De zon is goed voor ons om verschillende redenen. Het is de belangrijkste bron van vitamine D, geeft ons meer energie en zorgt ervoor dat we vrolijker zijn. Daarnaast is de zon goed voor onze gezondheid omdat het bijvoorbeeld de aanmaak van rode en witte bloedcellen stimuleert en serotonine-niveaus een boost geeft. Maar teveel zon kan schade toebrengen. Daarom verzorgen we onze huid tijdens de zomer extra goed en proberen we uitdroging en veroudering te voorkomen. Waarschijnlijk sta je echter minder snel stil bij de impact van zon op het haar. Maar weet je dat de zon het haar flink kan beschadigen? Zeker in combinatie met zee- en/of chloorwater. Het is daarom aan te raden om het haar extra te verzorgen tijdens de warme zomermaanden. Het liefst zorg je voor bescherming van je haar tegen de zon met natuurlijke haarverzorging. Maar als je een hoed opzet of een sjaal of wrap op het hoofd knoopt ben je helemaal goed bezig. Helemaal als je op vakantie bent!

Bescherming van je haar tegen de zon met natuurlijke haarverzorging

Je haar beschermen tegen de zon met haarverzorging van Harem's

Waarom is de zon schadelijk voor het haar?

Denk er maar eens aan welke schade hitte-tools kunnen aanbrengen en bedenk jezelf dan dat de zon eigenlijk een non-stop hittebron is. Hitte zorgt ervoor dat de haarschubben open kunnen gaan staan, waardoor het uitdroogt. Dit heeft effect op de balans tussen de hydratatie en keratine van je haar. Keratine is een lichaamseigen proteïne en zorgt voor kracht en flexibiliteit, maar heeft ook een beschermende en herstellende functie.  Doordat het haar uitdroogt kan de elasticiteit dus afnemen en zal het haar sneller breken.

Hoe kun haar beschermen tegen de zon?

Bij voorkeur zorg je voor bescherming van je haar tegen de zon door natuurlijke haarverzorging te gebruiken. Chemische producten en behandelingen zorgen er namelijk voor dat het haar het zwaar te verduren heeft. Uiteraard is het niet aan mij om te zeggen wat je wel of niet moet gebruiken en onder normale omstandigheden is het meestal geen probleem, maar chemische producten en behandelingen zorgen altijd voor (lichte) beschadiging en uitdroging. Je kunt jezelf dus wel voorstellen dat het effect hiervan in de zomer nog heftiger is, terwijl dit juist hetgeen is wat je wilt voorkomen. Bescherm je haar dus preventief tegen de zon en probeer het gebruik van chemische producten en behandelingen te verminderen of uit te stellen. Daarnaast is niet alleen belangrijk om je haar te beschermen, maar ook om het goed te hydrateren en herstellen. Fijne producten zijn bijvoorbeeld de shampoo, conditioner, de haarolie en het herstellend serum met Argan uit de haarverzorgingslijn van het Turkse merk Harem’s. Deze lijn is tevens verrijkt met Keratine en zo heb je in een keer een complete serie producten die op elkaar afgesteld zijn en zowel beschermen, hydrateren als herstellen. 

Bescherming van je haar tegen de zon met Harem's natuurlijke haarverzorging

Haarverzorging met Argan en Keratine

Alle haarproducten van Harem’s worden geproduceerd op basis van kruiden en planten uit het Taurusgebergte en zijn vrij van radicalen, kleurstoffen, alcohol, zouten en chemicaliën zoals siliconen, parfum en paraffine. Het Turkse merk omvat verschillende lijnen voor ieder haartype. Deze lijnen zijn gebaseerd op verschillende bestandsdelen zoals bijvoorbeeld Avocado, Cactus, Ezelinnenmelk, Knoflook of Rozen. Harem’s gelooft namelijk dat de natuur ons alles geeft wat we nodig hebben en dat het belangrijk is om in balans te zijn, omdat dit vele voordelen voor onze gezondheid en ons uiterlijk heeft. En hoewel er dus voor ieder haartype geschikte producten zijn, is de lijn natuurlijke haarverzorging met Argan bij uitstek geschikt om voor bescherming van je haar tegen de zon. Arganolie is namelijk een van de rijkste oliën aan vitamine E, maar bevat ook antioxiderende componenten zoals Omega-9, Omega-6, Tocoferol, Sterol en Polyfenol. Dit zorgt ervoor dat het haar gehydrateerd en beschermt wordt tegen de negatieve effecten van vrije radicalen.

Tegelijkertijd zorgt Arganolie ervoor dat het haar hersteld en weer zacht aanvoelt en er gezond uitziet. Doordat deze lijn daarnaast is verrijkt met natuurlijke Keratine worden ook de poreuze delen van het haar opgevuld. Dit maakt het haar  sterker, verbetert de elasticiteit en voorkomt haarbreuken.  Door het gebruik van deze shampoo en conditioner zorg je er dus voor dat het haar van binnenuit wordt gevoed met natuurlijke oliën, vitamines en mineralen. Als je daarnaast wekelijks een masker gebruikt door de conditioner en haarolie met elkaar te mengen geef je het haar een extra boost en wordt het diep gehydrateerd. Laat dit minimaal een half uur intrekken, maar liever nog langer. De olie kun je overigens ook dagelijks op de punten aanbrengen om het haar intensief te verzorgen. Daarnaast kun je een serum gebruiken om het haar te beschermen. Een serum legt namelijk een beschermlaagje op het haar heen en beschermt het zo tegen hitte en andere schadelijke invloeden van buitenaf. 

Haar beschermen tegen de zon

Geblondeerd haar beschermen tegen de zon

Heb je geblondeerd haar? Dan is de kans aanwezig dat je haar sneller droog en breekbaar wordt. Het is daarom extra belangrijk om een goede conditioner te gebruiken en je haar wekelijks te verwennen met een haarmasker. Daarnaast is het aan te raden om minimaal twee tot drie keer per week een silvershampoo te gebruiken. Dit helpt om je haarkleur zo lang mogelijk mooi te houden. Het kan namelijk gebeuren dat je geblondeerde haar langzaam een gele tint krijgt, zeker onder invloed van de zon. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je haar een groene gloed krijgt na he zwemmen. De kans hierop is voornamelijk aanwezig als je het haar twee of meer tinten donkerder kleur. Mocht dit onverhoopt gebeuren dan kun je ketchup in het haar aanbrengen. Laat dit ongeveer twee minuten intrekken en spoel het daarna goed uit. Op deze manier kan de kleur weer neutraliseren. Verder geldt ook voor geblondeerd haar: beschermen, herstellen en hydrateren. 

Bescherm ook je hoofdhuid tegen de zon

Bij voorkeur draag je een hoed, sjaal of pet tijdens het zonnen. Of draag je haar in een knotje om blootstelling aan de zon te minimaliseren. Heel belangrijk: vergeet je hoofdhuid niet. Je haar beschermt de huid helaas niet, zoals veel mensen denken. Smeer deze dus in met een zonnebrandcrème om verbranding te voorkomen. Ga je zwemmen? Spoel je haar dan voordat je een duik neemt zodat chloor, mineralen en zout minder goed kunnen doordringen. Vanzelfsprekend spoel je na het zwemmen je haar ook goed uit en ga je liever niet met je natte haren in de zon zitten. Daarnaast kun je eventueel een spray met SPF factor gebruiken voor extra bescherming voor zowel haar als hoofdhuid.

Gebruik jij natuurlijke haarverzorging voor bescherming van je haar tegen de zon? Zo ja, wat zijn jouw favoriete producten?

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.