Heaven Knows What (2014) over de heroïne subcultuur van New York

Heaven Knows What (2014)

Heaven Knows What is een Amerikaanse dramafilm uit 2014. De film is geregisseerd door de broers Ben Safdie en Joshua Safdie en geschreven door Joshua Safdie en Ronald Bronstein, gebaseerd op het verhaal van Arielle Holmes, die zelf ook de hoofdrol speelt.

“You ain’t gettin’ rid of me, I ain’t going nowhere”

Samenvatting van Heaven Knows What

Het verhaal speelt zich af binnen de heroïne subcultuur van New York’s Upper West Side. Harley, een jong en verslaafd meisje, leeft hier van moment tot moment. Heroïne en Ilya, haar vriendje, zijn zo ongeveer het enige doel en stabiele in haar leven. Desondanks hebben Harley en Ilya geen stabiele relatie. Hij is dominerend en respectloos en ze halen het ergste in elkaar naar boven.

Op een dag vraagt hij Harley om haar polsen door te snijden. Want als ze dood is, dan alleen kan hij haar vergeven. En dus is dat was Harley doet. Tussen haar problemen met Ilya door bevindt Harley zich constant in een crisis. Ze zoekt constant een plek om haar spullen te bewaren, ze heeft een shot nodig, ze zoekt een slaapplaats, ze kan haar dealer niet vinden, ze heeft geen geld, ze raakt haar spullen kwijt, ze kan gaan slaapplaats niet betalen..

Mening over Heaven Knows What

Als ik een film kijk let ik natuurlijk altijd goed op om een recensie te kunnen schrijven. Tijdens het kijken van Heaven Knows What kon ik grotendeels maar aan een ding denken. En dit moet ik dan ook echt als eerst kwijt: man, wat een vreselijke muziekkeuze!

De muziek was echt totaal ongepast in iedere scène. Het was alsof de editors tijdens het edit-ten van de film ofwel zelf onder invloed waren. Of misschien per ongeluk hun persoonlijke (zeer slechte) muziek door de film heen hebben opgenomen. Te pas en te onpas welteverstaan. Ik werd er echt helemaal gek van. Ik heb me echt nog nooit zo erg aan muziek geërgerd als tijdens deze film. Zonder de muziek zou Heaven Knows What echt een veel betere film zijn geworden.

Het camerawerk daarentegen vond ik fantastisch. Alles is zo mooi gefilmd en tot een geheel in elkaar gezet. Het is allemaal heel realistisch en in het bijzonder wordt het contrast tussen het straatleven en het gewone leven in New York ontzettend mooi weergegeven.

Heaven Knows What is overigens geen film voor het grote publiek en ook zonder achtergrond informatie is dit denk ik geen interessante film. Feit is echter dat dit verhaal recent en waargebeurd is en een goede kijk op het leven van junkies in New York laat zien.

De broers Joshua en Ben Safdie, die eigenlijk aan een ander project werkten, kwamen toevallig in contact met Arielle Holmes en spoorden haar aan om haar verhaal op te schrijven. Ze kreeg betaald per pagina en schreef haar verhaal op in internetcafés. Uiteindelijk kreeg ze ook de hoofdrol in de film. Ze speelt, net als de meeste andere personen van de cast, een versie van zichzelf. De mensen die je in de film ziet zijn namelijk allemaal echte junkies die op de straten van New York leven.

Ook Ilyas zou een versie van zichzelf spelen, maar hij kon het niet aan en verscheen regelmatig op de set terwijl hij zwaar onder invloed van drugs was. Daarom is er voor zijn rol voor een professioneel acteur gekozen, maar desondanks is Ilyas grotendeels wel bij het project betrokken gebleven. In april 2014 is hij aan een overdosis overleden. De film is heel rauw en puur, pijnlijk ook, maar wel ontzettend mooi en bijzonder!

Facebook Comments

3 Comments

  • Jeetje, heftig allemaal! Ik hou eerlijk gezegd wel van een goede dramafilm, vooral als het een waargebeurd verhaal is. Ook fijn dat je zoveel achtergrondinfo hebt. Zo ga je toch anders naar een film kijken. Ondanks de slechte muziekkeuze ben ik stiekem wel benieuwd ;)

    • Ja! Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de film juist door de achtergrond informatie goed vond. Anders had ik waarschijnlijk echt gedacht van: WAT is dit?! Ik vind dramafilms en waargebeurde films wel altijd heel interessant en als je daar van houdt kan ik je deze film echt wel aanraden, vooral omdat het echt een onderwerp is waar we eigenlijk zo weinig van weten en mee in aanraking komen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.