Ter ere van zijn verjaardag besloot sultan Qaboes bin Said Al Said in 1992 dat het land een nationale moskee moest hebben. Daarom liet hij een moskee groter dan alle andere in het land bouwen en speciaal voor het ontwerp werd een competitie gestart. Het ontwerp van architect Mohammed Saleh Makiya werd gekozen als winnaar en in 1995 werd begonnen met de bouw, die zes jaar heeft geduurd. Toen de Sultan Qaboos moskee uiteindelijk openging in 2001 was het niet alleen de grootste moskee van Oman, maar ook een van de meest indrukwekkende moskeeën ter wereld. Dat heeft niet alleen te maken met de oppervlakte van 416.000 m2 waarop het gebouwd is, noch met de oppervlakte van circa 40.000 m2 die de moskee zelf bedraagt. Leuk om te weten: er is plaats voor maar liefst twintigduizend mensen!
Hoe gek het ook klinkt, het zijn vooral de details die deze plaats zo imposant maken. Er is gestreefd naar volmaaktheid en alleen gebruik gemaakt van de beste materialen ter wereld. Voor de bouw van de moskee is Indisch zandsteen en Italiaans marmer gebruikt. Het interieur bestaat onder andere uit Swarovski-kristal uit Oostenrijk voor de kandelaars, ramen van glas-in-lood uit Frankrijk, en een Zwitsers uurwerk. Het prachtige tapijt komt uit Iran en is gekleurd met voornamelijk traditionele en plantaardige kleurstoffen. Het is geweven door zeshonderd vrouwen die hier zes jaar aan hebben gewerkt. Samen legden zij meer 1.700 miljoen knopen, stemden ze het patroon af op dat van het plafond en verwerkten ze zelfs citaten uit de Koran in het tapijt. In totaal bestaat het uit vijfenzeventig delen dat tot een stuk aan elkaar is geknoopt en weegt het eenentwintig ton.
Speciaal voor bezoekers ligt er een blauw tapijt om over te lopen, zodat het originele niet beschadigd. Het is prachtig om alles te aanschouwen. Echt ieder detail is tot in de puntjes afgewerkt. Overigens is het bizar om te bedenken hoe enorm alles is. Niet alleen het tapijt, maar bijvoorbeeld ook de kroonluchter is groots. Dat betekent een lengte van veertien meter, een gewicht van acht ton en in totaal 1.122 lampjes. De grote, centrale koepel waarin de kroonluchter hangt is vijftig meter hoog. En dan hanger er ook nog eens vijfendertig kleinere kroonluchters, gemaakt van kristallen in de moskee. Er is zoveel te zien en bewonderen dat je vanzelf het begrip van tijd en ruimte verliest.
Er heerst een aangename stilte, het is er ruim, rustgevend en vooral heel schoon. Je zult niet eens een losliggend bloemblaadje tegenkomen! Er loopt haast zonder dat je het merkt overal schoonmaakpersoneel die er voor zorgen dat alles netjes en schoon blijft. Eigenlijk kun je niet anders te verwachten want Sultan Qaboos bin Said zorgt uitstekend voor het land. De Sultan Qaboos moskee is een prachtig voorbeeld van zijn werk voor Oman. Wist je trouwens dat de sultan in Groot-Brittannië heeft gestudeerd, in Duitsland een militaire opleiding heeft gevolgd en een wereldreis heeft gemaakt? Na terugkomst kreeg hij huisarrest en daarna duurde het niet land voordat hij zijn vader van de troon stootte en het land overnam.
Het interieur is echt prachtig, maar ook van buiten alles net zo mooi. Op elke hoek van het complex staan minaretten, met in het midden van het complex een vijfde minaret. Deze middelste minaret is negentig meter hoog, de andere vier reiken tot de helft hiervan. Samen staan ze symbool voor de vijf zuilen van de Islam; de geloofsbelijdenis (Sjahada), de rituele gebeden (Salat of Salah), het vasten tijdens ramadan (Saum/Sawm of Siyam), het geven van aalmoezen (Zakat of Zakah) en de pelgrimstocht naar Mekka (Hadj, Hajj of Haj). Het is absoluut de moeite waard om een wandeling door de gangen te maken. De doorkijkjes zijn supermooi om te fotografen en ook de mozaïekkunstwerken zijn het bekijken waard.
De Sultan Qaboos moskee is de enige moskee in Oman die ook voor niet-moslims te betreden is. Er zijn echter ruimtes die alleen door moslims mogen worden betreden dus let hier alsjeblieft een beetje op. Er wordt verwacht dat je jezelf gepast kleedt. Zowel de enkels als de polsen dienen bedekt te zijn en vrouwen moeten ook een hoofddoek dragen. Bij de ingang wordt hier streng op gecontroleerd. Als je kleding niet gepast is, dien je een outfit en/of hoofddoek te huren. Zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt om dit te betalen. Bij de ingang van het gebedshuis dien je ook je schoenen uit te doen. Je kunt deze in de daarvoor bestemde kasten plaatsen, maar onthoud wel goed waar je ze hebt neergezet. Daarnaast is het niet toegestaan om tassen mee naar binnen te nemen.
De Sultan Qaboos moskee is gratis te bezoeken, behalve op vrijdag. Dan is de moskee namelijk niet toegankelijk voor niet-moslims. In de moskee zijn enkele vrijwilligers aanwezig die je meer kunnen vertellen over het ontwerp of het geloof.
Adres: Sultan Qaboos St, ولاية بوشر، Oman
Openingstijden: za t/m zo van 08.00 uur tot 11.00 uur voor niet-moslims en vr t/m do van 04.00 uur tot 21.30 uur voor moslims.
Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps of bekijk de website van de Sultan Qaboos moskee voor meer informatie.
1 Comment
[…] bedekken uit respect, maar het was dus niet verplicht, in tegenstelling zoals bijvoorbeeld bij de Sultan Qaboos moskee in Oman. Ik vind het echter wel zo netjes uit respect om jezelf te bedekken en niet halfnaakt een moskee te […]