De meeste van ons brengen de dag door tussen vier muren en brengen nog maar weinig tijd in de buitenlucht door, omdat we voornamelijk in stedelijke gebieden wonen en ons omgeven met technologie. Toch trekken we er maar al te graag op uit. Door naar buiten te gaan en bijvoorbeeld het bos, strand of een park te bezoeken proberen we in contact te komen met de wereld om ons heen. Het is namelijk niet voor niets dat we in de natuur zo kunnen ontspannen en tot onszelf komen. Steeds meer onderzoeken tonen de positieve werking van de natuur aan en steeds vaker zoeken we de buitenlucht op. Het houdt je gezond, helpt je herstellen en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Groen werkt namelijk heel rustgevend. Toch zijn de momenten waarop we echt van de natuur kunnen genieten voor velen van ons schaars. Maar wist je dat ook een groen interieur rust brengt en helpt ontspannen? Met vier simpele stappen help ik je graag op weg om de positieve effecten van de natuur in huis te halen. Zo maak je jouw interieur helemaal zen en kun je het hele jaar door genieten van een natuurlijke omgeving, zonder dat je per se naar buiten hoeft. 

Haal de natuur in huis voor een ontspannen interieur

Creëer een duurzame en verantwoorde basis

De natuur in huis halen doe je vanzelfsprekend door gebruik te maken van natuurlijke materialen en voor een duurzaam interieur te kiezen. Zo maak je de inrichting meteen milieuvriendelijk. Het liefst kies je voor een goede basis met bijvoorbeeld duurzame verf van natuurlijke grondstoffen of vliesbehang. Je kunt een of meerdere muren voorzien van een natuurlijke print. Denk bijvoorbeeld aan een afdruk van de oceaan, de jungle of het bos. Maar ook afbeeldingen van exotische dieren of bijvoorbeeld bloemen dragen bij aan een natuurlijk gevoel. Maar misschien vind je een hele muur, net als ons, iets te veel van het goede.

Wij hebben daarom in de woonkamer twee grote banen met een fotoprint van stenen. Dit steekt af tegen de beige muur en zorgt daardoor voor een mooi effect zonder dat het te druk wordt. Voor de vloer kun je gebruik maken van marmoleum, natuursteen of FSC-hout. En met meubels die gemaakt zijn van duurzame materialen zoals riet, rotan, hout en steen creëer je helemaal een natuurlijke basis. Vooral als je varieert met verschillende soorten materiaal en zowel gebruik maakt van nieuwe als tweedehands meubelen. Durf ook af te wisselen met bijzondere items zoals een boomstamtafel of een schommelstoel in het midden van je kamer.

Natuur in huis voor een prikkelvrij interieur

Haal de natuur in huis met deze tips

Maak gebruik van natuurlijke accessoires

Stijl je interieur af met gordijnen, kussens, plaidjes en andere woonaccessoires gemaakt van materialen zoals katoen, bamboe, diervriendelijke wol, vegan leer en hennep. Ook jute en touw zijn fijne materialen om in je interieur te verwerken. Door gebruik te maken van natuurlijke en duurzame materialen schep je warmte, rust en veiligheid. Ook creëer je hiermee een ingetogen sfeer en ga je echt terug naar de natuur. Daarnaast zijn dit soort materialen, zeker als je voor ecologisch en duurzaam kiest, beter voor het milieu. Door de basis van je interieur simpel te houden (bijvoorbeeld wit) kun je goed combineren met accessoires in aardetinten. Beige, crème, bruin, grijs en groen zijn uitermate geschikt. Wil je iets meer kleur? Voeg dan contrasterende kleuren zoals blauw, geel en oranje toe.

