A War (2015) uit Denemarken: een realistische oorlogsfilm

A War (2015)

A War (originele naam Krigen), is een Deense oorlogsfilm uit 2015. De Deense naam is Krigen. De film is geschreven en geregisseerd door Tobias Lindholm. Deze film is genomineerd als beste niet-Engelstalige film voor de 88ste Oscaruitreiking. Hoofdrollen worden vertolkt door onder andere Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Dar Salim en Martin R. Olsen.

The issue is not what you have done, but what you do now

Samenvatting van A War

Claus Michael Pedersen is een legercommandant. Samen met zijn troepen is hij door de Deense overheid naar Afghanistan op een humanitaire missie uitgezonden. Zijn troep helpet hier de bevolking mee met de wederopbouw van het land. Maar worden ondertussen zij flink geteisterd door de plaatselijk taliban.

Maria, de vrouw van Claus probeert ondertussen het leven in Denemarken draaiende te houden. Maar de zorg voor hun drie kinderen en het huishaden valt haar af en toe zwaar. En uiteraard mist ze haar man ook ontzettend, net zoals haar kinderen.

Ondertussen vraagt het leven in Afghanistan het tol van de soldaten. En als Claus en zijn troep onder vuur komen te liggen maakt hij een keuze waarmee hij niet alleen de regels verbreekt, maar ook wordt aangeklaagd. Uiteindelijk wordt hij daardoor zelfs naar huis gestuurd.

Mening over A War

A War is een interessante en realistische film. Zonder poespas wordt hier duidelijk een aangrijpend verhaal verteld. Niets wordt mooier gemaakt dat het is. Oorlog is nu eenmaal chaos, verdriet en bovenal moeilijk. Dat is in deze film heel duidelijk te zien en ook voelbaar.

De film is sober op beeld gezet. Er is totaal geen muziek, niet eens een soundtrack. Dit maakt film tegelijkertijd heel krachtig. Het zijn de morele vraagstukken die deze film dragen en je als kijker met een vreemd gevoel achterlaten. Krigen is een goede film, wat mij betreft absoluut een must-see .

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.