal. Niet geheel onbelangrijk wordt ondersteun door prachtige beelden, zeer komische en bijzondere ervaringen en natuurlijk een lekkere knappe Zac Efron.
Chasing Coral
Meer diepgang vind je in Chasing Coral. Dit is een Netflix Original series die letterlijk het verbleken van de koraalriffen in beeld brengt. Chasing Corling is een vervolg op de documentaire Chasing Ice, die laat zien hoe snel het ijs op de noordpool smelt. Hiervoor zijn op strategische plaatsen camera’s geplaatst die het proces maandenlang ieder uur hebben gefotografeerd. Voor Chasing Coral werd voor hetzelfde systeem gekozen, maar omdat de ontwikkeling van de speciale apparatuur niet lukte is alles met de hand gedaan. Dit schijnt een slopende ervaring te zijn geweest. In de film is namelijk te zien hoe snel het koraal en haar diverse ecosysteem vol leven afsterft, puur als gevolg van de klimaatverandering. De makers van de documentaire hebben dit met eigen ogen aanschouwt tijdens het maandenlange proces van filmen.
A Plastic Ocean
Deze documentaire brengt je waarschijnlijk iets minder in de stemming om je koffer in te pakken (of je duikpak aan te trekken), maar is desondanks een benoemenswaardige documentaire over onze oceanen. Tevens wordt je wel degelijk mee op reis genomen, namelijk in de plastic soep. A Plastic Ocean brengt uitgebreid in kaart wat de gevolgen hiervan zijn voor het leven op aarde en daarmee indirect voor onze voedselketen en gezondheid. Confronterende en schrikbarende beelden van plastic afval worden afgewisseld met prachtige opnamen van het onderwaterleven. Ondertussen wordt er een oproep gedaan aan ons als consument en bewoners van de aarde om ons steentje bij te dragen.
Extreme Engagement
Hoewel de titel waarschijnlijk anders doet vermoeden, vertelt Extreme Engagement het verhaal van de liefde vanuit verschillende culturen. De Australische reisjournalist Tim Noonan en zijn verloofde PJ Madam reizen in deze serie van acht afleveringen namelijk af naar verschillende bestemmingen in de wereld om te onderzoeken wat er nodig is voor een perfect huwelijk. Ze worden ondergedompeld in verschillende rituelen en tradities, terwijl ze meedoen aan de gewoontes en gebruiken van de bevolking bij wie ze op dat moment verblijven. Het is wederom geen hoogstaande cinema noch een diepgaande reisdocumentaire en doet af en toe een beetje ‘Groeten uit de Rimboe’ wel een mooi verhaal over de zoektocht naar geluk, liefde en jezelf.
Pingback: Het coronavirus en reizen: kun je op vakantie gaan?