Combineer ruwe met zachte materialen. Leg schapenkleedjes en gebreide plaids op de bank, decoreer met ornamenten van hout, stenen en mineralen en zet geurstokjes neer, met etherische oliën zoals lavendel, eucalyptus of dennen. Leuke accessoires voor aan de muur zijn botanische posters, macramé wandkleden of bijvoorbeeld een paneel met mos. Denk ook aan plantenhangers of fotolijstjes van dubbelglas met daarin gedroogde bladeren, bloemen of veren. Mixen en matchen mag. Wees origineel en ga op zoek naar unieke items om een persoonlijk tintje te geven. Wat denk je bijvoorbeeld van een krans gemaakt met gedroogde bessen of schelpen? Of een mobiel van takken gedecoreerd met bijvoorbeeld veren of houten hangers? Ook aardewerk potjes, items met bladmotief en dierenprints helpen om een natuurlijk gevoel te creëren. 

Tips voor meer bloemen en planten in je interieur

Decoreer met bloemen en planten

Uiteraard mogen planten en bloemen niet ontbreken. Hierdoor haal je echt de natuur in huis en fleur je direct je interieur op. Bovendien houden ze ons, heel direct gezegd, in leven. Planten breken schadelijke stoffen in de lucht actief af en maken zuurstof uit CO₂. We hebben ze dus ook gewoon nodig. Daarnaast brengen ze rust, helpen ze je ontspannen en geven ze je een tropisch gevoel. Hoe meer groen je neerzet, hoe beter. Heb je geen groene vingers? Kies dan gerust voor kunstplanten en bloemen. Hoewel deze vaak in een negatief daglicht staan als iets wat lelijk, goedkoop en van plastic is, zijn ze wel degelijk van toegevoegde waarde. Ook neppe planten helpen je namelijk om tot rust te komen en dragen bij aan focus en creativiteit. 

Ze missen misschien de luchtzuiverende kwaliteiten, lekkere geur en therapeutische werking van het verzorgen, maar tegenwoordig zien neppe planten en zo realistisch uit dat het voor je gemoedstoestand en welzijn weinig verschil maakt. Daarnaast gaan ze ontzettend lang mee en zijn ze dus prima duurzaam. Er zullen natuurlijk altijd mensen zijn die vinden dat kunstplanten en bloemen onverantwoord zijn. Maar ik denk dat het beter is om van plastic kunst te maken in de vorm van natuur en dit een plekje in je huis te geven, dan dat het op een afvalberg ligt te liggen en de echte natuur aantast. Bovendien hoef je bijna niet om te kijken naar kunstplanten en bloemen. Dit is ideaal als je veel op reis bent of weinig tijd hebt om veel echte planten te verzorgen. 

Tips voor een natuurlijk interieur

Neem een aquarium of ander vivarium

Toen ik burn-out raakte, kwam mijn broertje met een aquarium aanzetten. Op dat moment schoot ik even, lichtelijk, in paniek, maar inmiddels zou ik niet meer zonder kunnen. Deze onderwaterwereld brengt namelijk zoveel ontspanning en plezier. Soms zit ik wel een uur naar mijn aquarium te kijken, maar ook het onderhoud zelf zorgt er voor dat ik even helemaal in het hier en nu ben. Het is net een levend schilderij en absoluut een lust voor het oog. Daarnaast heeft een aquarium een stress-verminderende werking en een kalmerend effect. Het is zelfs bewezen dat het kijken naar een aquarium de bloeddruk kan verlagen.

Zelf heb ik maar een vis (en kikkers en slakken), maar het schijnt dat het effect positiever is als er meer vissen rondzwemmen. Natuurlijk is een aquarium niet voor iedereen weggelegd. Misschien houd je niet van het onderwaterleven, of vind je het teveel werk. Maar er zijn ook andere vormen van vivaria om een ecosysteem na te bootsen. Denk bijvoorbeeld aan een terrarium, paludarium of insectarium. Allemaal leuke manier om levende natuur in huis te halen. En als je liever geen huisdieren wilt, is het nog steeds leuk om een ecosysteem, bijvoorbeeld in een weckpot of fles, te creëren en te genieten van een stukje echte natuur.

Heb jij nog meer tips om de natuur in huis te halen? Ik ben benieuwd en altijd op zoek naar meer ideeën. Laat het me weten in de comments!