Besparen op reis of vakantie lijkt misschien lastig of zelfs wel vervelend. Maar reis je met een budget dan kan het soms nodig zijn. Vooral als je een verre of lange reis maakt, heb je niet helaas niet altijd een andere keuze. Immers, is reizen an sich al duur genoeg. Gelukkig helpen alle kleine beetjes! Het belangrijkste is om op te letten en na te denken waar jij je geld aan uitgeeft. Al is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat je geheelonthouder wordt, het moet immers wel leuk blijven. Maar met deze handige tips waarmee je ongemerkt kunt besparen op reis, moet dat zeker lukken.
Tip: lees ook alles over sparen voor een reis en een goedkope vakantie boeken.
Geef je geld niet zomaar uit
Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Denk er daarom goed over na voordat je dit doet. Is het nodig om op het vliegveld tax-free te shoppen? En zul je echt plezier hebben van dat ene souvenir of belandt het ergens achter in de kast? Ook een kop koffie en snacks onderweg laten de kosten al snel hoog oplopen. Neem daarom ook regelmatig zelf iets mee voor onderweg, bijvoorbeeld met een hervulbare drinkfles of koffiebeker. Door je geld niet uit te geven aan dingen waarvoor het niet nodig is, bespaar je het meest!
Reis niet te snel
Door meer tijd op minder bestemmingen door te brengen kun je veel geld besparen. Immers, als je reist gaat het meeste geld op aan transport zoals vliegtickets en het openbaar vervoer. Bovendien leer je een bestemming zo echt kennen en ervaar je minder druk om veel te doen in een korte tijd. Reken daarnaast van de voren uit of het niet goedkoper is om bijvoorbeeld een auto te huren of een kortingskaart voor het openbaar vervoer aan te schaffen. Vaak zijn er bijvoorbeeld kaarten verkrijgbaar waarmee je voor een bepaald bedrag onbeperkt in de omgeving kunt reizen. Reis je met een auto? Vermijdt dan tolwegen en rijdt binnendoor. Dit scheelt je veel geld en brengt je op de mooiste plekjes!
Bespaar op je accommodatie
Overnachten in een hotel is veelal vrij prijzig. Je kunt er daarom voor kiezen om regelmatig een nachtje te verblijven bij bijvoorbeeld de lokale bevolking. Via Couchsurfing kun je (vaak gratis) een slaapplaats vinden. Dit scheelt niet alleen aanzienlijk veel geld, maar levert je ook een unieke ervaring en leuke contacten op. Met een beetje geluk heeft je host zelfs tijd om je een rondleiding te geven en mee te nemen naar hotspots en geheime plekjes.
Ik kan me echter voorstellen dat je dit helemaal niets vind en je liever wat meer privacy hebt. In dat gevul kun je misschien beter kiezen voor een overnachting via Airbnb (affl). Via deze website kun je slaapkamers, huizen of appartementen huren van particulieren. Dit is goedkoper dan overnachten in een hotel, terwijl je toch nog enige luxe hebt. Bovendien verblijf je zo veel meer lokaal en is het een stuk persoonlijker waardoor je jezelf sneller thuis voelt.
Eet buiten de toeristische gebieden
Natuurlijk heb je geen zin om op vakantie zelf te koken en eet je het liefst gewoon iedere dag bij de deur. Je portemonnee zal dit echter minder fijn vinden! Door een blokje om te lopen, of een paar straten verderop te kijken kun je echter veel geld besparen op reis. Bovendien eet je hier waarschijnlijk veel lekkerder en zit je tussen de lokale bevolking. Absoluut een win-win situatie dus! Nog beter is om zelf verse ingrediënten op de markt te halen en zelf te koken. Kies ook regelmatig voor de lokale bakker of streetfood.
Dit is fijn voor je portemonnee en je leert zo lekkere en lokale gerechten kennen. Ik begrijp het als je dit spannend vind, maar je kunt ook in een restaurant een voedselvergiftiging oplogen. Ik ben zelf wel eens onwijs ziek geworden van kip bij de KFC in Bulgarije. Je moet altijd opletten. Kijk daarom hoe het eten wordt klaargemaakt en kies voor een eetgelegenheid waar veel mensen zitten. Houd altijd je gezonde verstand erbij en ga af op je gevoel. Wil je helemaal voor veilig gaan? Eet dan geen gerechten met vlees, gevogelte of vis. Tip: nog leuker is het om via een website een etenje bij de lokale bevolking thuis boeken.
Onderneem ook gratis activiteiten
Het is natuurlijk hartstikke leuk om iedere dag een verzorgde excursie te boeken, maar dit loopt natuurlijk aardig in de kosten. Huur een auto, scooter of fiets en ga zelf op pad. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. En daarbij zijn er zoveel activiteiten die gratis zijn. Bezoek bijvoorbeeld eens de lokale markt, ga wandelen in het bos, park of strand, lekker slenteren in de stad of bekijk de zonsondergang vanaf een mooi uitzichtpunt. Wees ook vooral niet bang om contact met de lokale bevolking te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een uitje boeken via With Locals (affl). Zij weten vaak de leukste en betaalbaarste hotspots en mooiste, onontdekte plekjes en vinden het vaak ontzettend leuk om je een rondleiding te geven of in ieder geval op weg te helpen!
Niet zomaar bellen en internetten
Dit lijkt mij best wel logisch, maar ik ken best enkele mensen die na iedere vakantie weer een torenhoge rekening van hun provider op de mat krijgen. Sta hier dus bij stil en probeer te communiceren via WiFi waar mogelijk. Want of het nu gaat om een vaste verbinding of een mobiel netwerk, vanuit het buitenland is bellen en internetten gewoon een dure grap. Kun je echt niet zonder? Kijk dan of je een speciaal abonnement kunt afsluiten om in het buitenland te gebruiken.
Afdingen op reis
Dit is niet iets wat wij als Nederlanders gewend zijn, maar het hoort er toch een beetje bij. In veel landen is het nu eenmaal de normaalste zaak van de wereld om over een prijs te onderhandelen. Niet alleen op de markt, maar bijvoorbeeld ook in winkels. Het zou stom zijn om een dief van je eigen portemonnee te zijn en meer te betalen dan nodig is, toch? En wie niet waagt, die niet wint! En wie niet waagt, die niet wint! Dus zoek voor je vertrek vooral even de regels over jouw bestemming op en lees deze tips voor afdingen op vakantie.
Pingback: Sparen voor een reis of vakantie? Met deze tien tips doe je dat ongemerkt!