Een Joodse vrouw vecht voor haar recht in The Trial of Viviane Amsalem (2014)

Gett The Trial of Viviane Amsalem

Gett: The Trial of Viviane Amsalem is een Franse-Israëlische dramafilm uit 2014, geregisseerd door Ronit Elkabetz and Shlomi Elkabetz. Het is het laatste deel van de trilogie Gett, waarvan The Trial of Viviane Amsalem het eerste deel is dat ook in Nederland is uitgebracht. De film werd genomineerd voor de Best Foreign Language Film op de Golden Globe Awards.

Gett: The Trial of Viviane Amsalem gaat over de scheiding van Viviane en Elsiha. Viviane is haar huwelijk al tijden meer dan zat en probeert ook al tijden van haar man Elsiha te scheiden. Dit is echter niet zo makkelijk als je denkt. Viviane moet zichzelf keer op keer verdedigen in de rechtbank. Zij wordt geacht een gegronde reden te hebben om haar scheiding te voldoen, maar dit heeft zij niet volgens het Joodse rechtsysteem. De liefde is verdwenen, Viviane en Elsiha houden niet van elkaar en zowel het leven en huwelijk van Viviane zijn als een hel, maar zolang haar man dit niet openbaar accepteert, wordt niets van dit alles als gegronde reden voor een scheiding geaccepteerd. Volgende de Israëlische wetgeving is een huwelijke geen verbintenis tussen individuele burgers, maar alleen als een religieus contract van het jodendom. Tenzij Viviane kan aantonen dat Elisha faalt als echtgenoot, kan niemand anders dan de echtgenoot beslissen tot een scheiding. En aangezien Elisha niet bereidt is om mee te werken, kan er simpelweg geen scheiding plaatsvinden.

Behalve Viviane, haar advocaat Carmen, haar man Elisha, zijn broer Shimon en Rabi Danino, Abraham en Salomon, een aantal getuigen, de rechtszaal en de wachtkamer zien we niets anders in de film Gett: The Trial of Viviane Amsalem. En de filmt duurt ook nog eens twee uur. Dit lijkt ontzettend saai en het verhaal klinkt ook niet bepaald aantrekkelijk moet ik toegeven, maar dat betekent echt helemaal niets! Gett: The Trial of Viviane Amsalem is echt een prachtige film en het kijken waard. Het is een simpele en eenvoudige film, zonder decor, zonder bijzondere muziek en kostuums, maar vol met emoties en prachtig acteerwerk. En tussen alle frustraties en het verdriet komt hier een daar een bijzonder grappige vleugje om de hoek kijken. Ik heb ooit eens een boek gelezen, waarvan ik helaas en uiteraard de naam ben vergeten, over de rol van vrouwen in het Jodendom en dat was zo schokkend, frustrerend en verdrietig. Het is bizar dat vrouwen zo onderdrukt worden door een maatschappij. Elisha weigert om Vivane haar vrijheid te geven, hij is zo nonchalant en kan precies doen en laten wat hij zegt, terwijl Viviane wordt verteld hoe ze haar haren bij elkaar moet houden. Als ze haar geduld na jaren eens verliest wordt ze zelfs de rechtszaal uitgezet, terwijl Elisha meerdere keren niet is komen opdagen zonder consequenties. Het is bizar om voor te stellen dat dit zich gewoon hedendaags afspeelt. De film geeft een goed beeld van de Israëlische samenleving, de tradities en het geloof.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.