We thought we could use plastic once and throw it away with negligible impact to humans and animals. That turns out to be untrue.

Over A Plastic Ocean

A Plastic Ocean is een documentaire uit 2016 en te zien op Netflix. De documentaire werd geregisseerd door Craig Leeson. Samen met duikster Tanya Streeter en een team van wetenschappers, onderzoekers en activisten werkte hij hiervoor samen. Inmiddels heeft A Plastic Ocean is hiermee een belangrijke film geworden en heeft ook verschillende awards gewonnen. De speelduur is 1 uur en 40 minuten.

Samenvatting van A Plastic Ocean

Als journalist Craig Leeson op zoek is naar de blauwe walvis, komt hij iets heel anders tegen. Midden in de oceaan, precies waar het heel schoon zou moeten zijn, ziet hij een enorme hoeveelheid plastic afval drijven. Naar schatting komt er jaarlijks maar liefst acht ton plastic terecht in onze oceanen. Craig schrikt hier zo van dat hij besluit om op onderzoek uit te gaan, samen met duikster Tanya Streeter. Vier jaar lang reizen zij de wereld over om verschillende bestemmingen te bezoeken, zoals de zeebodem en vuilnisbelten. Hier onderzoeken zij wat de rampzalige gevolgen van het plastic afval zijn waardoor ze in kaart kunnen brengen wat de invloed is op onze ecosystemen en gezondheid. Onderweg krijgen ze hulp van wetenschappers, onderzoekers en activisten.

Natuurlijk weten we al een tijdje dat plastics overal te vinden zijn en het leven hierdoor wordt aangetast. Toch is het schokkend om te zien wat Craig en Tanya onderweg tegenkomen. Zo snijden ze bijvoorbeeld in de maag van overleden zeevogels om hier een aanzienlijke hoeveelheid plastic uit te halen. Soms worden er in een vogel wel meer dan tweehonderdvijftig stukjes plastic gevonden! Maar ook de gevolgen voor onze eigen gezondheid worden uitgebreid in kaart gebracht door Craig en Tanya. Gelukkig geven ze ook verschillende tips oer hoe we als consument de impact van plastic kunnen verminderen. Er is een duidelijke ‘call to action’ omdat de plastic soep een zeer actueel probleem is.

Plastic Oceans
Tip: Lees ook dit artikel over minder plastic gebruiken op vakantie en help mee om de natuur te redden.

Mening over A Plastic Ocean

A Plastic Ocean is wat mij betreft een documentaire die iedereen zou moeten zien. Er wordt niet heel diep ingegaan op de wetenschap, maar er is vooral duidelijk te zien dat alles wat leeft, wordt aangetast door de plastic soep. Omdat het overgrote deel van plastic terecht komt in onze oceanen. maakt het ook deel uit van de voedselketen. Plastic afval wordt namelijk opgesplitst in minuscule deeltjes die worden opgegeten door onderwaterdieren. En de plastics die nog niet zijn opgesplitst, verwonden en verstikken zeedieren of zinken naar de bodem waar het de koralen aantast. Veel dieren sterven hierdoor, of komen terecht op ons bord. De gifstoffen, en soms zelfs minuscule deeltjes plastic zelf, dringen onze lichamen binnen en kunnen bijvoorbeeld in de organen terechtkomen. Wat de precieze gezondheidsrisico`s zijn is nog niet bekend, maar dat ze er zijn is duidelijk. Dit is best confronterend en roept veel vragen op.

Maar ook het plastic dat niet in de oceanen terecht komt, blijft aanwezig in de natuur. Je ziet zelfs beelden waar voeding bovenop vuilnisbelten groeit. En dan is er ook nog de ‘plastic smog’. Plastic komt dus echt overal door: in de lucht, het water en de aarde. A Plastic Ocean brengt krachtig in beeld dat we plastic eten, drinken en ademen. Prachtige opnamen van het onderwaterleven worden afgewisseld met schrikbarende beelden van plastic afval. De effecten van plastic worden duidelijk uitgelegd. Ik vond dit verontrustend om te zien. Sommige beelden vond ik zelfs best wel schokkend. Gelukkig wordt er ook hoop gegeven. Wij kunnen namelijk allemaal ons steentje bijdragen en alle kleine beetjes helpen. Bovendien begint verandering bij onszelf. En als wij, als consument, de vraag naar kunststoffen veranderen, zal het aanbod van producten daar vanzelf op volgen.

A Plastic Ocean is een wake-up call om te laten zien dat we zo echt niet door kunnen gaan. Kijk op de website van A Plastic Ocean voor meer informatie en om te zien wat je zelf kunt doen.

5 thoughts on “A Plastic Ocean (2016) op Netflix neemt je mee op reis in de plastic soep

  1. Pingback: Minder plastic gebruiken als je op vakantie bent doe je zo!

  2. Pingback: Dit is waarom we vervuiling van de oceaan en zee tegen moeten gaan

  3. Pingback: Recept voor 100% natuurlijke en zelfgemaakte koffie scrub

  4. Pingback: Thanasis maakt kunst van plastic afval dat hij verzamelt op het strand

  5. Pingback: Reisdocumentaires op Netflix: tien inspirerende films om te bingewatchen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.