Vorige maand vertelde Kirsten in de rubriek: ‘De favoriete bestemming van..’ over het eiland Nusa Penida in Indonesië , haar favoriete reisbestemming. Indonesië blijkt een geliefde bestemming onder reisbloggers, want ook deze maand reizen we hier weer mee naartoe. Jenny, van de blog IkReis, is al meer dan tien keer naar het land afgereisd en is zoals ze zelf zegt: “een echte Indonesië-expert”. Dat blijkt ook wel uit haar blog IkReis, waar tientallen blogs over dit land de overhand nemen. Maar neem vooral ook een kijkje op Jenny haar blog als je opzoek bent naar informatie over een andere exotische bestemming. Ze schrijft namelijk ook ook over veel andere landen!

Naar Indonesië met Jenny van IkReis

Veelzijdig Indonesië

Ik snap het niet. Mensen die drie weken naar Indonesië gaan, en dan beweren dat ze het hele land gezien hebben. Mensen die twee dagen naar Bali gaan, en klagen dat het te toeristisch is. Indonesië is groter dan Europa, dat ‘doe’ je toch ook niet in drie weken? Ik heb meer dan tien reizen naar het land gemaakt en ben nog lang niet uitgekeken. Indonesië heeft veel mooie plekken waar weinig tot geen toeristen komen. Het pure Indonesië is waar ik het meest van houd. Het (meestal) groene land met de vele verschillende culturen en veelzijdige landschappen.

Ik vind het lastig om te kiezen wat mijn hoogtepunten van Indonesië zijn. Als ik echt een top drie zou moeten samenstellen, dan behoren de orang-oetans in Sumatra, de inheemse stammen van West-Papua en de uitgestrekte rijstvelden van bijvoorbeeld Bali tot mijn favoriete plekken.

Strand in Indonesië

Plan niet te veel tijdens je reis door Indonesië. Je komt bedrogen uit. Dompel je onder in het lokale ritme, wat vandaag niet lukt, lukt morgen wel. Het klinkt tegenstrijdig, maar als je langzaam reist, zie je meer. Geniet van de zon op je huid, geniet van lekkere lokale gerechten en maak eens een praatje met de mensen om je heen. Neem de tijd om de gebaande paden te verlaten en het echte Indonesië te ontdekken: dat is zo mooi!

Onderwaterleven in Indonesië

Duiken in Indonesië

Het onderwaterleven van Indonesië behoort tot het mooiste van de wereld. Er zijn zo veel soorten vissen, van groot tot klein! Indonesië is een fijne duikstemming. Tijdens mijn eerste duikcursus, mijn PADI open water, viel ik gelijk met mijn neus in de boter. Ik dook bij het wrak van Tulemben op Bali. Een mooi schip begroeid met kleurrijke koralen. Ik zag veel bijzondere vissen – inclusief mijn eerste duik met een haai! Zo gaaf.

Als ik naar Indonesië ga, probeer ik vaak ook een aantal duiken in Indonesië te maken. Steeds op een ander eiland, er is genoeg te zien.

Volg Jenny via social media om op de hoogte te blijven van haar reisverhalen

Facebook – Instagram

Duiken in naar Indonesië

Let’s Get Personal Travel Questions

De ultieme ‘local’ tip om te doen/zien/eten/proberen: Ik heb in Indonesië gewoond. Eerst op Batam en later op Bali. Mijn belangrijkste tip? Pas je tempo aan. Indonesië werkt niet met de efficiëntie zoals wij Nederlanders die kennen. In Indonesië gaan dingen een tandje trager.

Je grootste ergernis op reis: Ik probeer op reis om alles zo veel mogelijk los te laten en me zo min mogelijk te ergeren. Dat lukt meestal heel goed! Waar ik echt niet tegen kan, zijn toeristen die overal doorheen banjeren. Mensen die geen respect hebben voor de lokale bevolking en hun gebruiken. Verdiep je een beetje in de cultuur en pas je aan.

Waar kun je absoluut niet zonder tijdens je vakantie: Ik kan absoluut niet zonder camera op reis. Ik wil de plekjes om me heen zo mooi mogelijk vastleggen. O ja, bij die camera hoort natuurlijk een aantal lenzen. Echt, ik sleep me soms een ongeluk. Het liefst neem ik ook mijn iPad mee om foto’s te back-uppen en eventueel online te delen.

Wat staat er op je bucket list?: Mijn bucket list voor Indonesië is best lang. Ik zou midden-Java aan mijn vriend willen laten zien (en zelf ook wat nieuwe plekken ontdekken). Op Bali wil ik het jongste zoontje van mijn broertje ontmoeten. Ik wil duiken in noord Sulawesi, wandelen door de omgeving van Bukittingi en relaxen op de stranden van de Molukken.

Hoeveel stempels staan er in je paspoort?: Weinig, mijn paspoort is nog geen half jaar oud… Op dit moment staan er stempels van Turkije, Qatar en Sri Lanka in mijn paspoort. Dat zijn er acht in totaal.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.