Een realistische oorlogsfilm A War (2015) uit Denemarken

Krigen A War

A War, originele naam Krigen, is een Deense oorlogsfilm uit 2015. De Deense naam is Krigen. De film is geschreven en geregisseerd door Tobias Lindholm. De film is genomineerd als beste niet-Engelstalige film voor de 88ste Oscaruitreiking. Hoofdrollen worden vertolkt door onder andere Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Dar Salim en Martin R. Olsen.

The issue is not what you have done, but what you do now

Claus Michael Pedersen is een legercommandant die met zijn troepen door de Deense overheid naar Afghanistan is op een humanitaire missie is uitgezonden. Zij helpen hier de bevolking met de wederopbouw van het land, maar worden ondertussen geteisterd door de taliban. Maria, de vrouw van Claus probeert ondertussen het leven in Denemarken draaiende te houden. De zorg voor hun drie kinderen valt haar af en toe zwaar en uiteraard mist ze haar man. Het leven in Afghanistan vraagt een tol van de soldaten en als Claus en zijn troep onder vuur komen te liggen maakt hij een keuze waarmee hij niet alleen de regels verbreekt, maar ook wordt aangeklaagd en naar huis wordt gestuurd.

A War is een interessante en realistische film. Zonder poespas wordt hier duidelijk een verhaal verteld. Niets wordt mooier gemaakt dat het is, oorlog is chaos, verdriet en bovenal moeilijk. Dat is duidelijk te zien. De film is sober op beeld gezet en bevat geen muziek, niet eens een soundtrack. Dit maakt film tegelijkertijd ook heel krachtig. Het zijn de morele vraagstukken die deze film dragen en je als kijker met een vreemd gevoel achterlaten. Krigen is een goede film, wat mij betreft absoluut een must-see .

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.