Having nine lives or being able to land on all four feet. If only we could land on all fours.. We land on two and they snap like twigs.

Over de film

De film Kedi is een Turkse en Amerikaanse documentaire uit 2016, door Ceyda Torun in samenwerking met Bülent Üstün. Kedi is een Turks woord, betekent heel toepasselijk ‘kat’. De hoofdrollen worden vertolkt door Sari, Duman, Bengü, Aslan Parçasi, Gamsiz, Psikopat en Deniz. Dit zijn allemaal katten die stuk voor stuk je hart zullen veroveren. Kedi is een YouTube Red Originals film en online te bekijken.

Samenvatting van Kedi

In Istanbul lopen honderdduizenden verschillende soorten katten (en honden) rond. Geen van deze dieren heeft een baasje. Ze zijn allemaal vrij en beheersen daarom de straten van deze metropool. Het zijn geen zwerfkatten, noch huiskatten. En hoewel sommige van hen wel degelijk leven in verlaten gebouwen en voedsel vinden bij het vuil of verse vis stelen bij restaurants, worden vrijwel alle katten verzorgd door mensen. Iedereen die in Istanbul woont (of heeft gewoond), heeft dan ook een persoonlijk verhaal over een kat. Katten maken namelijk al jarenlang deel uit van de bevolking. En ze leven, net zoals de stad Istanbul zelf ook is, tussen twee werelden in. Kedi laat het bijzondere leven van zeven van deze viervoeters zien.

De film Kedi (2016)

Mening over Kedi

Eindelijk is de film Kedi bezig de wereld te veroveren! Ik heb hier zo lang op gewacht. Dit is namelijk een van mijn favoriete films ooit! Het verhaal volgt leven van zeven katten: Sari, Duman, Bengü, Aslan Parçasi, Gamsiz, Psikopat en Deniz. Allemaal wonen en terroriseren(!) zij de straten van de prachtige, oude stad. Maar hun verhalen zijn representatief voor het dagelijks leven van bijna iedere inwoner en iedere kan van Istanbul. Niet alleen zijn er individuen die buurtkatten voorzien van voeding en een droge en warme schuilplaatsen. Er zijn ook mensen die iedere dag complete maaltijden bereiden. Zij gaan de straten in om dit aan viervoeters uit te delen. Buren verzamelen geld in om de dierenarts te kunnen betalen en in werkelijk iedere woonwijk struikel je over de voederbakken en zelfgemaakte hokken en slaapplaatsen.

In sommige wijken staan er zelfs machines op straat, om dierenvoer en water te kopen. Een tip: als je in Istanbul bent, haal het dan niet in je hoofd om een kat weg je jagen omdat je bijvoorbeeld graag wilt zitten. Dat zal je namelijk door niemand in dank worden afgenomen. Kedi is een aaneenschakeling van mooie beelden, ontroerende momenten, grappige verhalen, spirituele belevenissen, harige beestjes en bijzondere mensen. Ondertussen kun je wegdromen bij de mooiste beelden van Istanbul. Het is absoluut de moeite waard om deze film te zien. Want genieten van katten in allerlei soorten en maten en allemaal met hun eigen, vaak grappige en eigenwijze karakter, is absoluut gegarandeerd.

Meeeoow

1 thoughts on “Deze film Kedi (2016) over katten in Istanbul moet je hebben gezien!

  1. Pingback: Common misconceptions about Istanbul

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.