Homo Sapiens shows stunning images of forgotten places, buildings we constructed and then left.

Over de film

Homo Sapiens is een Oostenrijkse documentaire uit 2016. De film is bedacht, geregisseerd en geproduceerd door Nikolaus Geyrhalter. Op 19 oktober 2016 ging de documentaire in première in Frankrijk. Ironisch bevat de documentaire geen mensen. Zelfs geen dialoog, noch muziek.

Samenvatting van Homo Sapiens

Documentairemaker Nikolaus Geyrhalter trok vier jaar lang de hele wereld over, op zoek naar verlaten plaatsen. Deze plaatsen waren ooit bewoond door de mens, bebouwd door de mens, maar ook verwoest en achtergelaten door de mens. Nu heeft de natuur vrij spel en neemt langzaam terug wat ooit van haar was.

Homo Sapiens (2016)

Mening over Homo Sapiens

Dit is absoluut geen mainstream en zal het grote publiek zeker niet aanspreken. Het is simpelweg anderhalf uur aan beeldmateriaal van de meest bijzondere, indrukwekkendste en adembenemendste verlaten plekken op aarde. Achtergelaten steden, leegstaande gebouwen, geplunderde winkels, vervallen ruïnes, verlaten treinstations en pretparken: allemaal plaatsen die ooit door ons mensen gemaakt en gebruikt zijn, maar nu verlaten en eenzaam worden overgenomen door de natuur. Het is anderhalf uur sfeer van eenzaamheid, ondersteund door geluid van de natuur. Ergens is deze documentaire eigenlijk meer een sciencefiction film, door de apocalyptische sfeer. Met je neus wordt je op de feiten gedrukt: de mensheid is kwetsbaar en eindig. Onze sporen worden uitgewist, dus wat blijft er van ons over als we niet meer bestaan?

Wat zijn we klein en wat stellen we eigenlijk maar weinig voor! Homo Sapiens is adembenemend mooi en zeer indrukwekkend. Ironisch genoeg is er totaal geen plaats voor de mens, zelfs niet de troost en afleiding van muziek. Daarom moet je wel in de juiste stemming zijn, wil je deze film gaan kijken. Het is bijna niet voor te stellen, maar de wereld was immers ooit een plaats zonder mensen en dus ook zonder muziek. Er is niets anders te horen dan geluiden uit de natuur:het gekletter van regen, de wind die door de bomen waait en fluitende vogels. Toch is de mens zeer sterk aanwezig, misschien wel door zijn afwezigheid. Je krijgt kans om zelf een verhaal te creëren en te fantaseren bij hoe de aarde ooit moet zijn geweest en ooit weer zal zijn. Heel bijzonder en heel mooi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.