De film Homo Sapiens (2016) is ijzersterk en indrukwekkend mooi

Homo Sapiens is een Oostenrijkse documentaire uit 2016. De film is bedacht, geregisseerd en geproduceerd door Nikolaus Geyrhalter. Op 19 oktober 2016 ging de documentaire in premiere in Frankrijk. Ironisch bevat de documentaire geen mensen. Zelfs geen dialoog, noch muziek.

Homo Sapiens shows stunning images of forgotten places, buildings we constructed and then left.

Documentairemaker Nikolaus Geyrhalter trok vier jaar lang de hele wereld over, op zoek naar verlaten plaatsen. Deze plaatsen waren ooit bewoond door de mens, bebouwd door de mens, maar ook verwoest en achtergelaten door de mens. Nu heeft de natuur vrij spel en neemt langzaam terug wat ooit van haar was..

De documentaire Homo Sapiens heeft ironisch genoeg geen ruimte voor aanwezigheid van de mens

Dit is absoluut geen mainstream en zal het grote publiek zeker niet aanspreken. Het is simpelweg anderhalf uur aan beeldmateriaal van de meest bijzondere, indrukwekkendste en adembenemendste verlaten plekken op aarde. Achtergelaten steden, leegstaande gebouwen, geplunderde winkels, vervallen ruïnes, verlaten treinstations en pretparken: allemaal plaatsen die ooit door ons mensen gemaakt en gebruikt zijn, maar nu verlaten en eenzaam worden overgenomen door de natuur. Het is anderhalf uur sfeer van eenzaamheid, ondersteund door geluid van de natuur.

Ergens is deze documentaire eigenlijk meer een sciencefiction film, door de apocalyptische sfeer. Met je neus voor je op de feiten gedrukt: de mensheid is kwetsbaar en eindig. Onze sporen worden uitgewist, dus wat blijft er van ons over als we niet meer bestaan? Wat zijn we klein en wat stellen we eigenlijk maar weinig voor! Homo Sapiens is adembenemend mooi en zeer indrukwekkend. Ironisch genoeg is er totaal geen plaats voor de mens, zelfs niet de troost en afleiding van muziek. Daarom heb je zeker wel de juiste mind-setting nodig wil je deze film gaan kijken. Het is bijna niet voor te stellen, maar de wereld was immers ooit een plaats zonder mensen en dus ook zonder muziek. En hoewel ik het een paar keer verwachtte, heeft de film zelfs niet eens een voice-over. Er is niets anders te horen dan geluiden uit de natuur:het gekletter van regen, de wind die door de bomen waait en fluitende vogels. Toch is de mens zeer sterk aanwezig, misschien wel door zijn afwezigheid. Je krijgt kans om zelf een verhaal te creëren en te fantaseren bij hoe de aarde ooit moet zijn geweest en ooit weer zal zijn. Heel bijzonder en heel mooi.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.