Ga je binnenkort op vakantie met de auto? Een stedentrip binnen Europa of misschien zelfs wel voor langere tijd weg? Dan wil je vanzelfsprekend ook dat je auto goed verzekerd is in het buitenland. Stel je immers voor dat je onderweg pech krijgt. Je wilt je reis natuurlijk niet laten verpesten door onnodig hoge kosten. Gelukkig is je autoverzekering in het buitenland meestal ook geldig. Op de groene kaart, het verzekeringsbewijs van je auto, kun je nakijken in welke landen binnen en buiten de EU je autoverzekering geldig is. Houd er alleen wel rekening mee dat niet altijd alle dekkingen van je verzekering ook in het buitenland van toepassing zijn. Controleer dit dus van de voren goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Check je autoverzekering voor het buitenland als je met de auto op vakantie gaat!

De groene kaart

Neem deze groene kaart altijd mee als je met je auto op vakantie gaat. Het is namelijk niet alleen het bewijs dat je auto verzekerd is, maar er staat ook praktische informatie op de kaart zoals je polisnummer en belangrijke telefoonnummers die je kunt bellen bij schade of pech. Bovendien is het in sommige landen, zoals Marokko of Turkije, zelfs verplicht om de groene kaart bij je te hebben in de auto.

Hulp bij pech

Niet alle dekkingen van je autoverzekering gelden ook in het buitenland. Daarom is het aan te raden om te controleren of je ook recht op hulp bij pech of schade hebt voordat je op vakantie gaat. Bij veel autoverzekeringen heb je, onafhankelijk van de gekozen dekking, altijd recht op een aantal dagen vervangend vervoer bij een ongeluk in het buitenland en wordt er gekeken of je auto ter plaatse gemaakt kan worden zodat je ermee terug naar Nederland kunt rijden. Ook kun je ervoor kiezen om een aanvullende dekking af te sluiten. Met een aanvullende dekking ontvang je vele extra’s zoals bijvoorbeeld vervoer van je auto, jezelf en je passagiers naar de bestemming in het buitenland of naar Nederland.

Autoverzekering extra’s

Allsecur biedt bijvoorbeeld veel autoverzekering extra’s als je een verzekering afsluit. Zo kun je gebruik maken van de KwikFit Zomer en Wintercheck van je auto, maar ook altijd van vervangend vervoer en een thuisbrengservice. Bovendien heb je standaard €0,- eigen risico bij iedere autoverzekering. Het eigen risico is het bedrag dat je bij de schade aan je eigen auto zelf moet betalen. Meestal is dit een vast bedrag in euro’s en wordt dit door de verzekeraar in mindering gebracht op de uitkering bij schade.

Wat te doen bij een ongeluk?

Net zoals in Nederland zoek je, voor zover mogelijk, eerst een veilige plek op voor jezelf en eventuele passagiers. Bij schade aan je auto vul je het Europees schadeformulier in, eventueel samen met de tegenpartij. Dit document is in vrijwel alle EU-landen hetzelfde. Verzamel ook zoveel mogelijk bewijsstukken zoals getuigen, foto’s en kentekens van betrokken voertuigen. Als je niet meer verder kunt rijden, neem dan contact op met je autoverzekering. Welke kosten gedekt zijn, is afhankelijk van de dekking van je autoverzekering. Met een WA verzekering zijn bijvoorbeeld alleen de kosten voor schade aan de tegenpartij gedekt.

Langer dan twee maanden weg?

Verblijf je langer dan twee maanden met je auto in het buitenland, neem dan contact op met je autoverzekering. Vaak geldt een autoverzekering namelijk niet langer dan twee maanden in het buitenland en is je dekking daarna niet meer geldig of moet er een toeslag worden betaald. Het is handig om dit vooraf na te kijken zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.