Hotel Mrak was een van de weinige hotels die nog beschikbaar waren in Ljubljana. Eigenlijk had ik een ander hotel geboekt, maar daar aangekomen kreeg ik zo’n ontzettend ruzie met de receptionist dat ik maar ben weggegaan. De beste man vroeg ineens drie keer meer als prijs die op mijn reservering stond en weigerde zijn manager te bellen. Dit was geen prettige eerste indruk van de Sloveense hoofdstad. Vol emotie stapte ik daarom bij hotel Mrak binnen. Ik had totaal geen idee waar ik precies was, maar dat maakte me inmiddels ook niets meer uit. Het was laat, ik was chagrijnig, moe en wilde iets eten. Echter, werd ik zo hartelijk ontvangen dat mijn gemoedstoestand binnen vijf minuten honderdtachtig graden omdraaide. Ik twijfelde even aan mijn realiteitsbesef, want dit was in zo’n contrast met wat er eerder op de avond gebeurde.

De lobby in Hotel Mrak in Ljubljana
Hotel Mrak in Ljubljana zorgt voor een geweldig gastvrij verblijf

Ontvangst met huisgemaakte limonade

Voordat ik überhaupt iets kon zeggen, gebaarde de receptionist me om te gaan zitten. Hij vond dat ik er moe uitzag en bood me een glas koude, huisgemaakte limonade aan. “Drink eerst maar even, dan praten we daarna verder” zei hij. En terwijl ik aan mijn glas nipte en om me heen keek, besloot ik dat ik ook wel in de lobby zou willen blijven als er geen kamers meer beschikbaar zouden zijn. Hotel Mrak is ontzettend mooi. Het hotel is modern en strak ingericht, maar toch is de sfeer heel gemoedelijk en huiselijk. Dat komt waarschijnlijk omdat het wordt gerund door een familie. Dat is overigens altijd al zo geweest en tradities staan daarom hoog in het vaandel; eerst door de familie Mrak en sinds 2016 door de familie Kuharič. Zij hebben het hotel namelijk overgenomen en tijdens mijn verblijf waren ze volop bezig om het te renoveren. Gelukkig was daar niets van te merken en ontdekte ik dit pas tijdens het uitchecken!

Hotel Mrak in Ljubljana

Cultureel en historisch design

Gelukkig was er nog precies een kamer vrij, helemaal op de bovenste verdieping. En wat was ik blij! Ik kon niet begrijpen dat ik hier niet gewoon in de eerste plaats een reservering had gemaakt. De kamers zijn prachtig ruim en voorzien in alles dat je nodig hebt. In theorie is hotel Mrak als ieder ander hotel. Er zijn standaard, comfort en familiekamers die beschikken over de nodige faciliteiten. Echter, verblijf je hier zo comfortabel, luxe en ontspannen, terwijl er toch warmte, gezelligheid en dat echte ‘familiegevoel’ heerst. Bovendien zijn de kamers ontworpen in samenwerking met grafisch ontwerpster Julija Strle Zornik. Zij heeft de belangrijkste bezienswaardigheden in Ljubljana laten terugkomen in het hotel door middel van foto’s, het behang en de accessoires. Op het eerste gezicht zie je hier niets van, maar als je goed kijkt begrijp je direct waar de bijzondere sfeer deels vandaan komt.

Verblijf bij Hotel Mrak in Ljubljana
Een geweldig verblijf bij hotel Mrak in Ljubljana
Een review van Hotel Mrak in Ljubljana

Geweldige service en een gastvrij verblijf

Maar wat een verblijf bij hotel Mrak echt geweldig maakt is de service. En dat lag niet alleen aan het hartelijke welkom! Natuurlijk is het belangrijk dat je op een prettige manier welkom wordt geheten in een hotel. Je bent immers op vakantie en wilt genieten. Daarbij is de receptie toch ook vaak je eerste indruk, niet alleen van de accommodatie, maar ook van een bestemming zelf. Echter, de medewerkers van dit hotel doen er werkelijk alles aan om je gehele verblijf zo prettig mogelijk te maken. Ze zijn buitengewoon vriendelijk en behulpzaam en zorgen ervoor dat het je aan niets tekort komt. Zelfs huisdieren zijn van harte welkom (graag wel even contact opnemen voor je aankomst). En bovendien produceert hotel Mrak heerlijke wijn uit eigen tuin; een van de oudste wijngaarden in Ljubljana. Ik bedoel; wat wilt een mens nog meer?

Cupcakes ontbijt bij hotel Mrak in Ljubljana

Heerlijk ontbijten met cupcakes

Wel, een ontbijt met cupcakes bijvoorbeeld! Hotel Mrak serveert serieus de allerlekkerste vegan cupcakes die ik ooit heb gegeten! Ben je niet zo’n zoetekauw? Dat is geen probleem, want ook voor de hartige trek is er voldoende keuze. Er zijn verschillende soorten ontbijtgranen en yoghurt, maar ook diverse broodjes en een ruim assortiment beleg. Daarnaast is zijn er onder andere verschillende fruitsoorten, verse sapjes en heerlijke lokale producten om te proberen. De keuze is echt voldoende voor een ieder en ik kan oprecht zeggen dat dit ontbijt een van de lekkerste en beste is die ik heb ervaren in een hotel. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat een bewuste lifestyle overal in Slovenië vanzelfsprekend lijkt te zijn. De producten bij het ontbijt zijn daarom vers, lokaal en seizoensgebonden. Bovendien is er voldoende keuze voor veganisten of bij andere dieetwensen.

Het ontbijt bij hotel Mrak in Ljubljana
Ontbijt bij hotel Mrak in Ljubljana
Heerlijk ontbijt bij hotel Mrak in Ljubljana

Green&Safe toerisme in Slovenie

Hotel Mrak draagt tevens het Green&Safe keurmerk. Dit keurmerk is in het leven geroepen door ‘I Feel Slovenia’ in samenwerking met het nationale verkeersbureau. Hiermee laat het land zien dat het duurzaamheid, gezondheid, hygiëne en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Het is fijn dat dit zo logisch lijkt te zijn, maar fijn dat er extra aandacht aan wordt besteed om duurzaam toerisme te stimuleren. Hiermee geeft het land het goede voorbeeld voor de rest van de wereld. Slovenië is namelijk een milieuvriendelijke bestemming dat streeft naar duurzaamheid, behoud van cultureel erfgoed en natuur, zich inzet voor verbetering van lokale gemeenschappen en garant staat voor unieke reiservaringen.

Bezoekersinformatie

Ljubljana is eerder al uitgeroepen tot groene hoofdstad en is een fijne bestemming voor een korte stedentrip. Hotel Mrak is daarvoor de perfecte uitvalbasis, want het is gelegen in het oude centrum en op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van Ljubljana. Dit is trouwens een van de kleinste hoofdsteden van Europa en vrijwel alles is wandelend te doen. Een auto heb je dus niet nodig (en kun je ook niet gebruiken, want het centrum is bijna geheel autovrij). Maar mocht je met de auto komen, is het gelukkig wel mogelijk om bij het hotel te parkeren. Let op: het is aan te raden om dit van te voren te reserveren.

Rimska cesta 4
1000 Ljubljana
Slovenië

Telefoon: +386 1 421 96 50
E-mail: [email protected]

Boek via: Booking.com (affl.) of kijk voor meer informatie op de website.