A Plastic Ocean (2016) op Netflix neemt je mee op reis in de plastic soep

Plastic Oceans

We thought we could use plastic once and throw it away with negligible impact to humans and animals. That turns out to be untrue.

A Plastic Ocean is een documentaire uit 2016 en te zien op Netflix. De documentaire werd geregisseerd door Craig Leeson. Hij werkte samen met duikster Tanya Streeter en een team van wetenschappers, onderzoekers en activisten. Inmiddels heeft A Plastic Ocean verschillende awards gewonnen en is het een belangrijke film over de verwoestende gevolgen van. De speelduur is 1 uur en 40 minuten.

Samenvatting van A Plastic Ocean

Journalist Craig Leeson is op zoek naar de blauwe walvis, maar komt iets heel anders tegen. Hij ziet namelijk een enorme hoeveelheid plastic afval drijven waar de oceaan juist heel schoon zou moeten zijn. Omdat hij hier zo van schrikt besluit hij om samen met duikster Tanya Streeter op onderzoek uit te gaan. Samen reizen ze vier jaar lang de wereld over om in kaart te brengen wat de invloed van plastic is op onze ecosystemen en gezondheid. Ze krijgen tijdens deze reis hulp van wetenschappers, onderzoekers en activisten.

In vier jaar tijd bezoeken Craig en Tanya verschillende bestemmingen, zoals de zeebodem en vuilnisbelten. Op deze plaatsen onderzoeken ze wat de rampzalige gevolgen van plastic afval zijn. We weten natuurlijk al een tijdje dat plastics overal te vinden zijn en het leven hierdoor wordt aangetast. Maar toch is het schokkend om te zien van Craig en Tanya onderweg tegenkomen. Zo wordt er bijvoorbeeld in de maag van overleden zeevogels gesneden om deze leeg te halen. Het is niet mis om te zien wat een hoeveelheid plastic hieruit komt. In een vogel worden soms wel meer dan tweehonderdvijftig stukjes plastic gevonden.

Ook de gevolgen voor onze gezondheid worden uitgebreid door Craig en Tanya in beeld gebracht. Daarnaast geven ze verschillende tips en oplossingen over hoe we als consument de impact van plastic kunnen verminderen. Er is een duidelijke ‘call to action’ naar, tja eigenlijk gewoon iedereen. De plastic soep gaat ons namelijk allemaal aan en is een zeer actueel probleem. En met de, naar schatting, 8 miljoen ton plastic dat jaarlijks in onze oceanen terecht komt, is het echt tijd om iets te veranderen. 

Tip: Lees ook dit artikel over minder plastic gebruiken op vakantie en help mee om de natuur te redden.

Mening over A Plastic Ocean

A Plastic Ocean is wat mij betreft echt een documentaire die iedereen zou moeten zien. Er wordt in de documentaire niet heel diep ingegaan op de wetenschap, maar er is vooral duidelijk te zien dat alles wat leeft, wordt aangetast door de plastic soep. Doordat het overgrote deel van plastic terecht komt in onze oceanen maakt het ook deel uit van de voedselketen. Plastic afval wordt namelijk opgesplitst in minuscule deeltjes die worden opgegeten door onderwaterdieren. En de plastics die nog niet zijn opgesplitst, verwonden en verstikken zeedieren of zinken naar de bodem waar het de koralen aantast. 

Veel dieren sterven hierdoor, of komen terecht op ons bord. De gifstoffen, en soms zelfs minuscule deeltjes plastic zelf, dringen onze lichamen binnen en kunnen bijvoorbeeld in de organen terechtkomen. Wat de precieze gezondheidsrisico`s zijn is nog niet bekend, maar dat ze er zijn is duidelijk. Dit is best confronterend en roept veel vragen op. Want ook het plastic dat niet in de oceanen terecht komt, blijft aanwezig in de natuur. Je ziet zelfs beelden waar voeding bovenop vuilnisbelten groeit. En dan is er ook nog de ‘plastic smog’. Plastic komt dus echt overal door: in de lucht, het water en de aarde.

A Plastic Ocean brengt krachtig in beeld dat we plastic eten, drinken en ademen. Prachtige opnamen van het onderwaterleven worden afgewisseld met schrikbarende beelden van plastic afval. De effecten van plastic worden duidelijk uitgelegd. Ik vond dit verontrustend om te zien. Sommige beelden vond ik zelfs best wel schokkend. Gelukkig wordt er ook hoop gegeven. Wij kunnen allemaal ons steentje bijdragen. Alle kleine beetjes helpen. Bovendien begint verandering bij onszelf. Want als wij, als consument, de vraag naar kunststoffen veranderen, zal het aanbod van producten daar vanzelf op volgen.

A Plastic Ocean is een wake-up call om te laten zien dat we zo echt niet door kunnen gaan. Kijk op de website van A Plastic Ocean voor meer informatie en om te zien wat je zelf kunt doen.

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.