Als je op reis bent in Oman is het een prachtige route om vanaf de hoofdstad Muscat langs de kust naar het havenplaatsje Sur te rijden. De weg is ongeveer tweehonderd kilometer en een uurtje rijden. Het is echter aan te raden om hier langer de tijd voor uit te trekken want onderweg kom je enkele mooie plaatsen en bezienswaardigheden, zoals Bimmah Sinkhole, Fin, Quriyat, Qalhat en diverse Wadi’s tegen. Afhankelijk van waar je wilt stoppen kun je dus het best een of zelfs meerdere dagen voor deze route plannen. Kies er bijvoorbeeld voor om landinwaarts af te slaan en via Wadi Dayqah Dam en Wadi As suwah een halve dag door de prachtig binnenlanden te rijden. Trek daarnaast ook voldoende tijd uit voor je verblijf op je eindbestemming in de plaats Sur, om dit deel van Oman te ontdekken. Een of twee nachten is prima om echt te kunnen genieten en op te gaan in het lokale leven.
Sur is een ideale uitvalbasis
In een ver verleden was Sur een belangrijke havenstad van Oman. Er worden al eeuwenlang dhows (traditionele Arabische schepen) gebouwd en ook vond hier de handel met Oost-Afrika plaats, waardoor zich veel volkeren hebben gemengd. Je ziet daarom mensen met een typisch Afrikaans uiterlijk in traditionele, Omaanse klederdracht. Dit is bijzonder en mooi om te zien, maar toch zie je verder nog maar weinig van dit rijke verleden terug. Het is zelfs bijna moeilijk om jezelf voor te stellen dat dit ooit een belangrijke plaats was. Sinds de opening van het Suez kaneel in 1869 en de komst van stoomschepen is de rol van Sur namelijk aanzienlijk veranderd. Desondanks het ooit zo levendige plaatsje inmiddels niet meer is wat het ooit was, zul je niet teleurgesteld zijn. Het is een mooie stad waar je zowel het oude als nieuwe gedeelte kunt bezoeken. Bovendien is het een ideale uitvalbasis om uitstapjes naar de omgeving, zoals Ras al Jinz te maken.
Een bezoek aan de dhow scheepswerf
Bovendien is de sfeer hier heel anders dan in bijvoorbeeld Muscat of Nizwa. De vismarkt is bijvoorbeeld een mooie manier om dit te ervaren. Tip: ga ‘s ochtends vroeg. Je zult er prachtige vissen zien, soms gigantisch groot of juist heel bijzonder. Daarnaast mag je een bezoek aan de dhow scheepswerf zeker niet overslaan. Sterker nog: misschien is dit wel de belangrijkste reden voor een bezoek aan de plaats Sur in Oman. Deze traditionele boten zijn namelijk waar het stadje al eeuwenlang bekend om is. Bovendien is de ambacht langzaam aan het uitsterven en daarom des te bijzonderder om te zien hoe deze boten op de scheepswerf worden gemaakt. Ik vond het in ieder geval een unieke ervaring, zeker om zo’n gigantische boot te mogen betrden. Het zijn tegenwoordig namelijk bijna alleen nog maar mensen zoals de adel en andere hoge sjeiks die deze boten in gebruik hebben en er zijn nog slechts een paar werven ter wereld waar ze gemaakt worden.
Wat is een dhow?
Een dhow is een traditioneel Arabisch zeilschip dat een aanzienlijke vrachtruimte heeft. Ze werden ingezet als vrachtschepen voor de handel langs de Oost-Afrikaanse, Arabische en Indiase kust. Tegenwoordig vind een groot deel van het vrachtvervoer plaats via moderne schepen, maar in de Golfregio worden de dhows nog regelmatig ingezet. De dhows worden nog op ambachtelijke wijze met de hand gemaakt; van buiten naar binnen. Er zijn verschillende types, van klein tot echt gigantisch groot.
