Duurzaamheid en reizen lijken twee dingen die niet goed samen lijken te gaan. Immers, klimaatverandering is voor velen beangstigend en ook het toerisme heeft regelmatig een negatieve uitwerking op cultuur en natuur. Daarom is het belangrijk om milieubewuste keuzes te maken, terwijl we rekening houden met de persoonlijke leefomstandigheden van lokale bevolking. Alleen op deze manier kunnen we namelijk onze ecologische voetafdruk verkleinen om ook in de toekomst te kunnen blijven genieten van al het moois dat er nog te ontdekken valt. En niet alleen tijdens onze reizen, maar ook thuis hebben de dingen die we doen impact. Je kunt daarom het beste bewust(er) in het leven te staan, ongeacht waar je bent. Een duurzaam huis is bijvoorbeeld een goed begin om met meer focus door het leven te gaan.

Maak je huis duurzaam met deze tips
Je woning verduurzamen

Waarom een duurzaam huis?

Je huis is jouw veilige plekje in deze wereld. Het is de plaats waar we het grootste deel van onze (vrije) tijd doorbrengen, de meeste herinneringen maken en echt onszelf kunnen zijn. Alleen, of samen met dierbaren. Het effect van investeren in een duurzaam huis, zie je daarom ook terug in de natuur en aan eigen welzijn. Je geeft namelijk terug aan de aarde, in plaats van alleen maar van haar te nemen. Ook kun je veel kosten besparen, terwijl je bouwt aan een gezonde verbinding tussen de omgeving en jouzelf. Zeker in een duurzaam, harmonisch interieur zul je het hele jaar een ‘staycation’ gevoel ervaren, zonder echt weg te hoeven gaan. Wellicht kun je zo het geld dat je elke maand bespaart, opzij zetten. Bijvoorbeeld om te sparen voor de ultieme duurzame wereldreis! Kortom, investeren in een duurzaam huis heeft veel voordelen.

Het belang van een goede basis

Zoals ieder systeem, begint ook de bouw van een huis met een goede basis. Nieuwbouwwoningen worden daarom tegenwoordig steeds milieuvriendelijker gebouwd. Er zijn bovendin steeds meer mogelijkheden om gebruik te maken van duurzame en natuurlijke materialen. Als je zelf een woning laat bouwen is er dus veel stof om jezelf in te verdiepen. Maar ook voor bestaande woningen zijn er tal van mogelijkheden om de basis te verbeteren en verduurzamen. Bijvoorbeeld door middel van goede isolatie, een groen dak, een warmtepomp of zonnepanelen. Ook dubbel glas kopen is een simpele, maar waardevolle investering. Dit helpt namelijk om warmte te isoleren, bespaart aan energie en de uitstoot van c02. En zo bespaar je vooral op de lange termijn veel geld!

Maak je interieur duurzaam met deze tips

Laat jezelf goed informeren

Groene investeringen hoeven in ieder geval niet heel duur te zijn en kunnen stap voor stap. Het belangrijkste is om jezelf goed te laten informeren. Wellicht zijn er namelijk wel mogelijkheden waar je nog niet aan gedacht hebt, maar die wel veel voordeel opleveren. Bij GlasGiant hebben ze bijvoorbeeld ‘triple glas’. Dit is lang niet zo bekend als dubbel glas en slechts iets duurder, terwijl het de isolatiewaarde van een woning aanzienlijk verbetert. Op de website van Milieu Centraal vind je een praktische gids met handige stappen die je kunt ondernemen om de basis van je huis duurzaam te maken. En duurzaam wonen betreft bijvoorbeeld ook zeker het interieur. Want door ook groene keuzes voor de inrichting van een woning te maken, bespaar je immers in het gebruik van grondstoffen, energie, water en afval. Bovendien zul ook jij zelf gaan stralen als je de natuur in huis haalt.

Een groen en natuurlijk interieur

Niet alleen de kleur groen, maar ook natuurlijke materialen hebben een positieve werking op onze gemoedstoestand. Kies daarom voor een simpel kleurenpallet met een basiskleur die je goed kunt combineren met aardetinten, zoals bijvoorbeeld bruin, grijs en groen. Wil je iets meer kleur? Voeg dan een of twee contrasterende kleuren toe, zoals bijvoorbeeld blauw, paars en/of oranje. Zo creëer je kalmte, warmte en veiligheid om te helpen ontspannen en herstellen. Door milieuvriendelijke materialen en verschillende texturen met elkaar te combineren, geef je ook comfort aan je interieur. En het zijn juist de details die een groot verschil kunnen maken. Als je bijvoorbeeld houten plinten en je architraven (deurlijsten) in een tint lichter als de muur aanbrengt, lijkt de ruimte optisch hoger. Maar wil je juist een hoge en smalle ruimte breder laten lijken? Kies dan voor deur in dezelfde kleur als de muur en plinten in een donkerdere tint.

Tips om je huis duurzaam te maken

Groen, groener, groenst!

Haal ook zeker enkele plantjes (of een complete jungle) in huis. De schone, zuivere lucht helpt om te ontspannen en tot rust te komen. Bovendien help je ons ecosysteem hier aanzienlijk mee; hoe meer groen, hoe beter. Vergeet dus ook zeker je balkon of tuin niet. Het lijkt misschien praktisch om een gazon van beton rondom je huis te laten storten, maar heel vriendelijk is het niet. Maak van je tuin liever een fijne plek waar je het hele jaar door kunt ontspannen en genieten van de buitenlucht. Denk maar eens aan al het leven van de bijen, insecten en vlinders waar je bij mooi weer van kunt genieten. En ook de vogels zullen je dankbaar zijn. Heb je een balkon? Verdiep je dan eens in verticaal tuinieren! Een verticale tuin (affl) is praktisch, neemt weinig plaats in en kan zowel buiten als binnen voor meer groen zorgen.

Duurzaamheid in je tuin

Om je tuin echt te verduurzamen kies je voor inheemse plantensoorten, leg je een vijver aan, begin je een moestuin, composthoop en hang je nestkastjes op. Hergebruik het regenwater om je gazon en planten te besproeien en laat de natuur vooral haar gang gaan. Maar ook met een simpele kruidentuin vol aromatische geuren of een eenvoudig voedselbosje met struiken van sappige bessen, zijn een fijne aanwinst. Zeker als je in de stad woont. En probeer ook beslist iets te creëren waar je het hele jaar door van kunt genieten. Wellicht wil je graag een eigen kuuroord in de tuin, of een compleet zelfvoorzienend ecosysteem. En buitendouche, hangmat of tuinhaard, geven het ultieme vakantiegevoel. Maar misschien heb je wel budget en ruimte voor een hottub en sauna, compleet met overkapping en loungeset. Hoe dan ook, maak gebruik van duurzame materialen en probeer geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Verduurzaam je interieur met deze tips

Het hele jaar door staycation

Maar wat je ook wilt verduurzamen, groene stroom is altijd een belangrijk voorwaarde. Sowieso is het altijd verstandig om zoveel mogelijk elektriciteit te besparen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld te investeren in ledlampen of solar verlichting voor de tuin en tochtstrippen, maar ook door simpelweg minder lang te douchen en lichten niet onnodig te laten branden. Met simpele stappen zet je koers naar een duurzame woning, bewuste lifestyle en kalme geest. Een duurzaam huis helpt je het hele jaar door een staycation-gevoel en bij de zoektocht naar innerlijke rust. Het is dus niet alleen een bouwtechnisch verhaal, noch een reden om nooit meer op vakantie te willen. Maar een duurzaam huis betekent wel dat je investeert in een goede toekomst voor jezelf en onze planeet!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.