Duurzaamheid en reizen lijken twee dingen die niet goed samen lijken te gaan. Het effect op klimaatverandering is groot, maar toerisme heeft ook een negatieve uitwerking op bijvoorbeeld natuur en cultuur. Het is daarom belangrijk om bewuste keuzes te maken terwijl we rekening houden met het milieu en de leefomstandigheden van de lokale bevolking. Zo kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen en de negatieve gevolgen van toerisme beperken om ook in de toekomst te blijven genieten van al het moois dat de wereld ons te bieden heeft. Misschien lijkt dit niet een heel relevant onderwerp gezien de omstandigheden, waar we wereldwijd mee te maken hebben. Toch is het juist nu meer dan ooit belangrijk om na te denken over hoe wij als mens willen omgaan met de aarde. Niet alleen reizen, maar ook de dingen die we thuis doen hebben namelijk effect. Het is daarom van wezenlijk belang om bewust(er) met je omgeving om te gaan, ongeacht waar je bent. Mocht je dus jouw vakantiegeld of vakantiedagen willen investeren in jezelf en een betere wereld, kun je dat het beste doen door het maken van een duurzaam huis.

Maak je huis duurzaam met deze tips
Je woning verduurzamen

Waarom een duurzaam huis?

Je huis is ook je thuis. Het is de plek waar we het grootste deel van onze (vrije) tijd doorbrengen. Daarom is het vanzelfsprekend jouw eigen, veilige plek om te kunnen ontspannen en jezelf te zijn. Eigenlijk moet je het zien als de plek waar je het hele jaar door een ontspannen staycation doorbrengt. Door te investeren in een duurzaam huis, investeer je in de natuur en jezelf. Je geeft namelijk een beetje terug aan de aarde, omdat je minder hoeft te nemen. Daarnaast kun je financieel veel kosten besparen en maak je een plek voor jezelf en jouw dierbaren om te genieten van het leven. Zelfs als je niet op vakantie kunt en je vrije dagen thuis zult doorbrengen, kun je zo toch optimaal genieten en het beste uit het leven halen. Vanzelfsprekend heeft dit invloed op bijvoorbeeld je gezondheid en mindset, maar onbewust inspireer je ook jouw directe omgeving tot een bewuste lifestyle. Je hebt echt meer invloed dan je denkt! Bovendien kun je het geld dat je uiteindelijk bespaart misschien wel elke maand opzijzetten. Bijvoorbeeld om te sparen voor een duurzame wereldreis! Kortom, investeren in een duurzaam huis heeft veel voordelen.

Het belang van een goede basis

Zoals met alle dingen in het leven begint ook een duurzaam huis met een goede basis. Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig steeds milieuvriendelijker gebouwd en er wordt meer gebruik gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen. Laat je zelf een woning bouwen is er dus voldoende stof om jezelf in te verdiepen. Er zijn werkelijk heel veel mogelijkheden voor ieders budget en smaak. Woon je in een bestaande woning of huurhuis? Ook dan zijn er tal van manieren om de basis te verbeteren en verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan goede isolatie, een groen dak, een warmtepomp of zonnepanelen. Zowel met grote als met kleine stappen kun je verschil maken. Zonnepanelen geven bijvoorbeeld gratis energie waardoor je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee helpt. Een groen dak is op een andere manier goed voor het milieu en je portemonnee, maar daarnaast ook heel mooi en rustgevend. De combinatie van beiden zou natuurlijk perfect zijn. Ook dubbel glas kopen, is een simpele, maar waardevolle investering. Dit helpt namelijk om warmte te isoleren, bespaart aan energie en de uitstoot van c02. Dit bespaart vooral op de lange termijn veel geld!

Maak je interieur duurzaam met deze tips

laat jezelf goed informeren

Zo zie je dat groene investeringen in ieder geval niet duur hoeven te zijn, maar wel veel kunnen opleveren. Belangrijk is dat je jezelf goed laat informeren voordat je ergens in investeert. Er zijn namelijk misschien wel meer mogelijkheden dan je denkt! Bij GlasGiant hebben ze bijvoorbeeld ook triple glas. Dit glas is niet heel veel duurder dan dubbel glas, maar verbetert wel aanzienlijk de isolatiewaarde. Bovendien zijn er altijd enkele dingen waar je rekening mee dient te houden. Als je bijvoorbeeld dakisolatie wilt aanschaffen, maakt het niet alleen uit wat voor type dak je hebt, maar ook wat de functie van je zolder is! Op de website van Milieu Centraal vind je een praktische gids met handige stappen die je kunt ondernemen om de basis van je huis duurzaam te maken. Toch gaat duurzaam wonen natuurlijk niet alleen maar over de bouw van de woning zelf. Het betreft bijvoorbeeld ook je tuin of balkon en natuurlijk het interieur. Immers kun je niet alleen met grote en kleine verandering balans creëren, maar ook met simpele aanpassingen in je dagelijkse leven.

