Het artistieke Nocturama (2016) volgt een groepje terroristen in Parijs

Nocturama (2016)

Nocturama is een Franse-Duitse film uit 2016. De film werd geschreven en geregisseerd door Bertrand Bonello. De originele titel zou ‘Paris est une fête’ (Parijs is een feest), maar moest veranderd worden vanwege de aanslagen in Parijs in november 2015. Ook werd de film geweigerd op het Cannes Film Festival 2016 vanwege gevoelig, politiek content. Personages worden gespeeld door onder andere Vincent Rottiers, Laure Valentinelli, Finnegan Oldfield, Manal Issa en Jamil McCraven.

Paris est une fête

Samenvatting van Nocturama

Een groepje jongeren uit alle lagen van het milieu plannen een reeks aanslagen in Parijs. Onafhankelijk van elkaar en op verschillende plaatsen verspreid door de stad, werken zij aan een gestructureerd en georganiseerd plan. Vervolgens treffen ze elkaar aan in een warenhuis en vinden de ontploffingen plaats..

Mening over Nocturama

Bij vlagen saai en over het algemeen ontzettend langdradig verteld is het eerste wat ik vind van deze film . Dit verhaal had echt prima in een film van anderhalf uur gepast! Eigenlijk bestaat de film uit twee delen: ‘voor de bom’ en ‘na de bom’. Achtergrond informatie, diepgang, uitleg, motieven en duidelijkheid zijn er niet.

De film suggereert ontzettend veel en feiten blijven uit. En een samenvatting is haast onmogelijk te omschrijven zonder het hele verhaal uit de doeken te doen. Maar is de film slecht? Nee, absoluut niet. Het is een beetje een artistieke film, heel boeiend toch wel.

Misschien niet overal even geloofwaardig, maar dit is snel vergeven. Voornamelijk door de spanning en grimmige sfeer die om de film heen hangt, maar ook doordat er een bepaald gevoel wordt gecreëerd. De film speelt onbewust namelijk ontzettend in op je gevoel, iets waar ik eigenlijk pas later achter kwam.

Nocturama behandelt een actueel, interessant en gevoelig thema, iets waar we, ook in Europa, helaas steeds meer te maken krijgen. Ik vraag mezelf regelmatig af wat mensen drijft om aanslagen te plegen en moet spijtig bekennen dat ik echt wel in de daders kan inleven. Dat betekent niet dat ik het goedkeur of echt begrijp, maar wel dat ik kan zien wat de beweegredenen van een terrorist zijn.

Deze film laat zien hoe terrorisme psychologisch tot stand komt. Op zo`n manier dat je zelfs een band opbouwt met het groepje jongeren en aan het eind van de film voor een morele kwestie staat. Want wat als je jezelf in de motieven van een terrorist kunt vinden? Wat als je het wel begrijpt waarom een terrorist aanslagen pleegt?

Aan het einde van de film zei mijn gevoel duidelijk iets anders dan mijn verstand. En dat is eigenlijk best eng. Nocturama mag dan wel bij saai en langdradig zijn, de boodschap komt keihard aan. Verwacht niet teveel inhoud en zeker niet het terrorisme dat je kent uit het nieuws. Dan kun je Nocturama zeker weten waarderen!

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.