Wist je dat Malta een geweldige duikbestemming is? De archipel ligt op slechts drie uur vliegen vanaf Nederland en biedt bijna het hele jaar door aangename temperaturen. En omdat het water rondom de eilanden alle tinten blauw heeft en bovendien kristalhelder is, heb je een fantastisch zicht! Je kunt ook werkelijk alle kanten op. Het maakt niet uit of je een beginnend of ervaren duiker bent. Er zijn ongeveer honderd verschillende duikplekken rondom de eilanden en dus voor iedereen wat wils. Je vindt er onder andere prachtige riffen, mysterieuze grotten en bijzonder veel wrakken. Daarnaast is het een redelijk betaalbare bestemming, zijn de inwoners ontzettend gastvrij en is er ook op het gebied van cultuur, architectuur en geschiedenis veel te ontdekken (lees daar meer over in dit blog met bezienswaardigheden in Malta). Duiken in Malta is daarom absoluut aan te bevelen en met deze gids help je ik graag op weg.

Je PADI duikbrevet halen in Malta
Het is goed mogelijk om je PADI te halen op een van de Maltese eilanden, of jezelf verder te verdiepen in een specialisatie zoals diepduiken of grotduiken. Er zijn namelijk bijna overal duikscholen te vinden in de archipel en over het algemeen zijn deze allemaal goed en betrouwbaar. De meeste centra bieden cursussen die tot internationaal erkende duikdiploma’s leiden zoals PADI, BSAC, CMAS en SSI. Ik weet dat er soms wordt aangeraden om je open water brevet in Nederland te halen, maar dit is niet per se nodig. Duikcentra die aangesloten zijn bij een professionele beroepsvereniging moeten namelijk allemaal aan dezelfde richtlijnen en protocollen voldoen.
Als je voldoende over de Engelse taal beschikt, is het dus prima mogelijk om een cursus in het buitenland te volgen. Ook zou je eventueel de theorie in Nederland kunnen doen en daarna de praktijk in het buitenland. Ook zou je de theorie van de PADI cursus online kunnen doen. Het gaat er echt om wat het beste bij jouw persoonlijkheid past en het is vooral belangrijk dat jij je goed voelt bij de duikschool en krijgt waar je naar zoekt. Ben jij bijvoorbeeld angstig? Dan kan het veel fijner zijn om in helder water te leren duiken. Maar vind je het fijner om rustig aan te leren, dan kan het beter zijn om een cursus verspreid over een langere periode in Nederland te volgen.


Duikscholen in Malta
Op zowel de eilanden Malta als Gozo zijn veel duikcentra te vinden. Deze zijn vrijwel allemaal lid van PDSA. Deze organisatie houdt toezicht op veiligheid en welzijn van duikers, educatie en het archeologische en natuurlijke erfgoed. Op de website van PDSA vind je een overzicht van alle centra. Als je een cursus wilt volgen is het belangrijk om te kijken bij welke duikschool jij je prettig voelt. Vrijwel alle scholen zijn professioneel en hebben gekwalificeerd personeel, maar persoonlijk kan ik je Concept Scuba Malta aanraden. Dit is een vijf sterren PADI-resort waar ik een fijne ervaring mee heb gehad. Ze zijn hier niet alleen bekwaam, maar ook vriendelijk en nemen echt alle tijd voor je.
Ray, de eigenaar, duikt al meer dan drieënveertig jaar en voert met veel liefde en passie zijn vak uit. Ondertussen ziet hij er ook streng op toe dat je veilig kunt duiken op het niveau dat bij je past. Je bent hier echt in goede handen. Ray is een ervaren duiker en is gespecialiseerd in technische duiken. Maar ook zijn team is deskundig en volgt nog steeds verschillende trainingen. Daarnaast duiken ze, vanzelfsprekend, ook nog steeds op recreatief niveau. Deze school heeft bovendien, als enige op Malta, een verwarmd zwembad. Ook in de winterperiode kun je hier dus op een prettige manier leren duiken. Heb je al meer ervaring en wil je mee op een excursie dan kun je natuurlijk gewoon kijken naar een duikschool in de buurt van je accommodatie.
Kosten van duiken in Malta
De kosten van het duiken in Malta zijn afhankelijk van wat je wilt doen en wat je wensen zijn. Ben je een ervaren duiker met een brevet waarmee je tot dertig meter diep mag gaan, dan kun je een duikuitrusting huren en zelf (met buddy) op pad gaan. Je kunt natuurlijk ook je eigen duikuitrusting meenemen. De kosten voor de extra bagage zijn afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij. Ga je voor je PADI of wil je een cursus doen om je te specialiseren? Dan kun je voor de kosten informeren bij het duikcentrum dat jouw interesse heeft. Hoewel alle PADI-duikcentra en resorts zich aan dezelfde richtlijnen en protocollen houden, kunnen prijzen nog wel eens verschillen. Enkele dingen om op te letten zijn bijvoorbeeld bijkomende kosten voor cursusmateriaal, duikapparatuur en vervoer.

De beste periode om te duiken
In principe kun je het hele jaar door duiken in Malta. Houdt er wel rekening mee dat het in de winter wat kouder kan zijn. Vooral als je dieper dan twintig meter duikt, kan het water behoorlijk afkoelen. Neem daarom voldoende warme kleding mee! Fijn aan Malta is dat er bij slechte weersomstandigheden kan worden uitgeweken naar bijvoorbeeld de andere kant van het eiland. Met de auto is bijna iedere plaats is binnen dertig minuten bereikbaar, dus je verliest nooit veel tijd. In het hoogseizoen, van mei tot en met september, zijn de temperaturen het meest aangenaam. Echter, kan het dan ook ontzettend druk zijn. Wel worden er dan meer excursies aangeboden en zijn er ook meer scholen open. November is de fijnste maand te duiken in Malta. Het is dan rustig op de eilanden, omdat er haast geen toerisme meer is. Boven is het weer dan nog steeds behaaglijk.
Tip: lees dit artikel voor algemene reisinformatie en tips voor Malta en Gozo.