Een groen en natuurlijk interieur

Voor een duurzaam en ontspannen huis, kies je daarom ook het liefst voor een groene basis in interieur Het maken van bewuste keuzes bespaart namelijk in het gebruik van grondstoffen, energie, water en afval. Daarnaast fleurt niet alleen je woning direct op, ook jijzelf zult gaan stralen als je de natuur in huis haalt. Dat komt omdat de natuur een positieve werking op onze gemoedstoestand heeft door ons te helpen ontspannen en herstellen. Kies daarom voor natuurlijke en milieuvriendelijke materialen en combineer verschillende texturen met elkaar. Zo geef je eenvoudig een persoonlijk tintje, maar ook warmte en comfort aan je interieur. Probeer ook om je kleurenpallet simpel te houden. Kies een basiskleur die je goed kunt combineren met aardetinten, zoals bijvoorbeeld bruin, grijs en groen. Wil je iets meer kleur? Voeg dan een of twee contrasterende kleuren toe, zoals bijvoorbeeld blauw, paars en/of oranje. Zo creëer je kalmte, warmte en veiligheid. Als kers op de slagroomtaart maak een hotelsuite van de slaapkamer.

Tips om je huis duurzaam te maken

GROEN, GROENER, GROENST

Als je er daarnaast voor zorgt dat je huis altijd opgeruimd en schoon is, heerst er bovendien ook een ontspannen sfeer. Zo kun je het hele jaar door tot rust komen! Tip: maak gebruik van de boeken van Marie Kondo (affl) als je organisatorische vaardigheden niet zo sterk zijn. Haal ook zeker enkele plantjes of een complete jungle in huis. Planten houden ons in leven en zorgen voor een tropisch gevoel. Daarnaast zorgen ze voor schone, zuivere lucht, helpen ze ons ontspannen en tot rust komen. Bovendien geef je op deze manier ook weer een beetje terug aan de aarde en help je ons ecosysteem! In een duurzaam huis mogen planten dus zeker niet ontbreken, maar vergeet ook de tuin niet. Het lijkt misschien heel praktisch om een betonnen gazon rondom je huis te laten storten, maar heel milieuvriendelijk is het niet. Maak van je tuin liever een fijne en mooie plek waar je het hele jaar door kunt ontspannen en genieten van de buitenlucht. Hoe meer groen, hoe beter. Denk maar eens aan al het leven van de bijen, insecten en vlinders waar je bij mooi weer van kunt genieten, maar ook de vogels zullen je dankbaar zijn.

DUURZAAMHEID in je tuin

Om je tuin echt te verduurzamen kies je voor inheemse plantensoorten, leg je een vijver aan, begin je een moestuin, composthoop en hang je nestkastjes op. Hergebruik het regenwater om je gazon en planten te besproeien en laat de natuur vooral haar gang gaan. Heb je een balkon? Verdiep je dan eens in verticaal tuinieren! Een verticale tuin (affl) is praktisch, neemt weinig plaats in en kan zowel buiten als binnen voor meer groen zorgen. Kan je jouw vakantiegeld bijvoorbeeld niet aan een reis uitgeven, maar wel aan iets anders leuks? Dan kan het de moeite lonen om te investeren in iets waar je het hele jaar door van kunt genieten. Creëer bijvoorbeeld een eigen kuuroord in de tuin of juist een zelf voorziend ecosysteem om een heel jaar door gebruik van te maken. Dit kan met een paar eenvoudige stappen die budgetvriendelijk zijn, maar natuurlijk ook compleet professioneel. Je kunt bijvoorbeeld in een luxe en zelfvoorzienende buitendouche investeren, verscholen achter hoge bamboe. Misschien heb je ruimte voor een hottub die je zelf warm kunt stoken, compleet met overkapping en luxe loungeset met uitzicht op een tuinhaard.

Verduurzaam je interieur met deze tips

het hele jaar door staycation

Wil je een kruidentuin met aromatische geuren of zelfs wel een voedselbosje met struiken vol sappige bessen? Hoe dan ook, maak gebruik van duurzame materialen en probeer geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Voor een duurzaam huis en een duurzame tuin geldt beide dat groene stroom een belangrijke voorwaarde is. Maar weet het helpt ook om überhaupt elektriciteit te besparen. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in ledlampen of solar verlichting voor de tuin en tochtstrippen, maar ook door niet onnodig stekkers in het stopcontact te laten zitten en minder lang te douchen. Met kleine aanpassingen kalmeer je de geest en zet je stappen naar een meer bewuste lifestyle. Zo helpt een duurzaam huis waar je het hele jaar door een staycation-gevoel hebt bij de zoektocht naar innerlijke rust. Je huis in balans betekent dus niet per se dat er geen chaos meer is of je nooit meer op vakantie hoeft. De wereld is immers veel te mooi en er valt nog veel te ontdekken! Het betekent wel dat je investeert in een goede toekomst voor jezelf en onze planeet.

Het maakt dus niet uit om welke reden het soms niet mogelijk is om te reizen: met geduld en liefde kunnen we altijd iets moois van de situatie TE maken !