Een tuin is voornamelijk gedurende de zomer een fijn privé paradijs, maar met een bloeiende wintertuin creëer je ook tijdens de donkere en koudere dagen een behagelijke en ontspannen sfeer. En met slechts enkele simpele aanpassingen is het eenvoudig om een tuin te creëren waar niet alleen een relaxte zomer, maar ook het echte ‘wintervakantie gevoel’ kan worden ervaren. Het kan bijvoorbeeld prettig zijn om een zwembad in de tuin te hebben, maar wellicht past een jacuzzi beter bij jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden om het hele jaar door van de buitenlucht te genieten. Uiteraard zijn dit grote bedragen, maar met een wellness en privé spa in eigen tuin investeer je voornamelijk in jezelf. Bijvoorbeeld met faciliteiten, zoals een sauna of hout gestookte hottub.

Een veranda of tuinkamer

Maar een van de belangrijkste dingen is de basis van een knusse ruimte. Zo kun je in de zomer altijd in de schaduw van de open lucht genieten, maar in de winter juist ook windvrij en met een houtkachel zelfs warm! De basis begint daarom eigenlijk met een tuinkamer of overkapping. Als er ruimte voor creativiteit is kan dat door middel van een oude camper of yurt. Ook een blokhut is een romantisch idee. Iets praktischer wellicht is een veranda of overkapping. Met een overkapping van aluminium bijvoorbeeld kies je voor een duurzame en onderhoudsvrije verlenging van het huis. Daarbij kun je een overkapping eenvoudig uitbouwen tot tuinkamer en is het voordeliger en knusser dan een uitbouw. Bovendien kunnen de tuinmeubels altijd buiten blijven staan want ze worden nooit meer nat en zijn tegelijkertijd beschermd tegen UV-straling van de zon.

Persoonlijke wensen en een tuinstijl

De scheiding tussen binnen en buiten is namelijk klein en is daarom geen huis noch tuin. Frisse lucht is altijd gegarandeerd, ook als het regent. Maar ook een ontspannen gevoel, zonder dat je daarvoor enige moeite hoeft te doen. Het voordeel van een terrasoverkapping aluminium is bovendien dat deze een kleine ecologische voetafdruk heeft, niet roest, rot of schimmelt en maar zelden schoongemaakt hoeft te worden. Een houten overkapping heeft daarentegen een landelijkere en knussere uitstraling terwijl deze is gemaakt van natuurlijk materiaal. Dit vergt echter ook meer onderhoud en heeft zeker ook een negatief effect op de levensduur. Informeer daarom goed naar de mogelijkheden voordat je een dergelijke aankoop doet. Hetzelfde geldt natuurlijk voor wellness faciliteiten. De keuze is immers groot en heel persoonlijk. Bedenk daarom ook goed wat jouw tuinstijl is en jouw persoonlijke wensen zijn.

Beplantingsplan voor de wintertuin

Een klassieke bostuin heeft in de winter uiteraard andere aandacht nodig dan een moderne tuin vol felle bloemen of een ecologische stadstuin. Om van een bloeiende wintertuin te kunnen genieten is het daarom ook belangrijk een goed beplantingsplan te maken. Haal jij de tropen naar huis met uitheemse banaan, bamboe, lelie, palmen en varen? Of past een winterwonderland vol hulst, coniferen en sierkers meer bij jou? In de herfst zijn warme kleuren als bruin, donkergroen, oranje en kersenrood ideaal. En de ultieme winterbloem is natuurlijk de kerstroos. Maar ook skimmia en sleutelbloem zijn bekende winterbloeiers. Verder zijn ook camelia, winterheide en de toverhazelaar heel geschikt om kleur aan je wintertuin toe te voegen. Iets exotischer zijn agave, pampasgras, yucca, vetplantjes en een vijgenboom.

Dikke dekens en zachte kussens

Het hoeft dus echt niet veel moeite te kosten om thuis een vakantiesfeer te creëren. En al helemaal niet als je een overdekte ruimte hebt. Met afgestemde kleuren, motieven en texturen waan jij je zo in een staat van ontspanning en welzijn. Gewoon, in je achtertuin. Door daarbij ook de natuur in huis te halen, maak je jouw omgeving helemaal zen. Schep warmte, rust en veiligheid door alles op elkaar af te stemmen. Als je een wand decoreert met brandhout creëer je een extra knusse sfeer. Portugese tegels, Marokkaanse vloerkussens en Oosterse tapijten zorgen voor comfort, kleur en sfeer. Zeker als je kiest voor rustige en koele tinten zodat balans bewaart blijft en de warme kleuren van bloemen en planten mooi afsteekt. En extra veel dikke dekens en zachte kussen zijn natuurlijk onmisbaar. Net als een dik en groot schapenvacht.

Verlichting voor een wintertuin

Verder is voor een winterse tuin verlichting ook van groot belang. Kaarsen in een lantaarn en een houtkachel geven veel gezelligheid. Maar ook lichtslingers in een boom en lampjes aan de dakgoot geven een gemoedelijke ambiance. Net als tuinbollen, fakkels en lampionnen. In de winter zijn vormen zoals bloemen en sterren heel passend, maar ook een subtiele led strip kan zorgen voor de juiste uitstraling. Bij een moderne tuin kan een buitenlamp met bewegingssensoren of lichtgevende plantenpotten een geschikte keuze zijn. Optimaal is natuurlijk een houtkachel of openhaard. Maar wist je dat er ook hanglampen en vloerlampen voor buiten zijn? Kortom, er zijn eindeloos veel mogelijkheden om als finishing touch met verlichting een echt wintervakantie gevoel in de tuin te creëren. Zo kun je optimaal genieten van het thuis zijn en van alles dat je hebt. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.