I think we need more love and less scepticism to live together

Over de film

Human is een documentaire uit 2015. Een team van twintig mensen heeft drie jaar lang meer dan tweeduizend mensen in zestig verschillende landen geïnterviewd voor dit project van de Franse Yann Arthus-Bertrand. De documentaire is op maar liefst elf verschillende manieren te bekijken, zo zijn er bijvoorbeeld een theather,- een muziek,- en een internetversie. Deze laatste is overigens te bekijken op YouTube in drie delen.

Samenvatting van Human

Existentiële thema’s zoals liefde, oorlog, armoede, religie, familie, seksualiteit en de dood worden afgewisseld met prachtige beelden van onze planeet. Prachtige mensen geven zichzelf bloot en tonen hun emoties terwijl zij vertellen over hun leven, maar ook hoe zij denken over deze verschillende existentiële thema’s. Zo zie je bijvoorbeeld een veteraan die met moeite toegeeft dat hij best nog wel eens iemand zou willen vermoorden. Maar er is ook een vluchteling die het zat is om van land naar land te worden gestuurd en gewoon wilt leven.

Ook is er een vrouw die in de gevangenis zit omdat ze abortus heeft laten plegen. Er is een Palestijn die vertelt hoe zijn dochter is vermoord door Israëlische soldaten. En een man die in de gevangenis heeft geleerd wat liefde is nadat hij zijn vrouw en kind heeft vermoord en een vrouw die op vrouwen valt, hierom mishandelt en verkracht is en nu aids heeft. En dit zijn nog maar een paar van de indrukwekkende verhalen die tijdens deze documentaire aan bod komen. Ook mensen uit inheemse stammen, bekende sterren, belangrijke invloedrijke mensen en kinderen doen hun verhaal.

Human

Mening over Human

Het is heel moeilijk om een goede en aantrekkelijke samenvatting van deze documentaire te geven. De documentaire is namelijk zo divers. Het enige wat je ziet is een simpele zwarte achtergrond met verschillende mensen uit alle continenten die hun verhaal doen, afgewisseld met de meest mooie beelden van onze planeet en het leven in verschillende landen. Het is een emotionele achtbaan waarin je lacht, huilt, boos wordt en jezelf machteloos voelt. Human roept ontzettend veel vragen op en zet je aan het denken over de existentiële thema’s van het leven. De documentaire is zo ontzettend indrukwekkend, ik vind het moeilijk om met woorden te beschrijven hoe mooi en bijzonder deze documentaire is. Eigenlijk vind ik dat iedereen, maar dan ook echt iedereen ‘m moet hebben gezien.

Het zou verplichte stof op scholen en universiteiten moeten worden vind ik en dat meen ik echt. En mijn inziens is dit nu belangrijker dan ooit. We zijn namelijk onze menselijkheid verloren en vernielen niet alleen onze aarde, maar ook de mensheid. We luisteren niet naar elkaar, terwijl dat juist zo belangrijk is. Iedereen heeft een verhaal, iedereen heeft vreselijke dingen meegemaakt of gedaan en juist als je luistert leer je waarom. Iedereen wilt simpelweg een leven in harmonie en vrede. Een simpel, maar gelukkig bestaan waarin aan de basisbehoefte zoals een huis, eten, elektriciteit en educatie beschikbaar zijn. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Is het niet bizar dat de ene helft van de mensheid in pure armoede leeft en de andere helft van de mensheid klaagt dat ze arm zijn omdat ze niet op vakantie of naar de bioscoop kunnen. Is het niet bizar dat de mensheid jarenlang heeft gewerkt en gevochten om te bereiken wat we in Westerse landen hebben en nu als een stel barbaren elkaar afslachten? Er moet iets veranderen. Wij moeten veranderen. We moeten leren luisteren, dankbaar zijn, geluk vanuit onszelf zoeken en meer waarde hechten aan zowel de planeet waarop we leven als aan het leven zelf. Dat leven draait namelijk niet om geld, maar om liefde, gezondheid en geluk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.