Onderkleding is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het boeken van een reis. Het is namelijk veel leuker om de hotspots van de bestemming uit te zoeken en daar mooie outfits bij te passen. Toch is het de moeite waard om ook aandacht aan je bips te besteden. Een onderbroek die de hele dag omhoog kruipt kan immers behoorlijk vervelend zijn! Ook een bustier waarvan de beugels constant prikken kan een nare bijsmaak aan je vakantie geven. En wat denk je van een nieuwe jurk die doorschijnt, maar je per se aan wilt? Gelukkig kun je deze ongemakken eenvoudig voorkomen. Comfortabele onderkleding van bamboe kan je reis namelijk een stuk aangenamer maken. Dat klinkt misschien een beetje gek want bamboe staat voornamelijk bekend als duurzaam houtsoort. Maar dit bijzondere gewas is veel meer dan dat! Ten eerste is bamboe bijvoorbeeld geen hout, maar gras.

Onderkleding van bamboe voor op reis

Het belang van bamboe in ons ecosysteem

Watervoetafdruk verkleinen met kleding van bamboe

Het belang van bamboe in ons ecosysteem

Het gras wordt voornamelijk geprezen vanwege de snelgroeiende en krachtige eigenschappen. Sommige soorten bamboe groeien zelfs wel tot een meter per dag. Wist je trouwens dat er meer dan vijftienhonderd species bestaan? Bovendien hoeft bamboe niet opnieuw aangeplant te worden want het sterke wortelsysteem dat aarde bindt, blijft scheuten schieten. De plant groeit dus gewoon door! Ook zijn er geen meststoffen en pesticiden nodig om te groeien omdat de plant zelf een antibacteriële stof aanmaakt. Zonlicht en water zijn genoeg. Hierdoor is de watervoetafdruk ook nog eens vele malen kleiner dan bijvoorbeeld die van katoen. Ten slotte heeft bamboe een belangrijke functie in ons ecosysteem. Zo voorkomt het bodemerosie, zorgt het voor stabiliteit en kan het tot 35% meer zuurstof produceren dan een gelijkwaardig stuk bos. 

Hoe wordt bamboe kleding en texiel gemaakt?

Dankzij de stevigheid kan bamboe voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het is inderdaad een duurzaam alternatief voor hout. Van bamboe worden daarom de meest uiteenlopende gebruiksvoorwerpen gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan tandenborstels, telefoonhoesjes en zonnebrillen. Tevens is de grassoort heel geschikt voor de verwerking van textiel. Dit gebeurt door middel van een chemisch (bamboe viscose) of mechanisch proces (bamboe linnen). In de praktijk wordt de meeste bamboe verwerkt tot textiel door middel van de eeste methode. Helaas is dit heel schadelijk voor het milieu. Toch is het nog altijd duurzamer dan de productieprocessen van vergelijkbare stoffen. Je zet dus wel degelijk een grote stap in de goede richting door te kiezen voor bamboe onderkleding! En gelukkig worden er steeds meer stappen genomen om de verwerking te verduurzamen.

Hoe wordt bamboe kleding en texiel gemaakt?

De positieve eigenschappen van bamboe kleding

Hoewel je het waarschijnlijk niet verwacht is textiel van bamboe heel comfortabel. De vezels van bamboe zijn egaal, mooi rond en hol. Dit zorgt voor veel voordelen,  zoals een hoog draagcomfort en perfecte fit. Ik draag zelf bijvoorbeeld al jarenlang sokken en singlets van bamboe en wil nooit meer iets anders. Bamboe is namelijk zachter dan zacht! De stof valt (onbehandeld) als linnen of (behandeld) als zijde en irriteert de huid niet. Ook reguleert de stof beter dan bijvoorbeeld katoen. Ten slotte neemt het drie tot vier keer meer vocht op. Vooral tijdens het reizen is dit een eigenschap waar je veel profijt van kunt hebben. Je lichaam kan zo blijven ademen en je zult minder snel last van zweetplekken hebben. En als het kouder is, helpt de stof juist om je lichaam warm te houden. Een win-win situatie dus want met wisselende weersomstandigheden ben je zo altijd goed voorbereid.

De voordelen van bamboe onderkleding op reis

Voordelen van bamboe kleding

Voordelen van bamboe onderkleding op reis

Daarnaast droogt bamboe ontzettend snel. De kleding blijft daarom niet aan je huid plakken. Ook is het eenvoudig om een wasje te draaien. De stof is bovendien lichtgewicht en kreukvrij. Je hoeft dus ook niet te strijken! Vooral voor backbackers is dit extra fijn. Toch is het belangrijkste natuurlijk het draagcomfort. Zeker als je op vakantie bent. Het is immers belangrijk dat je lekker kunt zitten als je enkele uren onderweg bent. Maar ook tijdens het ondernemen van activiteiten wil je graag vrij kunnen bewegen. Met onderkleding zoals bamboe boxershorts, seamless hipsters en basic singlets moet dit lukken. De items zijn praktisch om mee te nemen in je koffer, maar ook stijlvol te combineren met je gewone kleding. 

Bewuste en duurzame kledingkeuzes maken

Kortom, onderkleding van bamboe is voornamelijk positief. Ideaal voor een gewone doordeweekse dag, maar ook perfect voor op reis. Het is een duurzame textielsoort die veel positieve eigenschappen heeft. Je zult jezelf bijvoorbeeld langer fris voelen want de stof neutraliseert vervelende geurtjes. De kleding gaat bovendien langer mee en heeft weinig impact op het milieu. Zeker in verhouding met vergelijkbare stoffen! Wil je zeker weten dat je duurzaam kiest? Dan is het belangrijk om op het verwerkingsproces te letten. Maar het is sowieso goed om hier even bij stil te staan. Als de consument bewuste keuzes maakt, volgen de producten namelijk vanzelf. Je kunt er daarom op letten dat een merk gecertificeerd is door een onafhankelijke partij, maar ook het label lezen om te zien waar de stof precies van gemaakt is, helpt je om bewust aankopen te doen.

Tip: lees op thegreenguide.com waar je nog meer op kunt letten bij de aanschaf van duurzame kleding.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.