Je koffer inpakken is waarschijnlijk het meest stressvolle van de vakantie. Tenminste, dat vind ik zelf! Het is iedere keer weer een uitdaging, ondanks dat ik mezelf inmiddels een echte expert kan noemen want ik ben inmiddels vier keer naar een ander land verhuist. Ik heb dus complete inboedels meegenomen in het vliegtuig! Onderhand vind ik het inpakken van een koffer voor vakantie geen probleem meer. Toch denken veel reiziger hier anders over en dat kan ik mezelf best wel voorstellen. Die koffers zijn immers vaak klein en spullen blijken ineens heel zwaar! Maar met onderstaande tips wordt het inpakken van je koffer een eitje. Vanaf nu reis je slim, lichtgewicht en als een pro!

Je koffer inpakken doe je met deze tips zo slim en licht mogelijk!

Maak lijstjes en begin op tijd

Omdat het inpakken van een koffer nu eenmaal een behoorlijke klus is, stellen veel reizigers dit uit tot het laatste moment. Dit kun je beter niet doen. Zorg ervoor dat je ruim van te voren een koffer hebt uitgekozen en maak een koffer inpaklijst. Zo zie je in een oogopslag of je niets vergeten bent of juist niet teveel meeneemt. Daarnaast kun je met een lijstje eenvoudig alles klaarleggen en controleren. Handige categorieën zijn bijvoorbeeld: belangrijke documenten, elektronica, kleding, schoenen, medicatie, verzorgingsproducten en make-up.

En natuurlijk zijn er ook veel kant-en-klare inpaklijsten te vinden die je eventueel naar eigen wens kunt aanpassen. Wees wel kritisch in wat je mee wilt nemen en streep het af als je iets heb ingepakt. Zo hoef je niet je hele koffer ondersteboven te keren als je denkt dat je iets vergeten bent! Onthoud ook dat vrijwel alles te koop is. Het enige wat je echt nodig hebt zijn je paspoort, pinpas/creditcard, sleutels en telefoon. Schiet dus niet meteen in de stress als je toch iets vergeet, want dit is meestal gemakkelijk op te lossen!

Neem niet teveel kleding mee

Probeer je kleding zo efficiënt mogelijk in te pakken, dit neemt immers (meestal) de meeste ruimte in. Zorg ervoor dat je items met elkaar kunt combineren en neem geen overbodige kleding mee. Voor een zonvakantie bijvoorbeeld, heb je echt geen twee spijkerbroeken nodig. De kans dat je überhaupt een spijkerbroek gaat dragen is al heel klein. En als je tien dagen op strandvakantie gaat, heb je geen veertien onderbroeken, vijftien t-shirts en twintig paar sokken nodig. Neem gewoon iets minder mee dan je nodig hebt en draai halverwege de vakantie eens een (hand) wasje. Je kunt eenvoudig zelf een beetje wasmiddel meenemen.

Ga voor items die licht zijn en gemaakt van een dunne stof. Zelf leg ik altijd de zwaarste en minst kwetsbare kledingstukken op de bodem van mijn koffer. Daarop leg ik, losjes (!), items zoals t-shirts en jurkjes. Overal waar iets tussen past, stop ik iets tussen. Zoals shampoo, zonnebrandcrème, breekbare spullen et cetera. Als laatst drapeer ik items die heel snel kreukelen over de rest van mijn kleding heen. Ik ben geen fan van kleding oprollen. Dit is meer werk (tenzij je ook je kleding opgerold in de kast hebt liggen) en neemt meer ruimte in. Maar bovenal heb ik niet het idee dat dit iets tegen het kreukelen doet, zoals veelal beweerd wordt.

Vul je schoenen

Schoenen neem veel gewicht en ruimte in. Wees daarom kieskeurig in hoeveel paar schoenen je meeneemt en vooral ook in welke. Waarschijnlijk zul je toch steeds voor de meest comfortabele kiezen! Probeer je schoenen ook al laatste in te pakken. Als je eerst je schoenen inpakt, wordt het namelijk een stuk lastiger om je kleding netjes in te pakken. En doe ze natuurlijk in een speciale zak of plastic tas, wel zo fris! Daarnaast kun je schoenen vullen met van alles en nog wat om ruimte te besparen. Sokken, bikini’s, ondergoed of een fles shampoo, et past meer in dan je denkt!

