Het brein achter de lancering van John Glen in Hidden Figures (2016)

Hidden Figures (2016)

Hidden Figures is een Amerikaanse biografische film uit 2016, geregisseerd door Theodore Melfi. De film is gebaseerd op het boek van Margot Lee Shetterl. Het vertelt het waargebeurde verhaal van de drie Afro-Amerikaanse wetenschapsters Katherine Johnson, Dorothy Vaughan en Mary Jackson. Pharrell Williams schreef de originele liedjes van de film en in samenwerking met Hans Zimmer en Benjamin Wallfisch ook de originele filmmuziek. De hoofdrollen worden vertolkt door Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe.

Mr. Zielinski, I’m a negro woman. I’m not gonna entertain the impossible

Samenvatting van Hidden Figures

In 1961 zijn Amerika en de Sovjet-Unie in een strijd verwikkeld om als eerste met een bemande missie de ruimte in te gaan. De drie Afro-Amerikaanse wetenschapsters Katherine Johnson, Dorothy Vaughan en Mary Jackson werken in de West Area Computing Unit van het NASA Langley Research Center.

Deze afdeling is een groep die uitsluitend uit vrouwelijke Afro-Amerikaanse wetenschappers bestaat. Tijdens hun dagelijkse leven en werkzaamheden krijgen zij te maken met veel vooroordelen en discriminatie over hun geslacht en ras. Maar het waren deze vrouwen en hun brein achter een van de grootste operaties in de geschiedenis: de Mercury MA-6.

Mening over Hidden Figures

Hidden Figures is een ontzettend inspirerende film. Ik kan me goed voorstellen dat deze drie vrouwen hebben aangezet tot groots dromen. Wat een prachtig en sterk verhaal! Het is een mix van drama en humor, met een vleugje ‘feel-good’. En tegelijkertijd behandeld Hidden Figures zowel een politieke kwestie als de ruimtewetenschap en een stukje geschiedenis. Wat mij betreft ook prima te gebruiken tijdens een geschiedenisles op school. Dit is volgens mij een stuk interessanter als alleen maar boekstof.

Dit is denk ik ook wel een belangrijke film voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Zeker gezien de huidige actualiteiten in de Verenigde Staten. Gelukkig lijkt daar verandering in te komen, zoals blijkt met onder andere Moonlight als winnaar van de beste film tijdens de 89ste Oscars. Ondanks de heftige onderwerpen waar Hidden Figures over gaat, is de film een echte feelgood.

Met een sterke cast en uitstekende acteerprestaties wordt het verhaal van deze drie Afro-Amerikaanse dames op serieuze en dramatische wijze, maar luchtige en grappige manier verteld. De vaart zit er lekker in en de film verveeld geen moment. Ik heb een aantal keer hardop moeten lachen vanwege de heerlijk droge humor en geloof me: dat heb ik niet vaak bij films. De muziek is ook zeker even de moeite waard om genoemd te worden. De hele soundtrack voor Hidden Figures is gewoonweg prachtig. Deze film is absoluut een bioscoopbezoek waard!

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.