Hoewel we in Nederland vrijwel geen stikhete zomers hebben, lopen de temperaturen ieder jaar steeds meer op! Het klimaat verandert en is er steeds meer kans op extreem heet weer. Eerlijk gezegd vind ik persoonlijke hoge temperaturen heel aangenaam. Natuurlijk weet ik dit dat niet goed voor onze aarde is en dat ik beter in een Mediterraan land zou kunnen wonen. Toch vind ik het heerlijk! Maar voor kwetsbare doelgroepen en mensen die niets met tropisch weer hebben is het natuurlijk minder prettig. Ik kan me daar iets bij voorstellen want toen ik in Istanbul woonde wist ik af en toe niet waar ik het moest zoeken. Het was dan zo ongelofelijk heet dat ik niet anders kon dan onder de douche te gaan staan, zodat ik kon ontspannen aan de hitte. Daarom deel ik graag deze handige afkoeltips voor de zomer. Zo kom je de warme dagen probleemloos door!

Handige afkoeltips voor de zomer

Blijf voldoende hydrateren

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat je voldoende water moet drinken om uitdroging te voorkomen. Zorg dus dat je altijd een flesje water bij je hebt, bijvoorbeeld een hervulbare drinkfles met filter. Vind je het moeilijk om voldoende water te drinken, probeer het dan lekker te maken door toevoeging van bijvoorbeeld groente, fruit of suikervrije siroop. Vermijdt daarnaast koude drankjes, ijsblokjes en cafeïnehoudende dranken -zoals koffie, thee, cola en energiedrankjes. Deze hebben namelijk een uitdrogende werking. Wat je wel kunt drinken is bijvoorbeeld kruidenthee. Door de hitte van de thee verhoogt je lichaamstemperatuur namelijk en wordt er een natuurlijke reactie in het lichaam veroorzaakt. Deze reactie zorgt ervoor dat je gaat zweten en sneller afkoelt. 

Voldoende drinken is echter niet voldoende. Vergeet vooral het grootste orgaan; de huid, niet te verwennen met extra verzorging. Draag niet teveel make-up. Vooral foundation en poeder hebben een uitdrogende werking! Breng gedurende de dag ook regelmatig een hydraterende crème  met SPF aan. Persoonlijk vind ik de ‘sun protection face cream‘ van Rituals in de zomer heel fijn. Breng ook een keer per week een vochtinbrengend masker aan. Gebruik van te voren een fijne peeling en breng daarna ook een hydraterende crème aan. En vergeet natuurlijk je lichaam niet te verzorgen met natuurlijke oliën of een goede en fijne bodylotion. 

Put your hair up!

Door je haar in een staart of knot te dragen valt het niet in je nek en behalve dat dit een stuk comfortabeler is met hoge temperaturen, houd je zo ook de warmte uit je nek. Hierdoor zul je het minder warm hebben en ook minder (snel) zweten.

Draag lichte kleding

Geef de voorkeur aan lichte materialen en lichte kleuren. Het is algemeen bekend dat wit geen warmte opneemt en dit ook niet uitstraalt. Daarnaast zijn stoffen zoals katoen en/of linnen lekker luchtig, ademen en wordt vocht geabsorbeerd. 

Houd deuren en ramen overdag gesloten

Als je overdag de deuren en ramen sluit, kan de warmte niet naar binnen. En als je ook de gordijnen dicht doet is dit effect nog groter! Dit is misschien niet heel gezellig, maar wel de beste manier om je huis koel te houden. Als je s’avonds alles opengooit, zal je huis nog meer afkoelen. Zo kun je tenminste ook lekker slapen tijdens de warme zomernachten! 

Eet lichte maaltijden

Hoe warmer het is, hoe meer je lichaam aan het werk moet om je lichaamstemperatuur omlaag te krijgen. Het is dus een goed idee om pittig en gekruid voedsel te vermijden! Kies vooral lichte maaltijden die niet zo zwaar op de maag vallen. Maak bijvoorbeeld een lekkere salade, eenvoudige soep of bekijk dit recept voor spring rolls. Daarnaast hebben rood en groen voedsel zoals bladgroenten, aardbeien, bieten, radijsjes, lamsvlees, komkommer, verse kruiden en tropische vruchten een verkoelend effect. Wees echter niet te streng voor jezelf en neem ook af en toe een lekker waterijsje!

Neem een warme douche

Dit is misschien een van de gekste afkoeltips voor de zomer. Het liefst spring je namelijk in het zwembad, een meer of neem je een duik in de zee. Maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Zet daarom als het even kan een opblaasbaar zwembad in je tuin of op het balkon en neem regelmatig een warme douche. Een warme douche (of een warm bad) heeft in principe hetzelfde effect als thee. Het is misschien even wennen, maar ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen! Ben je onderweg of op het werk? Besprenkel dan regelmatig je polsen, gezicht en nek met water. Bijvoorbeeld met deze fijne ‘body mist‘ (affl) of gewoon even op het toilet. Dit is heerlijk afkoelend en meteen ook verfrissend! En als je het echt niet meer trekt, neem dan een koud voetenbad en leg een koude en natte handdoek in je nek! 

Blijf zoveel mogelijk binnen

Toen ik in Istanbul woonde, wist ik af en toe niet of ik nou naar buiten moest gaan of juist beter binnen kon blijven. Veel mensen dachten dat we het hele jaar door in een zonnig vakantieoord woonde, maar niets is minder waar. Ik zocht me soms wezenloos naar afkoeltips voor de zomer! Zelfs expats uit Afrika hadden het gevoel dood te gaan en begrepen maar niet waarom iedereen denkt dat ze aan extreme hitte gewend zijn. De zon kan je echt letterlijk en figuurlijk ziek maken, dus onderschat de gevaren niet. Blijf zoveel mogelijk in huis en ga alleen de deur uit als het echt nodig is! Vermijd de zon op het warmste tijdstip van de dag, ontwijk de drukte en blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Loop ook niet te snel, maar verlaag gerust je tempo. Zo kun je de warme temperaturen veel beter verdragen! 

Ga een rondje fietsen

Natuurlijk niet als het snikheet is, maar juist in de avond als er een lekker briesje staat! Zo hoef je niet zoveel te bewegen, krijg je toch frisse lucht en koel je meteen goed af!

Vermijd stress

Dit is misschien wel een van de allerbelangrijkste afkoeltips voor de zomer! Stress zorgt er namelijk voor dat je het alleen maar dat je het warmer krijgt. Denk dus niet telkens aan de warmte, wees niet bang om te zweten en maak je geen zorgen over plakkerig haar. Dus doe gewoon lekker een stapje terug en rustig aan. Werken en opruimen kan ook weer als het slechter weer is. Wees juist blij dat de zon schijnt, dat het zomer is en probeer er optimaal van te genieten. Want hoewel de zon gevaren met zich meebrengt, is het ook een belangrijke bron van ons leven op aarde en voorziet het ons van vitamine D. Het is dus van belang om ook af en toe de zon in te gaan! 

Wat zijn jouw beste afkoeltips voor de zomer?

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.