De mooiste duikstekken in Malta
Zowel voor beginners als ervaren duikers zijn er fantastische mogelijkheden om te duiken in Malta. De eilanden hebben een militaire geschiedenis waardoor er ontzettend veel wrakken te vinden zijn. Zoveel uit de eerste en Tweede Wereldoorlog kun je er schepen, vliegtuigen en tanks. Maar ook uit de Romeinse tijd zijn er enkele archeologische overblijfselen te vinden. Daarnaast kunt je in Malta uitstekend rif- en grotduiken (ook voor beginners zijn er best enkele grotten toegankelijk). Ook technische duikers kunnen hun hart ophalen in Malta, al zijn deze plekken niet altijd zomaar toegankelijk. Laat je van tevoren dus goed informeren bij een duikschool. Aan Ray en Matthias (mijn duikbuddy in Malta) vroeg ik om een top vijf van mooiste duikplekken. Ze vonden het ongelofelijk moeilijk om hier antwoord op te geven en hebben echt een tijdje zitten brainstormen.
Ik begrijp goed waarom want er is zoveel keuze en vrijwel iedere plek is bijzonder. Voor beginners zijn Tribal-class torpedojager ‘HMS Maori’ en sleepboot ‘Tug 2’ perfect als je een liefhebber van wrakduiken bent. De duikspot ‘Blue Hole’ is misschien wel de bekendste van Malta, maar ook een van de mooiste. Nabijgelegen vind je ‘Inland Sea’, waar ik zelf graag zou willen duiken. Ook ‘Anchor Bay’ is een populaire duikplaats, waar je zowel kunt rif- als grotduiken. Voor ervaren duikers die van wrakduiken houden zijn patrouilleboot ‘P29’, de tank ‘Um el Faroud’ en sleepboot ‘Rozi’ perfecte bestemmingen. Heb je voldoende tijd? Ga dan met de (veer)boot naar Comino voor de ‘Smuggler’s Cave’ en naar Gozo voor de rotsformatie ‘Double Arch’. Alle duikstekken in Malta worden in kaart gebracht op deze website. Wees gewaarschuwd als je niet zoveel tijd hebt, want er staan veel filmpjes op waarbij je zult wegdromen.

Onderwaterleven in Malta
Zoals ik hierboven al zei, heb je bijna overal goed zicht (soms wel meer dan dertig meter). Er is haast geen onderwaterstromingen en de kans om enge of gevaarlijke dieren tegen te komen is bijna nihil. Helaas vind je er geen kleurrijke koralen zoals in bijvoorbeeld Egypte, maar de onderwaterwereld in Malta is wel degelijkdivers. Er valt dus veel te beleven en ontdekken. Zo kun je er barracuda’s, krabben, kreeften, octopussen, tonijnen, schorpioenvis, zeepaardjes, zeesterren en zonnevissen tegenkomen. Maar ook verschillende soorten rifvissen zoals rifbaarzen, lipvissen, picarellen en zeebrasems. Op de zandbodem kun je onder andere roggen, vliegende ponen en knorhanen tegenkomen. En als je gelukt hebt, spot je misschien zelfs wel een schildpad of haai.
Duiken met haaien
Hoewel er ruim vijfendertig soorten haaien (onder andere de blauwe haai, toonhaai, hondshaai, kathaai en doornhaai) rondom Malta voorkomen, is de kans dat je er tijdens het zwemmen eentje tegenkomt klein. Haaien leven meestal heel diep. Tijdens het duiken kun je er daarom wel zo nu en dan een tegenkomen. Dit is niets om bang voor te zijn, want haaien doen vrijwel geen kwaad. Bovendien zijn tot nu toe sowieso maar twee aanvallen van haaien in Malta geregistreerd, waarvan de een uit 1890 en de ander uit 1956 komt.
Echt duiken met haaien is niet mogelijk, maar wel kun je een haai adopteren om vrijwilligers van Sharklab-Malta te steunen. Deze non-profit organisatie doet onderzoek naar haaien en roggen (elasmobranchii) en brengt in kaart hoe de verschillende soorten zich voortplanten, voeden en migreren. Duikers wordt daarom gevraagd om het te rapporteren als zij een haai tegenkomen. Daarnaast redden de vrijwilligers van Sharklab-Malta ook regelmatig eitjes (uit de buik van gevangen haaien voor consumptie) en zetten ze deze later weer uit in het wild. Als je een haai adopteert, word je uitgenodigd om bij de vrijlating van jouw ‘baby’ te zijn.
Snorkelen in Malta
Behalve duiken, kun je ook goed snorkelen in Malta. In principe kun je gewoon zelf vanaf de kant gaan snorkelen, maar er worden ook excursies verzorgd. Mooie plekjes om zelf te gaan zijn Ċirkewwa, Fomm ir-Rih Bay, Ghar Lapsi op het eiland Malta. Op Gozo zijn Hondoq ir-Rummien, The Blue Hole en Wied il-Għasri prachtige plekjes. En ga je naar Comino? Vermijdt dan de drukte en wijk uit naar Crystal Lagoon en Santa Maria Caves.