Oostenrijkse horror in de spannende film Goodnight Mommy (2014)

Goodnight Mommy (2014)

Goodnight Mommy (originele titel: Ich Seh, Ich Seh), is een Oostenrijkse psychologische thriller uit 2014, geschreven en geregisseerd door Veronika Franz en Severin Fiala. Op 30 augustus 2014 ging de film in première op het Filmfestival van Venetië. De film werd geselecteerd als Oostenrijkse inzending voor de beste niet-Engelstalige film voor de 88ste Oscaruitreiking. Hoofdrollen worden vertolkt door Susanne Wuest, Elias Schwarz en Lukas Schwarz.

But I don’t see him..

Samenvatting van Goodnight Mommy

In een afgelegen villa aan de rand van een bos en nabij een meer op het platteland van Oostenrijk wacht een tweeling op de terugkeer van hun moeder nadat zij een cosmetische operatie heeft ondergaan bij een plastisch chirurg. Haar gezicht is geheel omzwachteld in het verband en alleen haar ogen zijn nog zichtbaar.

De tweeling herkent haar niet meer terug. Niet alleen omdat haar voorkomen anders is, ook haar gedrag lijkt anders, vreemd, te zijn. Plotseling moeten alle gordijnen dicht en is zonlicht verboden, mogen de jongens geen contact meer met elkaar hebben, worden er voldoende diepvriespizza`s voor een jaar besteld zodat ze het huis niet uit hoeven en gelden er ineens strikte regels.

Moeder heeft een kort lontje en doet niet erg aardig tegen de jongens. De tweeling vertrouwt het niet en vraagt zich af of de vrouw in de villa wel hun echte moeder is. Ze besluiten het heft in eigen handen te nemen en doen er echt alles aan om de vrouw te ontmaskeren. Met alle gevolgen van dien..

Mening over Goodnight Mommy

Goodnight Mommy is een stilistische film met thema`s als vertrouwen, identiteit en familie. Cinematografisch is de film prachtig en zeer aantrekkelijk is om te kijken met haar langgerekte shots, ongebruikelijke camerastandpunten en eenvoudige setting. Het concept is niet nieuw en het verhaal is zeker niet origineel, maar wel ontzettend goed uitgevoerd waardoor de film wat mij betreft absoluut een must-see is. Zeker als je van art house houdt.

Het is een voortdurende mindfuck, waardoor je helemaal van slag bent na afloop. De film is absoluut geen typische thriller en de trailer zet je dan ook ontzettend op het verkeerde been. En zo gaat dat eigenlijk de gehele film, ondanks de vele aanwijzingen en puzzelstukjes. Ich Seh, Ich Seh / Goodnight Mommy is een film om geconcentreerd te bekijken, met voldoende aandacht om het verhaal te blijven volgen en zaken op te lossen.

Desondanks blijven er veel dingen onduidelijk en veel vragen onbeantwoord. Ik heb de film zelfs twee keer gezien, maar een aantal dingen zijn nog steeds vaag en raadselachtig voor mij. Het eerste deel van de film is traag, bijna saai.

Tijdens het tweede deel van de film wordt de spanning flink opgebouwd en het verhaal een stuk duisterder en donkerder en de sfeer een stuk grimmiger. Door deze onheilspellende sfeer blijf je op het puntje van je stoel zitten, maar eng is de film echter totaal niet. De film bevat een aantal horror elementen, raadselachtige gebeurtenissen en de nodige shockeffecten waardoor het geheel bizar, gestoord en verontrustend te noemen is. Het einde is onverwacht en laat je zitten met veel vragen.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.