Neem mini’s mee

Het is natuurlijk belangrijk om jezelf ook op reis goed te blijven verzorgen. Flessen shampoo, conditioner en bodylotion zijn echter niet heel praktisch om mee te nemen. Bovendien is het leuk om jezelf te verwennen, zeker als je op vakantie gaat. Persoonlijk vind ik het daarom fijn om mini’s mee te nemen, bijvoorbeeld van Rituals Travel Exlusives of een reisset van L’Occitane en Provence. Maar je kunt natuurlijk ook zelf reisverpakkingen vullen. Zo bespaar je meteen flink wat gewicht en ruimte!

Tip: lees ook dit artikel over huidverzorging in het vliegtuig.

Stop geen losse dingen in je koffer

Losse dingen zoals kabeltjes en sieraden hebben zo kans om stuk te gaan of in de knoop te raken. Stop dit dus niet los in je koffer, maar berg het netjes op in bijvoorbeeld een klein tasje of een zonnebrillenkoker.

Passen en meten

Als je dingen anders neerlegt, pas het soms wel! Begin daarom ruim op tijd want soms is het nodig om je koffer te herinpakken. Wikkel breekbare en/of kwetsbare items in handdoeken of kledingstukken, vul lege ruimtes op met sokken, panty`s en onderbroeken, leg zware items op de bodem van je koffer en zorg dat producten die kunnen lekken veilig in een plastic tas zitten. Kan je koffer alsnog maar net dicht? Overweeg dan om toch iets thuis te laten. Je weet immers maar nooit wat voor leuke souvenirs je tegenkomt op je bestemming!

Heb je toch overgewicht?

Wees creatief als je toch overgewicht hebt. Het gebeurt iedereen wel eens! Een vriend van mij had eens tweehonderd gram teveel bagage en werd gevraagd of hij misschien nog iets uit zijn tas wilde halen. Heel droog zei hij: “nou, niet perse, maar als je het moet..” terwijl hij de oplader van zijn telefoon uit zijn koffer haalde en in zijn jaszak stopte. Ondertussen keek hij de grondstewardess aan met een triomfantelijke blik. Zij had daar natuurlijk niets meer op te zeggen en accepteerde zijn bagage alsnog. En zelf heb ik bijvoorbeeld een conflict gehad met Transavia omdat ik bijna een kilo teveel aan handbagage had.

Ik mocht toen niet bijbetalen en ook niets uit mijn tas halen, maar werd geacht om extra ruimbagage bij te kopen. Let wel, de ruimbagage die ik al had, was ruim binnen het limiet. Ik heb dus behoorlijke stennis geschopt en uiteindelijk, terwijl er een rij achter me stond, mijn complete handbagage uitgepakt en aangetrokken. Met een legging als shawl konden ze uiteindelijk niet anders dan accepteren dat ik als eskimo doorliep, zonder een cent bij te betalen. Natuurlijk komt niet iedereen hier zo makkelijk mee weg, maar check zeker even of je nog lege zakken hebt!

Deel bagage met je reispartner

Heb je echt teveel spullen om mee te nemen? Deel dan, als het mogelijk is, bagage met je reispartner. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, kan ruimbagage namelijk redelijk prijzig zijn. Door deze kosten met z’n tweeen te delen kun je flink wat besparen. Soms is het namelijk veel goedkoper om een stuks ruimbagage en eventueel extra kilo’s bij te kopen. Het loont dus de moeite om dis van te voren uit te zoeken!

Tips voor handbagage

Berg waardevolle spullen altijd op in je handbagage zodat je deze ten alle tijde dicht bij je hebt. Neem ook altijd een setje kleding mee en als het even kan doe doe dan ook je verzorgingsproducten in je handbagage. Het kan iedereen overkomen dat ruimbagage kwijtraakt en niet, of later, op je bestemming aankomt. En geloof me: het is dan echt ontzettend vervelend om helemaal geen schone kleding bij je te hebben!

Heb jij nog meer tips voor het inpakken van je koffer? En heb jij wel eens problemen met overgewicht gehad?

3 thoughts on “Je koffer inpakken? Met deze tips doe je dat zo slim en licht mogelijk!

  1. petra says:

    zoals je weet heb ik ook een inpaklijst, maar deze verdelen in hand- en ruimbagage is nog wel een goede tip!

  2. Pingback: Dit zijn de ultieme tips om een goedkope vakantie te boeken!

  3. Pingback: Met deze tips voor huidverzorging in het vliegtuig stap je fris en stralend uit!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.