Leuke cadeaus voor Nederlanders die in het buitenland wonen

Wonen in het buitenland lijkt voor veel mensen een sprookje. Ik weet niet waarom, maar het lijkt wel alsof het wordt geassocieerd met een lange, zonnige vakantie. Helaas is de werkelijkheid iets anders. Hoewel het een avontuur is en ontzettend veel mooie en bijzondere momenten met zich meebrengt, laten we ook een groot deel van ons leven achter. Vaak zijn het de kleine dingen die we missen zoals het gemak van even de fiets pakken, een stukje jong belegen kaas of een bezoekje aan de HEMA. Vanzelfsprekend missen we ook onze vrienden en familie en hoewel we het misschien niet zo snel zeggen vinden we het wel degelijk moeilijk dat we niet bijvoorbeeld niet bij het afzwemmen van onze neefjes en nichtjes kunnen zijn of dat we niet meer wekelijks bij onze beste vriendin op de bank kunnen ploffen. De meeste expats komen natuurlijk regelmatig in Nederland om vrienden en familie te bezoeken, een voorraad eten in te slaan en te genieten van het grauwe Nederlandse weer. Maar wij vinden het ook hartstikke leuk om bezoek uit Nederland te krijgen en de hotspots in ons nieuwe thuisland te laten zien. We kunnen weer even lekker onze eigen taal spreken en klagen over dingen die alleen wij Nederlands begrijpen. Bezoek is alleen daarom al een cadeautje op zich. Maar mocht je binnenkort op bezoek gaan bij een Nederlander in het buitenland en wil je niet met lege handen willen aankomen geef ik je graag wat tips voor leuke cadeaus voor Nederlanders die in het buitenland wonen, die we naast jouw bezoek, heel graag ontvangen.

Cadeau Nederlanders Buitenland

Wie aan Nederland denkt, denkt al snel aan molens, klompen, tulpen, kaas en Delfts Blauw. En dat laatste is volgens mij niet iets waar we in Nederland snel ons interieur mee zullen decoreren, maar wij expats kunnen dit wel degelijk waarderen. Delfts Blauw geeft namelijk dat typische “Holland-gevoel” dat ons doet denken aan onze eigen kleine kikkerlandje. Xenos heeft veel leuke, hippe items te koop zoals bijvoorbeeld mokken, thermosbeker of deze leuke krat in verschillende formaten. Ook tegeltjes, een stroopwafelblik of een beeldje zijn natuurlijk leuk.

Voor kerst heeft Nevzat een friteuse van Nando gekregen. Dat is hier in Turkije voor zover ik weet niet verkrijgbaar en wij zijn er echt ongelofelijk blij mee. Natuurlijk kun je ook met olie in een pan frituren, maar uit een friteuse smaakt alles toch net even iets lekkerder en het is ook veel handiger. We kunnen nu onder andere zelf patat maken en dat smaakt bijna net zo lekker als in Nederland. Een fondueset, gourmetstel of poffertjespan zijn ook leuke opties.

Cadeaupakket

Nederlandse boeken, tijdschriften, dvd`s en muziek van het moment zijn altijd meer dan welkom. Ook kun je hiermee een mooi pakket maken zodat het er wat leuker uitziet. Je kunt bijvoorbeeld een aantal tijdschriften, een of twee boeken, een USB-stick met Nederlandse muziek, een flesje wijn, rooibos thee, een lekkere geurkaars, een pak (of zes) koekjes en een lekkere reep chocolade bij elkaar inpakken. Geloof me, dit is een ultiem verwenpakket voor de momenten dat we heimwee hebben.

Dit is een niet zo voor de hand liggend cadeau en ook totaal afhankelijk van het land, maar drank is bijvoorbeeld hier in Turkije bij de expats meer dan welkom. Op fora voor expats zie ik wel eens een bericht voorbij komen waar flessen alcohol worden aangeboden, soms zelfs halflege flessen. Deze worden binnen vijf minuten geruild voor bijvoorbeeld salami, chocolade of kaas. Een beetje bizar, maar soms kun je gewoon ontzettend naar een glas goede port verlangen en als je dan de kans hebt en iemand anders met een salami blij kunt maken, tja dan ontstaat er dus zo`n ruil. Een goede fles wijn, port, wodka of cognac wordt daarom ontzettend gewaardeerd in sommige landen.

Hollandse Spelletjes

Een sjoelbak is waarschijnlijk een beetje moeilijk mee te nemen, maar bordspellen zoals ganzenbord, mens-erger-je-niet, pim-pam-pet of bingo zijn natuurlijk prima te vervoeren en vallen volgens mij bij heel veel mensen in de smaak.

Zelf ben ik het meest blij met lekker eten. Werkelijk alles is goed en welkom. Kaas, chocolade, hagelslag, pindakaas, smeerkaas, brie, chocolade, borrelnootjes, blikken soep, zakken snoep, luxe broodjes, koekjes, stroop, knakworst, drop.. ik kan serieus een hele boodschappenlijst samenstellen als je wilt. Houd er natuurlijk wel rekening mee waar je op bezoek gaat, want hoewel ik heel blij zal zijn met Mexicaanse kruiden en een pak taco`s, is iemand die in Mexico woont dat natuurlijk niet. Dat was natuurlijk wel een heel dom voorbeeld, maar je snapt wat ik bedoel. En hoewel we heel blij zijn met een zak drop en een pak roze koek, zijn nuttige producten zoals kruiden en conserveren ook heel handig en welkom zodat we nog lekker lang kunnen genieten van alles wat we uit Nederland missen. Het is ook leuk om bijvoorbeeld een pannenkoeken-, stampot,- of koekespakket samen te stellen.

Weet jij nog leuke cadeaus om te geven aan Nederlanders in het buitenland?
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.