Omaanse gastvrijheid
Wij hebben moeite om de scheepswerf in Sur te vinden en besluiten de weg te vragen. De leuke jongeman die we aanspreken grijpt zijn kans om ons een rondleiding door Sur te geven. Vol enthousiasme stapt hij bij ons in de auto en begint te weg aan te wijzen. Een beetje verbaasd zijn we als we plotseling voor de deur van zijn huis staan. Mubarak stapt uit en zegt zo terug te zijn. Als een echte heer besluit hij om zichzelf eerst even op te frissen en andere kleding aan te trekken. Na een minuut of tien komt hij terug, met zijn Engelse leerboeken in zijn hand. Hij nodigt ons uit voor koffie en dadels, waar ik geen genoeg van krijg tijdens mijn reis in Oman. Eigenlijk zou hij vandaag taalcursus hebben. “Maar” zegt hij “een taal leer je het beste in de praktijk” en hij blijkt zijn hele dag voor ons te hebben vrijgemaakt. Mubarak vertelt honderduit over het leven in Oman, zijn broer die in Londen studeerd en hij weet zelfs alles over het hout van een dhow van wordt gemaakt.
Gastarbeiders uit Pakistan en India
Daarna vertekken we naar de scheepswerf. Toen we Mubarak aanspraken bleken we in dezelfde straat te staan. We genieten van het moment en vooral van de Omaanse gastvrijheid. Dit is namelijk niet de eerste keer dat we iets soortgelijks meemaken. Omani zijn ontzettend vriendelijk, behulpzaam en lijken bovendien over alle tijd van de wereld te beschikken. De scheepswerf is vrij te bezoeken en niemand kijkt ervan op als je hier met camera rondloopt. De werknemers, veelal gastarbeiders uit Pakistan en India, werken onverstoorbaar door terwijl ze een sigaretje roken tijdens hun werkzaamheden. Het is heel bijzonder om te zien hoe de boten gemaakt worden en vooral in welke omstandigheden. Ik moet er niet aan denken om zo te moeten werken: op mijn hurken de hele dag. Maar zowel de gastarbeiders zelf als de Omani zelf lijkt ontzettend trots op hun dhows, al mogen we de verhalen van Mubarak geloven.
Een bijzondere middag
Het is een bijzonder middag. Behalve de scheepswerf, bezoeken we ook de vuurtoren, een fort, het graf van een belangrijke imam uit de oudheid en enkele minder benoemingswaardige bezienswaardigheden. Als het begint te schemeren, sluit ook zijn broer bij ons aan. We vertrekken naar een cafè in de haven, waar we genieten van de ondergaande zon terwijl we samen een waterpijp roken. Op de achtergrond halen de lokale vissers de laatste vangs van de dag binnen. We genieten ech van het lokale leven in Oman en vooral van de bijzondere gastvrijheid van dit land. Hoewel we worden uitgenodigd voor diner, is het voor ons helaas tijd om afscheid te nemen. Vanavond vertrekken we naar Ras al Jinz waar we op schildpadden zullen gaan spoten. Hier kijk ik al de hele reis naar uit en ik kan niet wachten om op pad te gaan. Toch is het al aan de late kant. Inmiddels zijn we, net als Omani, zo relaxed dat we bijna het besef tijd te lijken zijn vergeten!
Bezoekersinformatie
De scheepswerf in Sur is gelegen aan het strand nabij de haven. Je mag de werf zo oplopen om rond te kijken en van dichtbij te zien hoe de dhows nog steeds gebouwd worden. Je kunt de dhows factory vinden op het schiereiland tegenover de Al Ayjah vuurtoren.
Adres: Sur, Oman
Openingstijden: ma t/m za van 08.00 uur tot 20.00 uur.
Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.
Pingback: Bimmah Sinkhole: een bijzonder natuurverschijnsel in Oman
Pingback: Deze levenslessen leer je van reizen en wonen in het buitenland