Zoek je een goede camera voor reizen of vakantie? Dan zijn er enkele dingen om op te letten. Het is immers belangrijk dat het toestel voldoet aan je wensen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het budget. Hoeveel heb je te besteden? En hoeveel wil je besteden? Het is ook belangrijk om stil te staan bij je activiteiten. Als je veel rondom het water fotografeert is een onderwatercamera wellicht interessant.  Maar ga je vooral backpacken? Dan zul je andere wensen hebben. Zoals bijvoorbeeld apparatuur die lichtgewicht is. Een compactcamera kan dan de beste oplossing lijken. Toch is dat niet per se waar. Met name in de natuur kun je worden beperkt in mogelijkheden. Dat komt omdat een compactcamera minder functies heeft. Een spiegelreflexcamera kan bijvoorbeeld veel meer.

De beste camera

Een camera voor op reis

Digitale systeemcamera of een full frame spiegelreflex? 

Te denken valt bijvoorbeeld aan instellingen van het licht, of een groter zoombereik! In het bijzonder bij vakantiefoto’s is dit prettig. Je kunt namelijk niet zomaar terug als een foto mislukt is. Vandaar dat een goede camera voor reizen waardevol kan zijn. Afhankelijk van je wensen kan een systeemcamera een betere keuze zijn dan een full frame toestel. In de basis is er niet veel verschil. Een full frame toestel is in de eerste plaats duurder en zwaarder. Daarnaast heeft een full frame DSLR meer technische opties. Er wordt bijvoorbeeld geen uitsnede van je foto gemaakt. Ook ligt het aantal pixels verspreid over een groter oppervlak. De sensor is hierdoor lichtgevoeliger. In de praktijk betekent dit vooral dat je heldere en scherpere foto’s kunt maken. 

Verschillende soorten objectieven

Een systeemcamera is daartegenover compacter en eenvoudiger te bedienen. Ook is dit een goed instapmodel, in het bijzonder als je nog (niet zoveel) ervaring met fotograferen hebt. Onthoud daarnaast dat je meer nodig hebt dan een camerabody. Er is namelijk ook een scala accessoires. De prijzen voor accessoires van een systeemcamera liggen over het algemeen lager dan bij een full frame toestel. Het aanbod is echter ook beperkter. Desondanks kun je de meeste accessoires voor beide systemen gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld objectieven speciaal voor landschap en wildlife. De nieuwste Canon RF en Nikon Z lenzen geven bovendien maximaal detail waardoor je opnames nog mooier zijn.   

Onmisbare accessoires voor je camera 

Onmisbare accessoires voor je camera    

Is je camera van een oudere generatie? Dan kun je deze lenzen ook gewoon gebruiken. Mits je over een lens adapter beschikt. Verder kan een extra geheugenkaart handig zijn. Ook een extra accu is aan te raden. Ten slotte zijn er onder andere filters en statieven verkrijgbaar. Zo kun je de camerabody steeds blijven aanpassen. Als laatste kun je jezelf ook afvragen wat je uiteindelijk met de bestanden wilt doen. En hoe wil je ze delen? Er zijn camera’s waarmee je foto’s direct kunt uploaden. Bijvoorbeeld naar Social Media of je smartphone. Maar misschien wil je eerst wel editen. De bestanden bijsnijden en draaien is simpel. Ook verscherpen is meestal eenvoudig. 

Fotobewerking van je vakantiefoto’s 

Het is belangrijk dat een bestand altijd over voldoende megapixels beschikt. Heeft je camera tevens de mogelijkheid om RAW-bestanden op te nemen? Dan blijft de kwaliteit nog beter behouden. Dat is handig om bijvoorbeeld kleuren aan te passen.  Of om een bestand te redden als deze overbelicht is. Voor het toevoegen van visuele effecten heb je waarschijnlijk een professioneel programma nodig. Goede softwareprogramma’s om foto’s te bewerken zijn Lightroom en Photoshop. Een ander aspect om op te letten is de bedieningspaneel van de camera. Je wilt immer niet de laatste seconden naar de juiste instellingen zoeken. Stel je voor dat je het moment suprême mist! Let er daarom op dat de body lekker in de hand ligt. Het paneel dient voor jou eenvoudig en begrijpelijk te zijn. Misschien moet je even wennen, maar de eerste indruk is altijd belangrijk!

Hier moet je op letten bij het kopen van een camera

De beste camera voor op reis    

Samengevat bestaat de perfecte camera voor reizen en vakantie dus niet. Overigens komen er steeds nieuwe modellen bij. Het heeft daarom weinig zin om een camera tot beste te verkiezen. Het komt erop neer dat de keuze heel persoonlijk is. De kwaliteit van een foto wordt vooral bepaald door de lens, resolutie en sensor. Daarnaast kun je letten op beeldstabilisatie en snelheid. Een snelle sluitertijd is immers belangrijk. In het bijzonder als je bewegend beeld wilt vastleggen. De volgende vragen kunnen je helpen kiezen: 

  • Wat is je budget?   
  • Waar wil je de camera voornamelijk voor gebruiken?   
  • Welke kwaliteit wil je voor je foto’s?   
  • Hoe groot mag de camera zijn?   
  • Hoeveel mag de camera wegen?   
  • Wil je verwisselbare lenzen?   
  • Hoe wil je de camera kunnen bedienen?   
  • Wil je ook kunnen filmen?   

Een goede camera voor je reizen

Vergeet niet te genieten  

Het belangrijkste is uiteindelijk het plezier van fotograferen. Per slot van rekening draait het om het vastleggen van mooie momenten. In het bijzonder tijdens een reis! Met een goede camera voor reizen of vakantie wordt dit alleen maar leuker. Toch kun je ook met een smartphone of analoog fototoestel mooie foto’s maken. Dat is trouwens leuk, maar ook uniek. Je hoeft dus niet meteen dure apparatuur te kopen. Er zijn genoeg opties om mooie foto’s te maken.  Een spiegelreflexcamera heeft slechts andere mogelijkheden. Vandaar dat een goede camera voor reizen waardevol kan zijn. Verder zijn er ook cursussen fotografie en fotobewerking. Daarmee kun je jouw fotografie skills (blijven) ontwikkelen. 

Vergeet ook niet om echt te genieten van je vakantie. Hoewel je emoties en herinneringen digitaal kunt vastleggen, zijn ze in je hart mooier. Vind de juiste balans en wees jezelf bewust tijdens het fotograferen. Daardoor zullen je foto’s meer betekenis hebben bij thuiskomst! 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.