Corn Island (2014): een film zonder ook maar een enkel dialoog

Corn IslandCorn Island is een Georgische film uit 2014. De film is geregisseerd door Giorgi Ovashvili. Het is een psychologisch drama en de film heeft de Crystal Globe gewonnen op het Karlovy Vary International Film Festival.

Samenvatting van Corn Island

In de film Corn Island bouwen een oude boer en zijn kleindochter op een eilandje in een rivier een eenvoudig houten hutje.  Ze zaaien maïs op het eiland. De oude man en het jonge meisje zijn voor hun oogst volledig afhankelijk van het weer en de natuur.

Maar zwijgend en vastberaden werken zij door. In vrede en rust voltooien ze dagelijkse taken zoals koken en het doen van de was. Het eiland ligt in oorlogsgebied, op de grens tussen Georgië en Abchazië. Heel af en toe vaart er een boot met soldaten voorbij. En dan, op een dag spoelt er een gewonde Georgische soldaat aan.

Mening over Corn Island

Een bijzondere film kun je dit absoluut noemen. Er vindt in de gehele film geen enkel dialoog plaats. Het verhaal is heel eenvoudig en wordt net zo simpel verteld. Er is niets anders dan beeld, muziek en achtergrondgeluiden. Het kleurenpalet van de film is prachtig en de muziek sluit goed aan, waardoor de film heel kunstig is. Maar er valt eigenlijk weinig over de film te zeggen, doordat het verhaal zo eenvoudig is en ik niet te veel wil weggeven.

Het is een film die je absoluut moet zien, maar wel wanneer je ervoor in de juiste stemming bent. Het verhaal is namelijk best wel langzaam en een film zonder spraak is toch anders dan we gewend zijn. De scènes zijn vrij lang en zonder dialogen zou je denken dat dit nog langer lijkt te duren, maar in tegendeel: ze geven je juist het gevoel dat je er zelf bij had kunnen zijn.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.